Inlägg från: Anonym (Tandtroll) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tandtroll)

    Hur länge har dina tandkronor hållit? Hjälp snabbt please!

    Jag begriper inte det här och behöver hjälp. För 12 år sen gjordes fyra kronor på mina tänder. Alla kronor satt på andra tanden inåt bakifrån sett, mot halsen alltså.

    Efter första året hade en tand försvunnit helt under kronan och jag fick ett implantat. Ingen vet hur tanden bara kunde absorberas därunder på tre månader.

    I mars i år byttes en av kronorna som var 12 år gammal och under fanns lite karies och äckel men det var inte så farligt och en ny krona sattes på.

    I morgon ska en till av kronorna bytas och det måste göras en rotfyllning på den tanden. När dom tog bort kronan var det svart och äckligt och min egen tandstump var väldigt förstörd och i morgon ska alltså en rotfyllning påbörjas.

    Låter det inte som att jag har en usel tandläkare eller något? Jag börjar undra. Jag tar hand om mina tänder och borstar och kör tandtråd varje dag och sköljer oftast med vatten när jag har ätit och druckit. Jag går dessutom hos tandhygienisten var tredje månad sen 12 år tillbaka och hon gör rent tänderna förstås. Jag får extra flourbehandlingar som penslas på mina tänder. Hur kan det vara sån kaos i min mun?

    Är det verkligen normalt att behöva byta kronor så ofta och att dom har börjat läcka och karies skapas under kronorna?

    Sen undrar jag också hur länge en rotfyllning kan tänkas hålla? Jag vill helst inte ha ett till implantat om rotfyllningen går åt skogen eller inte håller? Eller brukar rotfyllningar hålla länge? 20-30-40 år?

  • Svar på tråden Hur länge har dina tandkronor hållit? Hjälp snabbt please!
  • Anonym (Tandtroll)
    AnnaZL skrev 2015-05-26 22:07:29 följande:
    Mina porslinskronor har hållt i 20 år och är fortfarande bra.
    Och du har inte haft några läckage under? Inga problem alls? Tar du superduperbra hand om dom och äter aldrig socker eller frätande saker och andas knappt eller lever du normalt som dom flesta gällande kost och tandskötsel?
  • Anonym (Tandtroll)
    Carabellis kusp skrev 2015-05-26 22:16:53 följande:
    Det låter som att du är en person med mycket hög kariesaktivitet. Att uttala sig om varför du fått karies är omöjligt utan att beta vad du tar för läkemedel, hur din allmänhälsa ser ut och hur du sköter tänderna. Om dina kronor passar illa kan man ibland se på rtg i efterhand. Jag som tandläkare tycker att 5 år är skamgränsen för hur länge en krona bör hålla.
    Jag är frisk som en nötkärna och tar inga mediciner alls. Äter ekologiskt och nyttigt. Borstar tänderna flera gånger om dagen, tandtrådar minst varje kväll, går hos hygienisten var tredje månad. Jag tar hand om mina tänder mao. När det gäller hål i tänderna har jag kanske lagat... gissar på 5-6 hål dom senaste 12 åren, det är inte jättemånga iaf.

    Är det möjligt att kronorna som gjordes för 12 års sen har passat dåligt och det är därför jag har fått karies under dom och fått byta dom så snabbt? Alla fyra gjordes under en ganska kort tidsperiod och förmodligen från samma lab.

    Vad menar du med att skamgränsen är 5 år? Och tycker du att det låter konstigt det som har hänt mig eller kan det vara fullt normalt?
  • Anonym (Tandtroll)
    Ego Lovers skrev 2015-05-26 23:54:20 följande:
    Hur kommer det sig att du ska rotfylla en tand under en krona?
    Krona sätter man över en tand som precis blivit rotfylld för att inte den befintliga tanden ska spricka då den luckras upp och blir porös efter en rotfyllning. Har aldrig hört att man gjort krona på tänder som har fullt fungerande rötter. Du bör nog gå till en annan tandläkare för en ny bedömning så du inte blir lurad.
    Tydligen ska jag ha en infektion pga karies under den 12 år gamla kronan som togs bort förra veckan. Den tanden som var svart och äcklig under kronan. Sen februari har det gjort lite ont ibland när övre och nedre tänderna har tryckt mot varandra. Kanske fem gånger om dagen har jag känt det, som ett myggbett i en sekund ungefär så det är ingen smärta utan mer en kort sensation. 

