Inlägg från: Anonym (först en rejäl lön) |Visa alla inlägg
  • Anonym (först en rejäl lön)

    klassiska kvinnofällan?

    Problemet är att kvinnofällan inte slår igen förrän många år senare, när kvinnan går i pension och inte sällan har blivit ensamstående dessutom.

    Min mamma är nybliven pensionär och trots att hon jobbat heltid en massa år så blir det knappast fett, eftersom hon haft ett "vanligt" jobb och inte kunnat stå på sig i löneförhandling eller bytt jobb genom livet. Hennes väninnor som varit hemma länge med flera barn har det dock mycket sämre, så hon vågar inte klaga.

    De kan t.ex. inte längre både åka på en biltur på sex mil OCH äta lunch ute en helg, de får välja ettdera. En tandläkarräkning för en brygga kan vara en katastrof som tar ett år att betala.

    Aldrig i livet att jag ska ha det så som gammal, varken som ensamstående eller med min partner, därför jobbar jag på. Jag känner mig knappast lidande för att mamma jobbade när jag var barn heller, det var ingen uppoffring jag särskilt hade uppskattat. Tvärtom tackar jag min lyckliga stjärna för att jag, till skillnad från många, inte känner tvång att betala för min mamma nu för att hon inte ska ha det för fattigt.

  • Anonym (först en rejäl lön)

    Dessutom är det väl rätt mycket Lyxfällanbeteende att slappa runt med barnen nu och sen förvänta sig bostadsbidrag med mera när man blir fattigpensionär pga sitt eget val?

    Ta bort allt sånt i så fall så får vi väl se hur många som väljer att stanna hemma.

  • Anonym (först en rejäl lön)
    Anonym (Bengt) skrev 2015-05-08 21:20:04 följande:
    Så länge alla är medvetna om att hon kommer att få en lägre pension är det väl ingen fälla? Det är ju lätt fixat genom att mannen (som oftast jobbar mer och får högre pension) kompenserar henne.

    Jag har gett min fru 100 000 kr i pensionskapital som kompensation för att hon har jobbat mindre under småbarnsåren.
    Men nu är det långtifrån alla män som gör så, och inte alla kvinnor som har förstånd nog att förhandla om det heller.

    Förlorarna är alla vi som jobbar och tjänar ihop till vår egen pension och sen som lök på laxen även måste betala bidrag för dessa nobla familjekvinnor via skattsedeln.
  • Anonym (först en rejäl lön)
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-08 21:37:59 följande:
    Men det är ok att betala för nobla hemmapappor? Tanken är ju att papporna ska ta större del av den tid som mammorna idag är hemma inte att försämra föräldraförsäkringen eller minska antalet dagar föräldrar har rätt till ledighet. Eller hur tänkte du nu?
    Jag tänkte att vem som helst kan räkna ut att det inte drabbar män lika mycket att vara hemma en tid eftersom de generellt har en högre lön och då även en högre pension.

    Men jag hade uppenbarligen fel.

    För din info: Männen kommer i allmänhet inte att behöva bidrag som äldre över sina kanske 7 månader hemma per barn, medan den kvinna som kramar spisen i 3-4 år och redan ligger dåligt till har betydligt större risk att hamna där.

    Folk tänker helt uppåt väggarna, det är ju givetvis den med lägst inkomst som inte har råd att sitta på röven i flera år och tappa pensionspengar! Och just därför pensionsväxlar mer intelligenta individer om de gör det valet.
  • Anonym (först en rejäl lön)
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-08 22:11:35 följande:
    På ett generellt plan visst, men det finns ganska många män som inte heller har superlöner och som också ligget risigt till inför pension med det system vi har idag. Det du egentligen menar är att du inte via skatten vill betala till någon som inte är högavlönad och som varit föräldraledig....oavsett kön. Jag lever i ett förhållande där vi har väldigt lika löner....medelinkomsttagare....jag ligger något högre (inte jätteovanligt scenario).
    Men det är stor skillnad tycker jag mellan att arbeta och slita för sitt företag eller samhället för den låga lön en del får på en heltid, och att stanna hemma med barnen i flera år och sedan tycka att samhället ska ta notan för ens val att vara superförälder när man blivit gammal.

    Ser du skillnaden mellan de två valen?


  • Anonym (först en rejäl lön)
    Lindsey Egot the only one skrev 2015-05-09 01:31:47 följande:

    Vårt samhälle av idag är barnfientligt och en fälla för psykisk ohälsa bland barn just för att man gjort så att kvinnor tvingas ut i arbetslivet än att kunna vara hemma med sina barn. Man hade kunnat rätta till detta genom att ge kvinnor full pensionsrätt vid föräldraledighet. Sverige skadar bara barnen idag. Inte undra på att skolresultaten dalar när föräldrarna tror att de är helt värdelösa och enbart förskolan/skolan är det som kan ge barnen något av värde. Sedan klagar förskolan/skolan att föräldrarna inte tar något föräldrar ansvar. Men samhället är ju uppbyggt att samhället ska ta ansvar för barnen så de vuxna kan arbeta ostört


    Lite märkligt att du har fått uppfattningen att kvinnor "tvingas" ut i arbetslivet när fakta säger att vi i Norden i snitt jobbar mindre är övriga Europa och har bättre föräldraförsäkring än säkert 97%av världens länder?

    Och ändå verkar det bli folk av deras barn också, för övrigt.

    Du känner inte att du är lite hemmablind?

    Läs själv:

    www.svd.se/naringsliv/sverige-under-eu-snittet-i-arbetstid_6760583.svd
Svar på tråden klassiska kvinnofällan?