Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Immigration/invandring/flyktingar - varför?

    En inte helt färsk artikel, men ger ändå goda indikationer på hur vi finansierar flyktingmottagandet.

    Regeringen fortsätter låna stora belopp för flyktingmottagandet
    Regeringen kommer att fortsätta låna stora belopp till statens utgifter för flyktingmottagandet - även de kommande åren. Pengar behövs också till olika arbetsmarknadsåtgärder, säger finansminister Magdalena Andersson i Ekots lördagsintervju.

    ? Upplåningen kommer att öka nästa år i och med att vi får ökade kostnader för antalet asylsökande. Sedan när de kommer ut på arbetsmarknaden krävs ytterligare resurser för arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

    ? Det kommer kanske att krävas resurser för olika insatser, och det vore inte lämpligt att finansiera krona för krona!

    Magdalena Anderssons ledstjärna har varit krona för krona-principen. Alla nya reformer ska betalas med höjd skatter eller besparingar på andra områden. Det här har länge mött hård kritik, från vänsterhåll - och inte minst från LO, som velat att regeringen lånar för att investera för fler jobb. Det kommenterar finansminister Magdalena Andersson så här i lördagsintervjun:

    ? LO har ju under lång tid tyckt att vi ska öka underskotten. Det tyckte de för ett år sedan, och två år sedan också. Hade jag lyssnat på LO då hade vi inte kunnat genomföra den här ofinansierade satsningen på kommuner och landsting utan då hade våra statsfinanser varit i ett sådant skick att vi hade varit tvungna att sätta in kraftfulla besparingar i det här läget.

    Men nu, tycker finansministern, nu är läget rätt. Den försiktiga ekonomiska politiken är rent av skadlig i det här läget. I år lånar regeringen runt tio miljarder kronor till kommuner och landsting. Och det kommer att bli fler lån - även kommande år.

    Att nu få släppa på krona-för-krona som ledstjärna, säger Magdalena Andersson att hon har längtat efter.

    ? Självklart vill en finansminister att det så snart som möjligt ska uppstå ett utrymme för att kunna genomföra ofinansierade reformer, säger Magdalena Andersson.

    www.nyheter4.com/mer-nyheter-7630735

    Visst låter det bra, men om man vill sätta sprätt på pengar undrar jag varför man inte hittar fler stora behov än just de som är kopplat till flyktingar...och det gör mig misstänksam till det verkliga syftet här och om det är så bra som här vill få det att framstå som.

  • Tom Araya

    Tyvärr hittar jag inte när artikeln är ifrån...

    Majoriteten av svenskarna vill ta emot färre flyktingar
    59 procent av svenskarna vill att Sverige tar emot färre flyktingar. 19 procent vill ta emot fler och 21 procent varken fler eller färre, visar en opinionsundersökning från Ipsos på uppdrag av DN.

    Opinionen kring flyktingpolitiken har svängt kraftigt sedan i september. Då ville 44 procent ha ett större flyktingmottagande, medan 30 procent ville se en minskning och 20 procent ett mottagande på oförändrad nivå.
    I oktober ville 26 procent ta emot fler flyktingar, 42 procent ta emot färre och 24 procent varken fler eller färre.
    -Det är faktiskt lite förvånande att efter det här året, med kanske 170 000 asylsökande, så säger var femte väljare att vi kan ta emot fler. Utifrån det är det kanske inte en så negativ opinion vi ser, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos. / TT

    www.nyheter4.com/mer-nyheter-7630735

  • Tom Araya

    Brott som berör flyktingar hemligstämplas
    Fler brott har skett i Sverige i kölvattnet av flyktingströmmarna förra året. Men hur många brott som berör flyktingar har polismyndigheten hemligstämplat.

    ? Det sker fler brott, det är nya brott och nya förövare. Det är helt enkelt många fler människor, säger Thomas Wallberg.
    Brott som begåtts av asylsökande anses som "särskilda händelser", därför hemligstämplar man alla brott.
    Läs mer här >>> http://www.vf.se/?/brott-som-beror-flyktingar-hemligstamplas

    http://www.nyheter4.com/mer-nyheter-7630735


  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-05-02 22:49:07 följande:
    Enligt artikeln var det fler flyktingar som hade gått under jorden/som gömde sig för polisen år 2012 (det år artikeln handlar om) än år 2016 som du länkat en artikel från. Även i år (2017) är det färre som gömmer sig från polisen än de som gömde sig för polisen år 2012.
    Jag hittar inget årtal på artikeln, men jag gissar på 2016. Ja, man skulle vilja se vad som förklarar detta...
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-05-03 08:55:15 följande:
    Du ska inte tro på de flera år gamla uppgifterna. Regeringen lånar inte pengar utan betalar i stället av på statsskulden. Sveriges statsskuld är idag historiskt låg.
    Om artikeln är från 2016 är det inte flera år gamla uppgifter och lär inte i väsentlighet ha ändrats sedan dess.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-05-03 08:55:15 följande:
    Du ska inte tro på de flera år gamla uppgifterna. Regeringen lånar inte pengar utan betalar i stället av på statsskulden. Sveriges statsskuld är idag historiskt låg.
    Nja...
    statsskuld.se/
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-05-03 15:32:07 följande:
    Statsskulden ökar inte vilken den där skitsidan som du länkade till visade.

