Inlägg från: Yellow Cross |Visa alla inlägg
  • Yellow Cross

    Namn på färger existerar egentligen inte?

    jlhm skrev 2015-10-07 16:17:55 följande:

    Den enda färg som alla borde "se" lika, även blinda, är svart då det är avsaknad av ljus.

    Andra färger är ju som redan ha påpekats olika våglängder och det kanske borde gå att avgöra om färgen grön t.ex. ses lika av olika människor genom att låta dem jämföra med andra färger, men vad vet jag.
     


    Beror väl på i vilken utsträckning man är blind.
    En person som är blind pga av ögonskada kanske "ser" svart,men om personen är blind pga av att personens hjärtan är skadad så kanske den helt och hållet saknar förmågan att se och kan således inte ens "se" svart,iom att den saknar förmågan att överhuvudtaget föreställa sig visuella intryck.

    Fladdermöss kan ju använda sig utav ekolod men inte människor,hur uppfattar då människor den naturliga förmågan att använda sig utav ekolod (med tanke på att våra hjärnor helt och hållet saknar det anlaget)?
  • Yellow Cross
    Palestrina skrev 2015-10-07 17:15:01 följande:
    Men det där måste väl vara en sanning med viss modifikation? Att vi saknar begrepp för att beskriva färger betyder inte att vi inte ser dem, bara att vi inte kan tala om dem eller skapa samma skillnad i språket. Orden i sig påverkar ju inte ögats förmåga. Däremot tränas man förstås i att uppfatta skillnader där skillnader är viktiga.

    Sen tycker jag inte att brunkullan är lila, utan... rödbrun.
    Fast om vi saknar ett begrepp så blir avsevärt mycket svårare för oss att tyda den,och hjärnan i högre grad ignorerar sinnesintryck som den inte kan bearbeta (t.ex genom att associera de till ett ord).

    I slutändan är det liksom inte ögat som avgör vad vi ser utan hjärnan,en person som är anlafabet skulle t.ex lägga mindre märke till skyltar med text eftersom texten för vederbörande ändå innehåller lika mycket information som ett vänsterorienterad modern konst innehåller för en läskunnig,medan en läskunnig skulle bearbeat mer information från dessa skyltar även om den fokuserade lika lite på dem som analfabeten.


Svar på tråden Namn på färger existerar egentligen inte?