    Tandläkaren hoppades förra onsdagen att känslan skulle försvinna när han gjorde rent och satte på en temporär krona men känslan kommer ett par gånger om dagen fortfarande. I dag gjorde han en röntgen och såg något svart i tandhalsen vad jag fattade och jämförde med gamla röntgenplåtarna och sa att jag behöver en rotfyllning. Vad jag inte fattar är att det borde väl göra jätteont och inte bara ett litet sting ett par gånger om dagen?
    elvira78 skrev 2015-05-26 23:56:15 följande:
    jag fick precis en porslinskrona insatt och valde detta för att tandläkaren sa att den bör hålla 20-25 år. Nu blir jag helt rädd när jag läser att detta kan hända! Kronan var ju riktigt dyr ju - 5700 kr!
    Din krona var billig jämfört med vad det kostar där jag bor. 30 000 kr gick alla fyra kronor på för 12 år sen. Implantatet kostade nästan 50 000 kr ett år senare. Nu i mars kostade kronan 15 000 kr och den i morgon har jag redan betalat 15 000 kr för men rotfyllningen har jag inte fått pris på än men det kan handla om 15 000 kr till har jag hört så isf blir det drygt 45 000 kr på några månader. Men ja, mina kronor har lett till många problem som du märker så det är bäst att du är beredd.

    Jag är bara så rädd att när han nu gör en rotfyllning så dör ju tanden och att det bara blir en kort tidsfråga innan jag måste göra ett till implantat. Vad jag har läst så kan det ju bli världens problem med rotfyllda tänder. Gråter Om någon kan svara mig innan i morgon klockan 11 så vore det superbra.

  • Anonym (Tandtroll)
    Carabellis kusp skrev 2015-05-27 05:10:56 följande:
    Det låter som att det kan ha varit något skumt med dina kronor.

    5 år är den tid som jag nästan blir lite provocerad om man tvingas göra om en krona inom. 2 år kräver försäkringskassan att det ska hålla; då ska alla justeringar vara gratis för patienten.

    Angående kostnaden så har du valt en riktigt dyr klinik. Referenspris för en krona enl försäkringskassan är 5435kr.
    Carabellis kusp skrev 2015-05-27 05:14:40 följande:
    Det kan bli problem efter rotfyllning, men det är generellt mycket bättre att behålla de egna tänderna än att göra implantat.

    Jag önskar att jag bodde i Sverige så att jag inte skulle ha behövt lägga en förmögenhet på mina tänder. Obestämd

    Jag tänkte avboka rotfyllningen imorse men tandläkaren sa att jag måste göra den nu innan det blir en abcess så jag ska strax iväg. Gråter Jag är bara så himla rädd att jag ska behöva dra ut den här tanden i slutändan och behöva göra en till titanskruv. Jag vet att du inte har sett mitt fall men finns det goda orsaker att tro att en rotfyllning och krona på det kan hålla i 20-30 år och att man kanske bara måste byta kronan någon gång? Han ska lägga in stift också sa han.

    Tack för att du tar dig tid att svara förresten!
    AnnaZL skrev 2015-05-27 06:57:09 följande:
    Nej, jag visste inte ens att de kunde läcka! Hemsk läsning här, trodde de skulle hålla så länge jag levde!
    Jag slarvar med tandborstning ibland och med tantråd ofta, men dricker nästan bara vatten och äter godis ibland, men inte så ofta. Andas genom näsan ????
    Jag skulle inte slarva med tandborstning och tandtråd, speciellt runt kronan, om jag var du. Nu vet jag inte hur gammal du är men jag tror inte att en krona håller i typ 40 år no matter what men det kan säkert Carabellis kusp svara på.