    Bra att så länkar till Riksgälden. Statsskulden är som du ser ca 50 miljarder lägre idag än vad den var 2014 och riksgälden bedömer att statsskulden kommer minska ytterligare fram till slutet av 2018.
    Man hänvisar till uppgifter (som påstås inhämtas från Riksgälden) att statsskulden uppgick till 1 332 410 000 000 kr enligt rapport från  2017-03-01 samt en prognos från samma källa på att statsskulden kommer att uppnå till 1 411 000 000 000 kr till slutet av 2017. Siffrorna kan förstås vara felaktiga, men stämmer de så ökar statsskulden.

    Den första siffran verkar stämma vid kontroll, man har bara avrundat från _409,88XX miljoner till 410.

    Någon prognos som stödjer den sistnämnda siffran hittar jag inte, men tittar man på kurvan för statsskulden så pekar den uppåt, inte nedåt. Riksgälden anger också att lånebehovet uppgår till 20 miljarder 2017, vilket är en minskning i förhållande till 2015.
    Ska man se det historiskt så är statsskulden högre idag än den var under perioden 2001-2013 och även före 1995.
    KillBill skrev 2017-05-03 15:32:07 följande:
    Om du vill förstå storleken på statsskulden så måste du ställa den i relation till exempelvis BNP. Gör du det så ser du att statsskulden är rekordlåg. Här finner du ett sådant diagram: www.riksgalden.se/sv/omriksgalden/statsskulden/Sveriges-statsskuld-oversikt/Historik-i-diagram/
    Att jämföra statsskulden med BNP och på det viset försöka se hur ekonomin är kan bli missvisande då BNP huvudsakligen anger ruljans på pengar. Om staten sätter sprätt på en jävla massa pengar så ökar alltså BNP. Mycket viktigare är att titta på vad vi får för pengarna staten använder.
    Principen är ju densamma som när du och jag använder våra pengar. Köper man ett busskort är pengarna omsatt i ett värde man kan nyttja i form av kollektivtrafikresor, men köper man godis för pengarna så har man omsatt dem i en kortvarig njutning och en växande mage, vilket totalt sett troligen innebär ett minusvärde i förhållande till investerade pengar, men när staten använder pengarna ser vi ingen skillnad i BNP av de båda investeringarna.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-05-03 23:01:39 följande:

    Jag vet inte hur du läser diagram men du ska få ett tips. Om du går in på Riksgäldens hemsida och går till diagrammen så har du en Excelsymbol uppe i högra hörnet. Om du klickar på den symbolen så kommer du till data som diagrammet är uppbyggt av.


    Då ser du att statsskulden i slutet av år 2014 uppgick till 1394 Mdr och att Statsskulden i slutet av detta år beräknas uppgå till 1352 Mdr. I slutet av 2018 beräknas statsskulden vara 1324 Mdr.  Statsskulden minskar således.


    Här har jag förstorat diagramet över statsskuldens utveckling från Riksgälden.
    Toppen något till vänster i bild motsvarar årsskiftet 2017-2018 och lägsta punkten till vänster är 2016. Under 2016 och 2017 ökar alltså statsskulden.

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-05-04 18:22:36 följande:
    I den prognos som diagrammet bygger på uppskattar riksgälden att det blir ett mindre underskott i statsfinanserna i år och överskott 2018. Prognosen är dock några månader gammal och sedan dess har Ekonomistyrningsverket ESV och regeringen publicerar prognoser som pekar på att det även i år blir överskott (vilket kommer resultera i minskad statsskuld). ESV tror att överskottet i år kan bli så stort som 15 miljarder kronor.

    www.esv.se/press/nyheter-och-pressmeddelanden/2017/starkare-offentliga-finanser-an-vantat/

    Trenden sedan 2015 visar tydligt att statens behov av att låna pengar har minskat och ställer man statsskulden i relation till BNP (vilket är relevant) så är Sverige ett land med en liten statsskuld. Inte sedan 70-talet har den svenska statsskulden varit så låg som den är nu.
    BNP ökar ju med statsskulden...
Svar på tråden Immigration/invandring/flyktingar - varför?