Inlägg från: Xenia |Visa alla inlägg
  • Xenia

    Mångkultur

    Mångkulturen finns ju vare sig man gillar eller ogillar det. Det är inget vi kan avskaffa.

    Hela samhället är ju mångkulturellt. Folk reser hit och dit, och ofta bosätter sig svenskar utomlands, för en tid eller alltid.

    Den svenska kulturen är inte heller statisk. Vi har influerats av utländsk kultur och den ändrar sig ständigt. Se bara på musik och film, där är det iofs mest amerikansk kultur som dominerar.

    Brott är inte kultur. Dvs våldtäkt, barnäktenskap, tvång, homofobi etc. Det är det som är problemet. Det svenska samhället har varit yrvaket "vaddå, vill de inte bli svenskar, vill de inte bli som vi?".

    Ska man vara tolerant även mot intoleransen? I vissa förorter regerar både muslimska moralpoliser och kriminella gäng. Vad kan vi göra?

  • Xenia
    Tom Araya skrev 2023-08-19 22:55:38 följande:
    Det beror på vad man menar med "kultur" och "mångkultur".
    Vill man hävda att det räcker med att det bor människor från olika kulturer i landet för att kalla landet mångkulturellt så blir ju nästan alla länder mångkulturella och då blir det svårt att definiera motsatsen. Vad är det då för kulturer som blandat blir en mångkultur om man inte kan definiera olika kulturer som just olika?

    Själv tycker jag den definitionen inte är relevant.

    Det jag tycker är intressant är vilken kultur som finns hos majoritetsbefolkningen, samhället som institution, i lagstiftningen och i den politiska makten.
    Det är på det planet jag menar att vi ska ha en monokultur och ingen inblandning från kulturer från andra delar av världen enbart av det skälet att vi har invandrade därifrån som har svårt att anpassa sig till vår kultur.
    Xenia skrev 2023-08-19 16:28:11 följande:

    Brott är inte kultur. Dvs våldtäkt, barnäktenskap, tvång, homofobi etc. Det är det som är problemet. Det svenska samhället har varit yrvaket "vaddå, vill de inte bli svenskar, vill de inte bli som vi?".


    Brott kan absolut vara kultur. Handlingar du räknar upp som exempel (finns flera) kan i andra länder anses vara okej eller i alla fall inte förbjudna i lag och det blir då en kulturkrock när människor därifrån kommer hit där vi lagstiftat mot dessa.

    Jag förstår inte hur vi ska kunna ha en "monokultur" när det finns så många olika i landet. Inte ens "gamla" svenskar har en och samma kultur.

    Det som räknas som brott i Sverige ska givetvis beivras och straffas, även om det inte räknas som brott i invandrarnas hemländer.

    I skolorna ska man predika (gärna hjärntvätta) barn till jämställdhet och demokrati och fördöma olika moral för könen, könsstympning, tvångsäktenskap och hederskultur. Där har svenska samhället möjlighet att påverka. Men det gäller att inte lärarna är för respektfulla gentemot föräldrarnas kultur då.

    Friskolorna gör att föräldrarna ses som "kunder" och de kan hota att ta barnen ur skolan (som då förlorar pengar) och sätta dem i t ex muslimska friskolor. Detta  med kommunaliseringen och privatiseringen anser jag vara ett stort misstag.
  • Xenia
    Tom Araya skrev 2023-08-21 05:55:54 följande:
    I det som är väsentligt i mötet mellan människor och mellan medborgaren och myndigheten har vi en gemensam kultur och den speglas av bl.a. vår lagstiftning.
    Vi kräver förstås att alla ska följa lagen. Det är väl ingen som ifrågasätter det.

    Men ska det inte vara tillåtet att t ex bära huvudduk för vuxna kvinnor, eftersom det inte görs av "pursvenska" kvinnor?

    (Fast det gjorde man förr på landet, gifta kvinnor hade ofta sjal på huvudet utomhus. Min gamla farmor hade t o m blommig sjal på sig inomhus.)
  • Xenia

    Nej, vilka förespråkar ändring av vilka lagar?