  • Anonym (Tandtroll)
    Carabellis kusp skrev 2015-05-27 19:48:00 följande:
    Av ren nyfikenhet, var bor du? (Tänkte om jag ska emigrera till en bättre lön, hehe)

    En krona ska kunna hålla i 50 år om allt går väl. Inte sällan ser jag saker gjorda på 60-talet. Enstaka gånger från 50-talet!

    Att slarva med munhygien kan fungera när man är fullt frisk, men minsta rubbning av saliven kan utlösa stor kariesaktivitet. Karies beror på många faktorer; saliv, anatomi, vilka lagningar man har, bakterieflora, fluor, kolhydratintag...
    Nu är jag ännu mer irriterad och ledsen. Han kom bara igenom en av tre rötter. Den han kom igenom blödde mycket och dom två han inte kom igenom var kalcifierade (?) i början av roten (mot tandkronan i munnen så han kom inte ner djupt). Han la in medicin och ska försöka igen om en vecka och funkar inte det så blir det en specialist. Bara idag kostade ungefär 13 000 kr,  vågar inte tänka på vad det kostar med en specialist. Gråter (Bor i Staterna förresten.)

    Han ville inte säga vad oddsen var att komma igenom nästa vecka. Vad tror du? Brukar dom flesta gå att lösa utan specialist? När jag frågade om det tar månader eller år att kalcifieras så duckade han lite för den frågan. Hur länge tror du det tar på ett ungefär? Hur länge kan det ha varit infekterat?

    Mina lagningar är tre kronor och ett implantat plus lite hål förstås som har kommit genom åren. Jag är vegetarian och det enda dåliga jag har gjort är att dricka en burk cola alltid med sugrör en gång om dagen. Han påstår att det är den där burken cola som har skapat mina problem men jag vägrar att tro på det. (Vet att det inte är bra för tänderna förstås men jag dricker inte två liter från morgon till kväll utan sugrör i nappflaska liksom.) Jag tar bäst hand om tänderna av alla i hela släkten och borstar minst två gånger om dagen, tandtråd minst en gång, hygienisten var tredje månad, sköljer med SB12 Duo med flour flera gånger i veckan och får flourbehandlingar varje gång hos hygienisten. Jag äter inte mer socker än gemene man och äter inte så ofta bullar och sånt. Äter jag godis är det oftast på kvällen så tänderna borstas 1-2 timmar efter godisätandet. Jag äter nyttigt överlag dessutom och dricker mest vatten. Är det ens rimligt att skylla allt på socker då och en burk cola med sugrör om dagen som han gör eller vill han inte stå för dåligt arbete? Jag börjar undra... Emaljen verkar ju okej så varför rasar tänderna bara under kronorna om det nu är pga colan? Borde inte det ta mer stryk än en förseglad krona?

    Har hört med mina föräldrar, mormor och mostrar idag och alla har väldigt gamla kronor, rotfyllningar, något implantat och diverse andra lagningar som har hållit i 20-30 år utan minsta lilla problem och dom säger själva att dom inte har tagit speciellt bra hand om tänderna och hygienist började dom gå till ett par gånger om året när det blev populärt i Sverige för drygt 10 år sen, så på gamla dagar för dom alltså. Dom har gjort betydligt mindre för sina tänder än jag och är inte mindre försiktiga med kosten och socker än jag. Jag har väldigt svårt att tro att jag skulle vara annorlunda mot dom i genuppsättningen. Jag vet att du inte har sett mina tänder eller journaler men vad låter rimligt för dig? Förlåt för en hel vägg av text men jag är så himla frustrerad och börjar bli väldigt orolig för var det här ska sluta både för tandens och för min ekonomis skull.

    P.S. Dom tog bort den där masken två gånger för att ta röntgenbilder, är inte det ett big no-no att ta bort masken under pågående rotfyllning? Kommer jag att få ännu mer problem pga det?


  • Anonym (Tandtroll)
    Carabellis kusp skrev 2015-05-27 22:16:44 följande:
    Sjukt dyrt! Inte undra på att det är bra löner för amerikanska tandläkare. Träffade några nyutbildade för några år sedan som skulle få ingångslön på $10 000 i månaden. De skrattade åt vad vi tjänar här, hehe. Å andra sidan är utbildningen hysteriskt låg och dyr i USA.

