• dorada

    dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!

    Jaa.. sonen som är 5 år med diagnostiserad adhd kan vara väldigt agressiv och utåtagerande. Idag Bröt Hel*etet lös på dagis återigen och han sparkade, spottade, slog, skrek osv som han alltid gör. Personalen tyckte tydligen dåa tt det var ok att ena ur personalen tog under armarna och andra i benen och lyfte ut honom på trappan!?!? Hur i glödheta helvete kan de ens komma på ngt sådant???? Att lyfta ut en liten unge på trappan då det var endast +4 grader och kall blåst ute! Dessutom hade han bara collegebyxor, t-skjorta och endast 1 strumpa på! är det verkligen okej av dagispersonal????? Och fick höra av en annan personal att de hade haft honom där ca 5 minuter. Avkylning hette det tydligen. Men alltså nne, vet inte alls vad jag skall säga. Sonen berättade sin version om saken, hade så svårt att inte börja gråta, stackars lille gullegubben :(
    Jag har all förståelse i världen för att han kan vara rent ut sagt jobbig, men det kan ju tammetusan inte vara okej oberoende att göra sådär?? 

  • Svar på tråden dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!
  • Lavish

    Att de lyfter undan honom är helt okej, det behöver nog både han och de andra barnen, och även om ut utomhus inte är det bästa nu så hade det också varit begripligt om det inte fanns någon annan lugn plats.

    MEN om syftet med att bära ut honom var just att utsätta hon för kyla, som straff eller något, så är det verkligen inte alls okej. 

  • Kokoala

    Hade din son sparkat, slagit och spottat på mitt barn så hade han fått bra mycket mer än bara en avkylning. 

  • kaajsa82

    Nu framgår det inte av din text TS om han utåtagerade mot förskolepersonalen eller om det var andra barn. Dom kanske inte hade ett val just där och då?

    Tänk om han sparkade och slog en 2-3-åring? Jag kan ju lova dig att jag blivit tokig om jag fått komma till förskolan och fått reda på att någon slagit och sparkat någon av mina barn. En 5-åring är relativt stark och kan nog göra ett annat barn riktigt illa.
    Som vissa innan skrivit så kanske det var fullt överallt och det inte fanns någon möjlighet att få till en lugn vrå till honom just då. Det kan ju vara runt 15-30 barn på en avdelning hur ska 2 av personalen bara kunna överge resten av gruppen pga din son? Om han ofta får såna är utbrott så kanske han ska ha en person som just är tillgiven honom hela dagarna? Man kan ju inte riskera andra barn säkerhet bara för att din son har en eller flera diagnoser. Det kan ju inte vara meningen att andra barn kanske ska vara rädda för att gå till förskolan p.g.a ditt barn.

    Däremot tycker jag dom borde ha ringt dig så snart detta hänt, men då kanske du blivit arg och irriterad p.g.a att dom inte klarar av en sådan situation själva?
    Det är en svår situation för alla iblandade och ni kanske skulle prata igenom vad som är okej vid en sån situation. Dom kanske tog till den enda snabba metod dom kom på just där och då. Kan vara lite svårt att planera och göra iordning något medan en 5-åring sparkas, slåss och skriker vilt omkring sig. Det kanske krävdes bara två i personalen att få iväg din son. Sen kanske de andra barnen står och gråter och är rädda och dom också behöver tröstas?

    Kyla ned sig är ju ett annat uttryck för att lugna ned sig och fungerade det då så kanske det inte var så farligt? Det var säkert en personal med som höll i honom eller hade honom i knäet ute inte att dom kastade ut honom och stängde dörren.

  • vampyria2

    Han fick vara ute i max fem minuter det klara en femåring utan problem.

    Ett tipps till dig som förälder är att inte elda upp barnet i det här, att inte göra det större än vad det är.
    Bekräfta barnet och det den säger, säg att ni tillsammans ska prata med fröken och reda ut det hela men du gör bara barnet en björntjänst om du ger honom krut till sin ilska om detta.

  • ondar
    vampyria2 skrev 2015-10-28 09:11:00 följande:

    akn ju dessutom berätta att mina två äldsta barn som båda har ADHD, AS och Tourettes r extremt lyckliga vuxna i dag (21 och 23 år gamla) Ena jobbar som dealer och som bartender, den andre som florist och bartender. 

    Båda två har egna lägenheter och fungerar väldigt bra, de har vänner och är väldigt omtyckta båda två.

