Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Immigration/invandring/flyktingar - varför?

    KillBill skrev 2016-05-16 18:24:04 följande:
    Jag ser att du har missförstått kritiken som IRM för fram. Kritiken handlar inte om att Jansson dividerat kostnaderna jämt mellan alla innevånare utan om att Jansson kallat principen att fördela kostnader jämt mellan alla innevånare för solidaritetsprincipen (vilket är något helt annat).
    Jag tolkar det som båda delarna, första raden handlar om sättet att räkna.

    "Den mildaste kritiken man kan göra av Lars Jansson är att hans räknesätt är ytterst originellt. Han räknar upp alla samhällskostnader, sedan delar han dem enligt vad han kallar för ?solidaritetsprincipen?, vilket inte alls har med solidaritet att göra."
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-05-16 13:33:50 följande:
    Jag har missat att Ekberg erkänner brister i sina utredningar. Posta gärna länkar som visar vad han erkänner.

    Jag har inte hittat någon akademiker som ger ditt stöd för Janssons rapport, har du?

    Resultatet i Janssons rapport avviker kraftigt från alla andra forskningsrapporter i ämnet och man kan genom en enkel rimlighetsbedömning avfärda resultatet.

    För den fortsatta diskussionens skull tror jag att det skulle vara bra om du läser den här artikeln: www.svd.se/gront-ljus-till-ullenhag-om-invandringsmyt
    Nu hittar jag inte citatet, men jag är rätt säker på att jag läst en kommentar från Ekberg där han säger att han valt att bortse från vissa utgiftsposter som är för svåra att beräkna alternativt saknar statistiskt underlag kopplat till just invandrade.
    Det kan vara ett försök att räkna på detta som resulterat i de betydligt större siffror som bl.a. Tullberg och Jansson kommit fram till i sina respektive rapporter.

    Så här skriver Tino Sanadaji:

    "Professor Jan Ekberg har i en rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi skrivit den mest noggranna studien av invandringens kostnader för Sverige. Rapporten kom fram till att invandrare varje år betalar in 40?60 miljarder kronor mindre i skatt än de får ut i bidrag och offentliga tjänster. Ekbergs beräkningar underskattar ändå troligtvis invandringens kostnader kraftigt.


    Den första orsaken är att positiva bidrag till de offentliga finanserna från invandrare från västvärlden inkluderas och delvis döljer de negativa siffrorna från övriga invandrare. När vi debatterar invandringspolitik diskuterar vi inte invandring från Tyskland och Danmark, som vi alla vet fungerar väl. Diskussionen gäller invandring från utvecklingsländer, och därför borde kostnaderna från just denna invandring särredovisas.


    För det andra gör Ekberg det förenklande antagandet att invandrare generellt använder offentliga tjänster exakt lika mycket som svenskar. Men offentliga utgifter tenderar att vara nära relaterade till mängden sociala problem. Vi vet exempelvis att invandrarbarn oftare har svårigheter och kostar skolan mer samt att invandrare har sämre hälsa än svenskar och enligt landsstingen använder mer sjukvårdstjänster. Rättväsendets kostnader beror på brottsligheten och invandrare begår enligt Brottsförebyggande rådets siffror exempelvis cirka hälften av alla grova våldsbrott i Sverige. En mer djupgående studie borde räkna ut exakt hur mycket olika grupper använder av offentliga tjänster, och justera kostnaderna därefter.


    Till sist inkluderar Ekberg inte kostnaderna för invandrares framtida pensioner. Invandrare utgör idag 21 procent av de i arbetsför ålder i Sverige, men bara 12 procent av dem över 65. Men även invandrare åldras. Dagens unga invandrare kommer även de att få pensioner i framtiden, men denna kostnad syns inte i en ögonblicksbild. Ekbergs analys spräcker för övrigt myten att invandring är en lösning på pensionsproblemet. Det räcker självfallet inte att bara öka befolkningen för att minska pensionsbördan, vi måste öka andelen nettoskattebetalare"

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-05-16 21:12:07 följande:
    Tills du har hittat något om att Ekberg skulle ha kritiserat sig själv utgår jag ifrån att påståendet INTE är korrekt.
    Det var inte något självkritiskt uttalande jag sökte utan ett erkännande om att rapporten hade visa begränsningar och varför den hade det.
  • Tom Araya

    Jag tycker att debatten kring dessa ekonomiska beräkningar, hur de är gjorda, var siffrorna kommer ifrån o.s.v. är intressant.

    Här är en intervju med Lars Jansson, ekonom och författare av boken Mångkultur eller välfärd.

    bgf.nu/nr/04/2/ljintervju.html

  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-05-17 12:31:00 följande:
    Om du intresserar dig var ifrån siffrorna kommer ifrån så kan jag berätta att texten du nu länkar till finns på sajten; Blå Gula Frågor som fungerar som ett länknav mellan Sverige­demokrater, nationaldemokrater, hätska islamofober, revolutionära nazister och allsköns högerextremister och rasistiska nationalromantiker. Sajten drar sig inte för att länka rakt ut i det mörkbruna träsket. Här finns Den Svenske, Patriot . nu med mera, och via dessa nazistsajter är man kopplad vidare till nordiska nazistnätverk, revolutionära nazistorganisationer och nazistiska förlag.

    Källa: m.unt.se/ledare/sd-tva-klick-fran-nazismen-270835.aspx

    Hur hamnade du där liksom?
    Genom en sökning på Lars Jansson hamnade jag där. Det verkar inte som att folk direkt skriker efter att debattera hans bok...

    Förövrigt länkade du till samma sajt i inlägg #127.

    Menar du att man inte ska ta det som citerats som Lars Janssons ord som oförvanskat?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2016-05-17 17:29:50 följande:
    Hoppsan det var inte bra. Det var inte min mening att sprida information från den typen av källa.

    Jag har ingen kunskap om citat av Jansson är förvanskade eller ej.
    Det är lugnt, jag förstår att du inte hade något annat syfte till det annat än att visa just den specifika texten och det var samma syfte jag hade i min länk. Detta är ingen sajt som annars drar mitt intresse.

    Jag har försökt hittar sidor där Lars Janssons uppgifter och bok granskas eller debatteras, helst där även han själv fått chans att besvara, men har inte hittat något hittills, vilket är lite märkligt om det är som du säger att Lars Jansson fått mycket kritik....fast så är jag inte världsbäst på googlandets konst.
  • Tom Araya
    ?Segregation, ingen ursäkt till kriminalitet!?

    BROTT · I veckan startade rättegången för massakern på en restaurang i Biskopsgården i mars 2015 där två personer dödades och åtta skadades. Åtta män mellan 19-28 år står åtalade och samtliga nekar till brott. Socialarbetaren Tito Rojas känner några av de inblandade och menar att segregation och fattigdom inte är någon ursäkt till kriminalitet.

    www.svt.se/opinion/det-ar-inte-synd-om-dem

    www.facebook.com/svtopinion/

Svar på tråden Immigration/invandring/flyktingar - varför?