    Jag kan inte se att Coca Cola skulle ge dig sekundärkaries. Det ger snarast frätskador på emaljen. Det kan helt enkelt vara så att det var ett kasst jobb som utfördes för 12 år sedan. Finns alternativet för dig att få tandvård när du hälsar på i Sverige? Så att du får riktig transparens i det som försnacket bra pris?

    Calcified heter oblitterering på svenska och är när pulparummet sluter sig pga yttre stress, tex en krona. Jag skulle remittera till specialist direkt om jag såg det på röntgen, för de är svårt att rensa. Jag är dock ganska nyutbildad, så mer erfarna kanske ger det en chans.

    Att ta av kofferdam vid rtg är inte ok under rensning. Man kan lossa den på sidan för att få in sensorn i munnen, men kofferdamduken ska hela tiden sluta tätt runt tanden. Man har till och med som kriterium att en tand som inte kan ha kofferdam ska inte rotbehandlas utan tas bort.
    Nu har jag full panik!!! Hon vek den åt ena sidan första gången och andra gången är jag 99% säker på att hon tog bort den helt eller möjligtvis drog all plast framåt men lämnade den runt själva tanden. Förstår du hur jag menar? Ungefär som när man drar ihop en hästsvans och allt hår hänger runt snodden, kofferdamen skulle ha varit snodden isf. Jag ringde tandläkaren direkt när jag såg det här för att höra efter och väntar nu på att han ska ringa. Om hon tog av den helt betyder det att jag måste dra ut tanden då??? Vad händer nu om hon har tagit bort kofferdamen??? Tandläkaren var inte i rummet när sköterskan tog bilderna.

    Jag tror inte att han såg det på röntgen för han sa att det var som han var rädd för när han kom in i rötterna. Han är 65 år och har jobbat länge som tandläkare, ska vara en erkänt bra tandläkare. Men fan, jag börjar nästan gråta nu när jag läser det du skrev om kofferdam och det. Gråter

    Så om det inte är min dagliga cola (som jag slutat med förra veckan) vad annat än dåligt arbete kan ge karies och dålig tand under en krona på endast 10-12 år? Vilka alternativ finns?

    Du är bäst som tar dig tid och svarar mig. Hjärta Jag har verkligen panik nu.

    Jag funderar starkt på att åka raka vägen till Sverige om det blir frågan om specialist nästa vecka. Det blir billigare att flyga fram och tillbaka än att betala sjuka priser för sånt här och dessutom börjar jag tappa förtroendet för vad som händer här.


  • Anonym (Tandtroll)

    Beskrev kofferdamsaken dåligt. Det är möjligt att hon andra gången lät duken sitta kvar men drog all plast framåt ut ur munnen liksom men att hålet på duken satt kvar runt tanden, fast all plast hängde löst framåt ut ur munnen. Skulle det vara okej isf? Själva ställningen tog hon av iaf, den som håller duken spänd.

  • Anonym (Tandtroll)

    Fan vad jag har ont i magen av allt det här.

    Tandläkaren ringde, jag berättade hur det går till i Sverige, sa att jag har kontakt med en svensk tandläkare, dvs dig. Skrattande

    Han sa att även om kofferdamen skulle ha kommit av en kort stund så är det ingen fara för att dom spolar så mycket med något bakteriedödande flera gånger. Han påstod att det värsta som kan hända är isf att infektionen inte försvinner och att man kanske inte kan göra om rotfyllningen och att man då måste dra bort tanden. Men han sa att här är dom inte så strikta som i Sverige och att det händer att kofferdamen ramlar av men att det inte gör så mycket typ. Ååååh, vad jag önskar att jag gjort allt hemma i Sverige istället där vi verkar ta hygien och sterilitet på allvar. Gråter

    Jag ska ringa sköterskan själv imorgon och fråga om den togs bort eller inte men det kan nog vara så att den där ramen på ansiktet togs bort men att masken bara hängde framåt ur munnen och att den satt kvar på tanden. Men hur farligt är det om masken var borta någon minut helt och hållet? Vilka varningstecken ska jag leta efter och hur länge kan det ta att upptäcka att något är fel? Vad ska jag vara extra vaksam på?

