• dorada

    dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!

    Jaa.. sonen som är 5 år med diagnostiserad adhd kan vara väldigt agressiv och utåtagerande. Idag Bröt Hel*etet lös på dagis återigen och han sparkade, spottade, slog, skrek osv som han alltid gör. Personalen tyckte tydligen dåa tt det var ok att ena ur personalen tog under armarna och andra i benen och lyfte ut honom på trappan!?!? Hur i glödheta helvete kan de ens komma på ngt sådant???? Att lyfta ut en liten unge på trappan då det var endast +4 grader och kall blåst ute! Dessutom hade han bara collegebyxor, t-skjorta och endast 1 strumpa på! är det verkligen okej av dagispersonal????? Och fick höra av en annan personal att de hade haft honom där ca 5 minuter. Avkylning hette det tydligen. Men alltså nne, vet inte alls vad jag skall säga. Sonen berättade sin version om saken, hade så svårt att inte börja gråta, stackars lille gullegubben :(
    Jag har all förståelse i världen för att han kan vara rent ut sagt jobbig, men det kan ju tammetusan inte vara okej oberoende att göra sådär?? 

  • Svar på tråden dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!
  • dorada
    Grus grus skrev 2015-10-27 22:10:08 följande:

    Men om ni sagt att anledningen till att ni inte lyfter honom längre är för att du inte orkar honom, kanske de ändå tolkar det som att det är en okej metod för den som orkar?

    Är det så att han förstör saker och kastar, och det är anledningen till att de inte tog in honom i kafferummet? Han kunde skadat både sig själv och andra? På detta sätt behövde de inte hålla fast honom när de väl kom ut. Hade de tagit honom till kafferummet kanske de ändå hade varit tvungna att hålla fast honom och det är ju jobbigt psykiskt att göra för både ett litet barn och vuxen.

    Att de inte lyckats fixa till en avskild plats för honom att vara på är helt klart anmärkningsbart och självklart något du ska ta upp med dom.

    Men jag vet att det är svårt att vara objektiv, och det är inte heller din uppgift, men som både pedagog och förälder kan jag se båda sidor. Det är inte alltid så enkelt i en stressad situation där kanske flera barn håller på att råka illa ut på grund av utbrottet. Och handen på hjärtat, är det ändå inte bättre med fem minuter i fyra plusgrader än få fem andra familjer arga på dig och din familj för att er son gjort något mot deras barn som han själv inte rår för?

    Jag menar inte att det var rätt att gå ut med honom, och generellt ska man såklart inte göra det. Men jag tänker att i just denna specifika situationen är det viktigt att ta reda på varför de valde detta som metod innan du fäller dom.


    förstår precis hur du menar. Nu är ju detta inte endast sonens version, naturligtvis inte. Ena ur dagispersonalen berättade dethär åt mej, hon var ganska förskräckt. För som sagt hade 2 ur personalen suttit i kafferummet på kaffe. Kom utrusandes och lyfte bort honom. Det var ju itne så att alla ur personalen hade fullt upp. Jag förstår också att de har rätt till sina lagstadgade kafferaster osv. men jag jobbar själv med handikappade och vet att alla gånger kanske men inte dricker sitt kaffe i lugn och ro. Så är det bara.
  • Deceree1
    dorada skrev 2015-10-27 22:20:44 följande:

    behandlas som andra, javisst! varför kastar de inte ut ngn av de andra ungarna då när de vildar till sej, han är enda. Det är inte vad jag kallar att behandlas på samma sätt.


    Men det är skillnad på att vilda till sig och aggressionsutbrott med sparkar och slag
  • vampyria2
    dorada skrev 2015-10-27 22:20:44 följande:
    behandlas som andra, javisst! varför kastar de inte ut ngn av de andra ungarna då när de vildar till sej, han är enda. Det är inte vad jag kallar att behandlas på samma sätt.
    Hur vet du att de inte skulle ha gjort det med ett annat barn som hade bettet sig som ditt barn gjorde då?
    Jag kan ju tänka mig att de har sagt till honom ett gäng gånger innan de plockar ut honom och att de gjorde det för att få lite kontakt och få honom att förstå att nu är det allvar.
    Många gånger när det gäller barn med diagnoser så måste man ta saker steget längre för att de ska förstå vad man vill få fram och att det faktiskt är de vuxna som bestämmer, här har det inte gjort nått som egentligen skadar ett barn, de har inte slagit honom eller sagt något dumt, de har lyft ut honom i från en situation som var ohållbar,