    Men ibland måste nya lagar till. T ex var det väl självklart förr att barnäktenskap/tvångsäktenskap inte ska förekomma, men nu måste man aktivt förbjuda det. Likaså måste man förbjuda kvinnlig könsstympning.

    De kvinnor som frivilligt täcker sitt hår ser det som att de vill visa att de är muslimer.

    Kan inte tänka mig något jobb där det är ok att täcka sitt ansikte. Arbetsgivaren bestämmer. Att vuxna kvinnor går på gatan i burka tycker jag inte man kan förbjuda.

    Det är ju svårt att förbjuda folk att (fortsätta) ha medeltida värderingar. Man kan inte tvinga folk att tänka annorlunda. Vissa yttringar kan man förbjuda.

    T ex att småflickor på dagis el i skolan ska tvingas bära långa kjolar och slöja. Men där är det svenska samhället för svagt och mesigt. Återigen, det beror delvis på alla privata förskolor och skolor.


    Tom Araya skrev 2023-08-26 23:03:17 följande:
    Då har du nog missat en del i mångkultursdebatten. Det finns mängder med exempel där röster höjts för anpassning av lagar och regler efter utländsk kultur eller utefter religiös trosuppfattning.
    Xenia skrev 2023-08-26 13:23:35 följande:
    Men ska det inte vara tillåtet att t ex bära huvudduk för vuxna kvinnor, eftersom det inte görs av "pursvenska" kvinnor?

    (Fast det gjorde man förr på landet, gifta kvinnor hade ofta sjal på huvudet utomhus. Min gamla farmor hade t o m blommig sjal på sig inomhus.)
    Jag har inga som helst problem med att kvinnor täcker sitt hår till del eller helt. Jag förespråkar inget förbud mot detta.

    Men kulturellt är det ett faktiskt problem om kvinnor känner sig tvingade av/genom kultur/religion att klä sig på ett visst sätt, eftersom det strider mot västvärldens kvinnliga frigörelse och den individuella friheten överlag.

    Att däremot täcka ansiktet helt eller delvis anser jag är problematiskt i vissa sammanhang och bör i dessa inte tillåtas.
  • Xenia

    Mångkultur innebär inte att vi ska ändra lagar så att det blir dödsstraff för hädelse, otrohet och homosexualitet. Det är något som det svenska samhället med kraft måste motarbeta.

    Att ta varann i hand däremot är en sed, inte något som påbjuds av lagen. Det handlar inte om att män ser kvinnor som sämre (inte i detta fall), även kvinnor vägrar att ta män i hand. Det ses helt enkelt som för intimt. Precis som vi svenskar (iaf jag) kan tycka att det känns alldeles för intimt att kyssa folk när man träffas.

    Där får man förklara att om man vägrar ta motsatta könet i hand så blir det många yrken som stängs. Sedan är det också något som kan förändras med den generation som vuxit upp i Sverige. Inte för att jag skulle ha något emot om svenska samhället förändrades så man slapp ta varann i hand. Vilka bakterier och virus sprids?

    Alltså, det handlar inte om att vi aktivt vill ha mångkultur, det kommer automatiskt med en stor invandring från länder långt ifrån.

    Vi ska inte ha det som i Frankrike där flickor inte ens får ha långa kjolar/klänningar i statliga skolor. De får inte ha någonting på sig som kan avslöja att de är muslimer. Nästa steg blir väl att de inte får ha långärmat på sommaren heller.

  • Xenia

    Vad menar ni med "mångkultur"? Jag menar då inte att det som är olagligt ska bli lagligt bara med hänvsning till mångkultur. Jag menar attt mångkultur är att man har olika seder och bruk och även tänker olika. Men inget frikort att begå brott.

    Det är självklart att om man bosätter sig i ett land så är man skyldig att följa landets lagar. Vem har sagt något annat?

    Sedan kan man alltid propagera för ändring av lagar. T ex att återinföra lag mot hädelse. Vilket jag hoppas man inte gör.

Svar på tråden Mångkultur