    Jag googlat ikväll och nästan all information om karies under en krona säger att kronan inte har passat ordentligt eller att fel cement har använts eller bristande munhygien. Jag kan svära på vad som helst att jag inte har bristande munhygien!!! {#emotions_dlg.djavulsk} Jag tog upp illasittande krona och cement men han kör bara på sitt spår att det är min cola och "allt" socker jag äter. Han är helt insnöad på att det är "allt mitt sockers" fel och vägrar se något annat alternativ vilket gör mig så arg.

    Vad ser du oftast när du tar bort en 10+ år gammal krona? Inga skador där under eller brukar det vara karies och skador generellt? Vad räknar man med att hitta när man tar bort en lite äldre krona?

    Jag mår verkligen urdåligt av allt det här nu. Oroar mig för hur det ska gå med den här proceduren men också för kronan som gjordes i mars för tänk om den också är skit och förstör min tand därunder? Jag har den tredje och sista kronan (på egen tand) orörd och den tänker jag göra om i Sverige nästa gång jag är där. Låter det som en bra idé? Den är också från 2003 och jag har inga problem med den vad jag vet om men jag blir ju livrädd att det är kaos och behövs rotfyllning under den också nu. Hur länge måste jag räkna med att vara i Sverige för att göra en krona?

    Du anar inte hur mycket det betyder för mig när du svarar mig. Hjärta Jag känner mig helt utelämnad och som om alla mina tänder kommer att rasa ur munnen plus att det dessutom kostar en förmögenhet att laga dom hela tiden.

    Om någon annan också vill skriva om vad som har hänt med era kronor så skulle jag bli själaglad. Även om inget har hänt utan att ni bara har bytt dom efter x antal år men att det inte var något problem under kronan så vill jag veta det också. Eller om ni aldrig har behövt göra något fast dom är modell äldre.

    Utan röntgen och journaler; vad tror du är den mest troliga orsaken till att två av tre, hittills, kronor har så här stora problem efter 10-12 år?

  • Anonym (Tandtroll)

    Har pratat med sköterskan och kofferdam togs aldrig bort. Den drogs bara framåt men täckte tanden hela tiden. Pust!

    Det är samma tandläkare som har gjort kronorna så han vill väl inte underkänna sitt eget jobb och skyller allt på mig istället... Obestämd

    Jag ringde en svensk tandläkare och frågade om råd. Hon sa att jag absolut inte skulle låta honom försöka igen för att han kunde förstöra då och göra det svårt för en specialist att laga. Så jag ringde honom och sa att jag skulle gå till en specialist och han tog det bra och gav mig namnet på en som ska vara bra. Jag ska till specialisten nästa torsdag och dom gör rotfyllningen direkt om vi kommer överens om priset bara. Jag fasar för vad det kommer att kosta. Men jag har inte så många val förstår jag? Tycker du att jag gör rätt som går direkt till specialisten eftersom att min vanliga tandläkare bara kunde öppna en rot igår? Eller borde jag ha gett honom en chans att försöka igen?

    Rätta mig om jag har fel men för 20-30+ år sen gick man väl bara till hygienisten om man hade problem men att det nu är något man ska göra några gånger per år och tillhör normal tandvård idag men att det inte var så förut? Min familj har alltid tagit hand om tänderna och gått till tandläkaren minst en gång per år när jag växte upp och den privattandläkaren sa aldrig något om hygienist men det börjades med det för ungefär 15 år sen. Jag vet ingen som gick till hygienist regelbundet när jag växte upp men nu verkar alla göra det, i Sverige alltså. Är jag helt ute och cyklar?

    Om jag kunde så skulle jag skicka dig ett fång rosor för du har varit så bra och snäll som svarar på mina frågor. {#emotions_dlg.flower}Solig

Svar på tråden Hur länge har dina tandkronor hållit? Hjälp snabbt please!