    Jag kan garantera dig att de hade inte varit där de är i dag om jag inte hade varit lite hårdare mot dem och orkat prata med dem hela tiden om hur man ska bete sig och vad de gör som andra reagerar på och varför, jag har jobbat så hårt för att lära dem hur samhället fungerar och få dem att förstå varför....så jag vet att jag har gjort rätt när det gäller att inte bara släppa dem och skylla på deras diagnoser.


    Men att slänga ut ett barn på trappan för att kyla ner det är inte att vara tydlig, det är ren idioti. Jag har ett barn på fem som utreds, han har också sånna här aggressionsattacker, o ja, du har rätt att mam behöver vara tydligare och mer konsekvent än vad andra behöver vara med sina "friska barn". Men hårdare, o så hård att man slänger ut barnet i kylan- NEJ! Våld mot barnet lär inte barnet att hantera sina känslor, det borde vem som helst fatta. Utbildade pedagoger borde för fasen ha det inpräntat i skallbenet. Stackars barn! Problemet är ju att de delvis inte kan hantera sina känslor och intryck, det kan man inte straffa eller kyla bort.
  • Ascendere
    PinkSugar skrev 2015-10-28 10:29:39 följande:

    Bra att någon försökte uppfostra din son när du själv inte verkar klara av det


    Att kalla någon med ADHD för ouppfostrad är ungefär som att kalla en rullstolsbunden för lat. 

    Men visst, på samma sätt som man kan vara lat även om man sitter i rullstol kan man naturligtvis vara ouppfostrad med ADHD också.
  • vampyria2
    ondar skrev 2015-10-28 11:14:04 följande:
    Men att slänga ut ett barn på trappan för att kyla ner det är inte att vara tydlig, det är ren idioti. Jag har ett barn på fem som utreds, han har också sånna här aggressionsattacker, o ja, du har rätt att mam behöver vara tydligare och mer konsekvent än vad andra behöver vara med sina "friska barn". Men hårdare, o så hård att man slänger ut barnet i kylan- NEJ! Våld mot barnet lär inte barnet att hantera sina känslor, det borde vem som helst fatta. Utbildade pedagoger borde för fasen ha det inpräntat i skallbenet. Stackars barn! Problemet är ju att de delvis inte kan hantera sina känslor och intryck, det kan man inte straffa eller kyla bort.
    Fast jag tror ju inte att personalen har slängt ut honom för att han ska bli kall utan för att han ska lugna ned sig, jag köper inte att någon skulle riskera sitt jobb genom att ställa ut ett barn för att det ska bli kallt.

    Vi r många som kan säga till barn att det är dax att kyla ned sig lite när de är igång, vi menar det inte bokstavligen och ven om situationen är som den är i TS så är jag övertygad om att det inte var syftet som sagt.

    OM jag har fel och personalen verkligen har kastat ut barnet för att barnet ska bli fysiskt straffad då är det sinnessjukt och man bör anmäla det hela.
  • vampyria2
    Regndamen skrev 2015-10-28 12:26:45 följande:

    Har ni funderat på medicin till honom? Och hjälp för hans övervikt?


    Nu vet jag inte hur det är i TS fall men vldigt ofta så undviker man att ge mediciner till så små barn pga att det är bättre att när barnet börjar skolan så sätter man in det.
    Det pga att väldigt ofta så blir barnen förr eller senare så gott som imuna mot medicinen, i snitt fungerar den i fyra år, sen finns det flera olika att testa mellan som kan funka ett tag till.
    Man annser att det är viktigare att skolan fungerar bra än att förskolan gör det, efter som förskolan är lite friare än skolan där man måste kunna sitta still ibland.

    Det finns förstås undantag men oftast är det så man väljer att göra.
  • tantamantan

    Vad föreslår du att personalen skulle ha gjort?

    Barn med ADHD eller andra funktionshinder har rätt till förskola och skola och att känna sig trygga där. MEN alla andra barn har rätt till det också. Om ditt barn äventyrar det, pga sin ADHD eller något annat så ska han bort från de andra barnen punkt slut.

    Om personalen valde att bryta hans beteende med att låta honom byta miljö helt, ja då hade de troligen inget annat val. Eller så kom de inte på något i brådrasket. Att jobba med barn som är utåtagerande är OTROLIGT slitsamt och rent ut sagt ASJOBBIGT och ibland tvingas en till drastiska åtgärder som ändå inte skadar barnet.

Svar på tråden dagispersonalen lyfte ut min 5 årige pojke med adhd!