• Äldre 7 Dec 10:47
  292099 visningar
  5735 svar
  5735
  292099

  En käftsmäll till undergångsprofeterna

  themia skrev 2015-12-06 10:00:04 följande:

  Från dagens ledare i DN

  www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vad-sa-du-gar-sverige-bra-det-kan-inte-stamma/

  Citat:
  "Enligt SCB har BNP/capita, alltså välståndet per person, stigit med hela 52 procent mellan 1993 och 2014, rensat för inflation. Under samma period ökade befolkningen med 1 miljon, från 8,7 till 9,7 miljoner."

  "Vi växer för närvarande snabbt och är som land rikare än någonsin. Vår välståndsutveckling de senaste decennierna överträffar alla förväntningar. Statsskulden är låg i ett internationellt perspektiv."

  Ni som tjatar om att invandringen får Sverige att gå under, läs och begrunda


  Fast det enorma inflöde av migranter som många är emot har ju skett de senaste månaderna, alltså slutet av 2015 och inte 1993-2014. De ekonomiska effekterna av det som sker nu får i facit på om ett år.
 • Äldre 7 Dec 11:21
  #26
  KillBill skrev 2015-12-07 11:05:14 följande:
  Det är sant att effekten av de som flytt till Sverige det senaste året saknas i statistiken däremot ingår den miljon (1000 000) flyktingar som har kommit till Sverige sedan 90-talet i statistiken.
  Med andra ord säger statistiken ingenting om huruvida den oerhört större mängd asylsökande och andra som kommer nu kommer att vara ekonomiskt bra eller inte. Det den säger är att om i fortsatt ta emot invandrare i den takt i gjort tidigare så är det bra för landet.


 • Äldre 7 Dec 11:41
  #29
  +1
  Rataxes skrev 2015-12-07 11:35:31 följande:

  Det är busenkelt att dra upp BNP-siffrorna ännu mer.

  Höj skatterna ordentligt, ta massiva lån alt. tryck upp massor av pengar och köp upp allt man kommer över. Statens ökade ekonomiska aktivitet kommer visa sig starkt positiv i nästa kvartals BNP.


  Ett annat bombsäkert sätt att öka BNP är att ösa stora belopp ur de aldrig sinande tomma ladorna, ta upp stora lån, annonsera om skattehöjningar, och handla upp varor och tjänster hos Bert Karlsson, familjen Wallenberg, madrasstillverkare, tältmakare och andra entreprenörer i den glödheta invandringsbranschen.


  Men det är ännu oklart om det leder till högre välfärd hos undersåtarna.


  Precis!

  Ju fler som måste uppsöka sjukhus på grund av bilolyckor desto högre BNP och om Sverige lånar en massa pengar för att bekosta vård, boenden, skola och mat till migranter (varav en hel del kommer att få avslag om några år) så kommer vårt BNP att öka men skulden ska ju betalas. Vi vill äl inte bli nästa Grekland?
 • Äldre 7 Dec 11:41
  #30
  themia skrev 2015-12-07 11:37:31 följande:
  Jag förstår att det är jobbigt att behöva acceptera att det inte går så dåligt för Sverige som man skulle vilja.
  Det är ju så mycket roligare att vara missnöjd.
  Har du läst rapporterna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap? Det borde du göra.
 • Äldre 8 Dec 07:29
  #56
  KillBill skrev 2015-12-07 21:51:48 följande:
  Läs artikeln.

  Ett axplock:

  "Även ekonomerna på Finlands bank kliar sig bekymrat i huvudet och visar kurvor över hur arbetskraften i Finland minskar. Och på en direkt fråga får jag svaret: Ja, det vore bra om Finland tar emot fler syriska flyktingar. Inte bara för att hjälpa, utan av strikt ekonomiska skäl"

  na.se/asikt/ledarkronika/larsstroman/1.2934301-finland-behover-mer-invandring
  För lite arbetskraft? Lösning: ta emot fler arbetskraftsinvandrare!
 • Äldre 8 Dec 08:51
  #58

  Och vad är detta för käftsmäll då?


  Sveriges ekonomi växer! Tredje kvartalet 2015 var Sveriges BNP 3,9 procent större än året innan. Men ett lands "rikedom" kan inte mätas i BNP. Då skulle ju kineserna vara rikare än svenskarna. Sedan 2007 har BNP legat still beroende på att  vi blivit fler. Det är en myt att Sverige inte har någon befolkningstillväxt.


