Inlägg från: K Markatta |Visa alla inlägg
  • K Markatta

    Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?

    KillBill skrev 2016-09-25 22:56:39 följande:
    Som du ser här ovanför så såg MSB inga risker för risk befolkningen i stort. Det var i stället oro för flyktingarnas liv och hälsa som MSB var orolig för.
    Det är riktigt att kollapsen av mottagningssystemet drabbade asylsökande som i vissa fall fick sova på gatan.
    KillBill skrev 2016-09-25 22:56:39 följande:
    Varför var det ingen från skrikhögern som krävde tak över huvudet för de flyktingar vars liv och hälsa var i fara? Varför var det ingen från skrikhögern som krävde mer resurser från samhället för att stoppa bränder på asylboenden? Varför var de inga representanter från skrikhögern som krävde bättre hälsovård till asylsökande och bättre mottagande för ensamkommande barn? Om skrikhögern verkligen ville göra något åt de risker som MSB såg i december 2015 så skulle detta ha varit lämpliga åtgärder att föreslå. I stället fick jag intrycket att skrikhögern försökte använda information från MSB för att sprida främlingsfientliga stämningar i samhället.

    Det är svårt att svara på när du använder det oprecisa och egenpåhittade begreppet "skrikhögern". Förtydliga vilka det är du menar inte engagerat sig ordentligt.
  • K Markatta

    Här kommer en kort sammanfattning av MSB:s lägesbild vecka 45 respektive vecka 48:

    Situationen är ansträngd framförallt när det gäller boendelösningar för asylsökande. Flera länsstyrelser och kommuner har svårt att ordna vård, skola och omsorg åt alla. Även förmågan att ta hand om ensamkommande barn är starkt utmanad.

    och

    Det stora antalet asylsökande som redan anlänt till Sverige innebär att samhällsviktiga verksamheter behöver skala upp sin kapacitet.

    * Boendesituationen är fortfarande kritisk. Migrationsverket kan inte garantera tak över huvudet för asylsökande.

    * Samhällets förmåga att ta emot ensamkommande barn är fortsatt starkt utmanad.

    * I de flesta län råder personalbrist inom skola och barnomsorg. Det råder även brist på lokaler.

    * Trots ökade resurser upplever flera verksamheter inom hälso- och sjukvården en ökad belastning.

  • K Markatta

    Hopp byts mot förtvivlan, enligt svt:s rubrik:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/hopp-byts-mot-fortvivlan

    Nu skriver Migrationsverket upp åldern på en del "ensamkommande barn" så att de kan utvisas eftersom de bedöms vara vuxna.

    Långa handläggningstider gör att en del barn hinner fylla 18 innan deras ärende prövas och därför utvisas de också vilket i vissa fall inte skulle ha skett vid snabbare beslut.

    En del som är under 18 och inte kan utvisas nu enligt reglerna får tillfälliga uppehållstillstånd och utvisas istället när de fyllt 18.

  • K Markatta
    KillBill skrev 2016-09-26 11:58:46 följande:
    Vart vill du komma? MSB förtydligande är glasklart.
    Lägesbilderna är också glasklara.
  • K Markatta

    Dags att damma av planerna på tältläger och tillfälliga boenden i gympasalar, i alla fall enligt ett par kommunalråd som svt pratat med om den nya lagen om kommuners tvångsmottagning av personer som fått uppehållstillstånd:

    www.svt.se/nyheter/inrikes/fa-kommuner-kommer-klara-krav-pa-att-ordna-bostader-at-nyanlanda

    - Läget är extremt tufft och ansträngt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunalråd i Malmö.

    - I nödfall så tittar på vi på att ha tillfälliga sovsalar men helst vill vi ju inte landa där, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i Malmö.

    - Om det här fortsätter i tangentens riktning, då tror jag att vi ser tältlösningar här i december, säger Leif Gripestam (M) kommunalråd i Täby.

  • K Markatta

    www.svd.se/fler-asylsokande-tar-flyget-till-sverige/om/svenskt-flyktingmottagande

    Mycket tyder på att flyget blivit ett allt vanligare färdmedel för flyktingar och migranter som tar sig till Sverige. Under en mätperiod i somras uppgav majoriteten av de asylsökande att de åkt flyg till Sverige. På Arlanda har gränspolisen sett en kraftig ökning av antalet personer som försöker ta sig in i landet utan tillstånd.

    Enligt Patrik Kalmkind använder de asylsökande antingen förfalskade dokument eller en svensk persons pass för flygresan. 2014 kom en polisrapport fram till att svenska pass säljs för ungefär 80 000 kronor styck av människosmugglare.

Svar på tråden Hur många flyktingar bör/klarar vi av att ta emot?