    Han lugnade ju ned sig till slut och då lär de vuxna ha pratat med honom, värre saker kan hända ens barn än det faktiskt.
  • green34
    Deceree1 skrev 2015-10-27 22:27:05 följande:

    Men det är skillnad på att vilda till sig och aggressionsutbrott med sparkar och slag


    Det är precis min tanke också.
  • AnnaSthlm

    Jag förstår att du blir upprörd för ditt barns skull. På förskolan finns det dock begränsat med personal och andra barns säkerhet går före ditt barns rätt till att vara utagerande.

  • vampyria2
    MissLolli skrev 2015-10-27 22:32:01 följande:

    Psykologen Bo Hejleskov Elvén som har erfarenhet av barn som din son och föreläser om detta. Pratar om att man istället ska plocka ut de andra barnen istället.

    www.hejlskov.se/


    ärligt talat sånt där dravel gör mig så upprörd, så alla andra ska vara tvugna att sluta med det de gör och lämna rummet för att ett barn inte kan bete sig?
    Det är såna saker som gör att andra människor får det väldigt svårt för människor med diagnoser, är så mycket bättre att lära dem vad som är rätt och fel och hur man beter sig ibland folk för att bli accepterade.

    De här ungarna är inte dumma i huvudet det tar bara lite längre för dem att lära sig att bita ihop och ett sätt att lära dem fortare är garanterat inte att låta dem komma undan med allt bara för att de har en diagnos.
  • Grus grus
    MissLolli skrev 2015-10-27 22:32:01 följande:

    Psykologen Bo Hejleskov Elvén som har erfarenhet av barn som din son och föreläser om detta. Pratar om att man istället ska plocka ut de andra barnen istället.

    www.hejlskov.se/


    Vilken idioti. Hur mycket skada hinner inte då barnet med utbrott göra mot både sig själv och andra innan man fått ut 25 barn?
    online you can be anything you want. Strange why so many choose to be stupid.
  • Sous
    MissLolli skrev 2015-10-27 22:32:01 följande:

    Psykologen Bo Hejleskov Elvén som har erfarenhet av barn som din son och föreläser om detta. Pratar om att man istället ska plocka ut de andra barnen istället.

    www.hejlskov.se/


    Hejlskov brukar ha mycket vettigt att säga, så jag hoppas han begriper att det knappast är en rimlig lösning på en förskola. Om tio andra barn äter lunch eller mellanmål i det rummet då? "Tyvärr fick ni ingen mat idag" Om man har ett gäng barn som ska klä på sig ytterkläderna i hallen? "Tyvärr får alla som inte fått på sig kläderna gå in igen" Om man har en grupp igång som jobbar med en uppgift? Och var ska man ta de barnen?

    Antagligen gör man som förskolan i ts, man tänker att barnet ska kunna gå undan i ett rum som inte brukar användas hela dagen (för helt tomma utrymmen finns knappast på en förskola), men ibland, som nu, används det rummet och då blir det problem.

    Felet som jag begriper det var att ingen stannade ute med femåringen, för det skulle någon förstås gjort! Man lämnar inte ett barn ensamt ute under ett utbrott, vad som helst kan ju hända. Tänk om han skadat sig? Men man dör inte av att stå ute i fem minuter utan ytterkläder, det kanske var den bästa lugna platsen just då.
  • straw2008

    Jag tycker de gjorde helt rätt, jag har själv barn som dagligen blir slagna skrämda o retade av små "gullegubbar" som ditt barn. Jag är på vippen att kräva att dessa barn stängs al, på allvar. Enligt mig bättre att de får vara hemma med assistent själva än att klösa mitt barn. Eller på specialskola för andra sjuka barn.
    Detta gäller endast då barnen är elaka, givetvis är barn med sjukdomar o diagnoser välkomna så länge de inte skadar skrämmer eller gör illa de andra barnen.


    I kinamockaskogen.....
Svar på tråden dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!