  Även BNP per capita är ett svajigt mått på välstånd. Just nu lånar staten stora pengar till flyktingkrisen. När staten tar upp så stora lån som den gör nu ökar Sveriges BNP. Pengarna sätts ju i omlopp och bekostar allt från flyktingboenden till bidrag, men staten blir fattigare.


  Kostnaden för de asylsökande som anlänt i höst ligger än så länge på staten. När den så småningom flyttar över på kommunerna ger det avtryck lokalt. När de som får uppehållstillstånd skrivs in vid Arbetsförmedlingen om ett par år finns risk för stigande arbetslöshet.


  2013 tog Sverige emot 50 000 asylsökande. 2014 var det 80 000. Både alliansregeringen och Socialdemokraterna tyckte det var hanterbart. Men när prognosen steg mot 190 000 för 2015 ansåg regeringen att gränsen var nådd. Nu hoppas man få ner antalet till tusen per vecka.


  Blir flyktinginvandringen lönsam för samhället då? Allt beror på hur snabbt de nyanlända får jobb och kan betala skatt. I dag tar det 7-8 år innan hälften har arbete. Den tiden måste minska.


  Regeringen och allianspartierna vill att Sverige ska vara ett generöst asylland, invandring berikar oss (vilket jag håller med om!), men de har nu satt en gräns för hur många nya människor samhället klarar att ta emot.


  www.sydsvenskan.se/sverige/imported-125/
 • Äldre 9 Dec 07:56
  #73
  Gert skrev 2015-12-08 20:46:12 följande:
  Menar du på fullaste allvar att det är rasistiskt och obehagligt att påstå att många flyktingar är analfabeter? 

  Här får du några PK-källor som visar att många flyktingar är analfabeter.

  svenska.yle.fi/artikel/2010/03/31/nastan-alla-somaliska-flyktingar-ar-analfabeter

  www.ostrasmaland.se/insandare-debatt/100-000-nyanlanda-analfabeter-varje-ar/

  tinyurl.com/oeld9rp

  SVT: 100 miljoner araber är analfabeter: 

  www.svt.se/nyheter/utrikes/hundra-miljoner-araber-ar-analfabeter

  Miljöpartiet har fått anpassa sin politik till verkligheten. Det är dags för fler att öppna sina ögon och öron och förhålla sig till verkligheten.
  Om vi behöver mer arbetskraft i Sverige på grund av en åldrande befolkning är det smartare att öppna upp för arbetskraftsinvandring.
 • Äldre 9 Dec 12:50
  #78
  KillBill skrev 2015-12-09 12:16:42 följande:
  Läs artikeln. Det är finska nationalekonomer som pekar på att invandringen (av bl.a. syrier) är positiv för den finska ekonomin.
  kanske beroende på att de tagit emot en bråkdel så många som vi?
 • Äldre 11 Feb 14:37

  Jag röstar inte på SD och jag har inte något emot människor från andra länder i sig, men naturligtvis påverkas ett land när demografin ändras så drastiskt. Vi har fått in stora mängder människor i landet med "medeltida" kvinnosyn (fast man hade faktiskt en mindre misogyn kvinnosyn i Sverige på medeltiden än vad man har i MENA-länderna idag). Vi har också fått in stora mängder outbildade människor:

  www.dn.se/ekonomi/majoritet-av-de-arbetslosa-snart-utrikes-fodda/

  "Ungefär hälften av de nyanlända har inte ens gymnasieutbildning. Det råder en delvis animerad debatt om vad som bör göras för att invandrare lättare ska komma in på arbetsmarknaden."

  Istället för att bara blunda och låtsas som att problemen inte finns måste man göra något. SD:s svar är att inte ta emot några människor alls. Ett annat svar är att fortsätta ta emot fast i mindre mängd och se problemen och inte rädas dem UTAN GÖRA NÅGOT ÅT DET (exempelvis nolltollerans mot hedersförtryck osv)

 • Äldre 19 Feb 11:36
  +1

  Är detta också en "käftsmäll till undergångsprofeterna"?

  www.sydsvenskan.se/malmo/unika-siffror-svarare-for-flyktingar-att-fa-jobb-i-malmo/

  64 procent av invandrarna fortfarande utan jobb efter tio år.


  Av dem som kom för tio år sedan hade bara 36 procent jobb 2014.


  Av de flyktingar som kom för fem år sedan hade bara 18 procent ett arbete.

Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna
Logga in
Bli medlem