Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    hatad skrev 2018-12-12 22:10:06 följande:
    När du hänvisar till statistik så är det en fördel om du förstår den.
    Eftersom jag sagt samma sak som nya Riksåklagaren så har i alla fall vi två förstått statistiken på samma sätt.Solig
  • Padirac
    K Markatta skrev 2018-12-13 00:25:32 följande:
    www.expressen.se/ledare/ledarsnack/kriminolog.../

    Kriminolog: Rekordhög brottsnivå ger skäl till oro
    från länken 

    "Och när det gäller skjutningar är vi på samma nivå som förra året vad gäller antalet dödade. Med tanke på att förra året var rekorddåligt både när det gäller skjutvapenvåld och utsatthet för brott, så skulle jag vilja säga att läget är ganska allvarligt.

    Om man tittar på gängbrottsligheten och jämför över tid och med andra länder - hur ser det ut?


    - Det som sticker ut i Sverige är att huvuddelen av skjutningarna har skett bland män som är under 30 år gamla. I den gruppen har vi en väldigt hög nivå jämfört med andra länder. Generellt är vi ett ganska normalt västeuropeiskt land när det gäller skjutvapenvåldet. "

  • Padirac
    K Markatta skrev 2018-12-12 10:13:11 följande:

    Inga utanför de kriminella gängen drabbas, del 45:

    www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/larm-om-skottlossning-5

    Man skjuten till döds i Malmö

    En man i femtioårsåldern sköts till döds på onsdagsmorgonen på Södra Skolgatan i Malmö. SVT Nyheter Skåne har talat med en person som såg händelsen. Han hörde minst tre skott och berättar att gärningsmannen sköt mot huvudet.

    Många barnfamiljer fanns i närheten för att lämna sina barn på förskolan som ligger mittemot platsen där mannen sköts. Flera fönster på förskolan vetter ut mot gatan och personal såg händelsen.


    Från din länk

    "? Mannen är välkänd i grova kriminella kretsar och det jobbar vi utifrån och ser vad som kan hända nu, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson."

    www.expressen.se/kvallsposten/saleh-hadri-en-av-malmos-mest-kriminella-mordades-utanfor-sin-port/

    "Taxiföretagaren Saleh Hadri, 51, har överlevt ett mordförsök. I dag mördades han utanför sin port tidigt på morgonen. Han har utpekats av polisen som en av Malmös mest kriminella."
  • Padirac
    K Markatta skrev 2018-12-13 01:36:20 följande:

    Tror du missade poängen:

    Många barnfamiljer fanns i närheten för att lämna sina barn på förskolan som ligger mittemot platsen där mannen sköts. Flera fönster på förskolan vetter ut mot gatan och personal såg händelsen.


    Nejdå, jag vill bara förtydliga vad som hänt och vem som var brottsoffer.

    Att gäng och nätverk skjuter på varandra på öppen gata på dagtid är vi redan överens om.
  • Padirac
    Anton Chigurh skrev 2018-12-13 10:08:32 följande:
    En man avrättas, med flera skott, mitt emot en förskola, med en jävla massa barn och föräldrar närvarande. Mannen är grovt kriminell. DÄRFÖR, är risken noll att någon av barnen och/eller föräldrarna träffas av rikoschettet eller förlupna projektiler.

    Underbart resonemang, padi.

    Underbart.
    Jag ska säga något som är lätt at förstå som jag läst här i trådarena

    Herregud!!

    Jag säger att risken att utsättas för våld från gäng eller nätverk eller andra kriminella är liten jämfört med allt våld som vanliga människor utsätts för.

    Sluta slåss mot halmdockorna nu Solig
  • Padirac
    hatad skrev 2018-12-13 15:07:01 följande:
    Antingen litar du fortfarande blint på alla former av auktoriteter oavsett hur fel de har, eller också har du inte förstått riksåklagararen
    Eftersom jag sagt samma sak som nya Riksåklagaren så har i alla fall vi två förstått statistiken på samma sättSolig
  • Padirac
    gagga är moderator skrev 2018-12-13 21:21:50 följande:
    Inte alls säkert, då din läsförståelse visat sig vara katastrofal.
    Jag hörde riksåklagaren på radio - det har jag skrivit lite längre uppFlört

    Det var alltså inget underförstått påstående om vad andra säger utifrån en text - på det sätt en del i skrikhögern brukar tolka andras texter - då jag säger att riksåklagaren sade att våldet har minskat förutom det grova våld med vapen som gäng och nätverk håller på med.
  • Padirac
    gagga är moderator skrev 2018-12-13 21:58:54 följande:

    Nån idé om vad detta innebär?


    Det innebär att ditt påstående om min läsförmåga, sant eller inte, inte har med saken att göra.

    Det innebär att du inte förstått det jag skrev om lördagsintervjun I SR p1 var ett radioprogram.

    Det innebär att våldet har minskat förutom det grova våld med vapen som gäng och nätverk håller på med.

    Har du själv någon idé om vad detta innebär?
  • Padirac

    ki.se/forskning/grovt-vald-bade-minskar-och-okar

    "Det hävdas ofta att det grova våldet inte ökar, men när man talar med dig får man en annan bild. Hur hänger det ihop?
    Det är två olika kurvor. Vi har en nedgång i grovt våld mot kvinnor och barn. Alkoholrelaterat våld minskar också, liksom grovt våld av personer med psykossjukdomar. Samtidigt ökar skjutvapenvåldet kraftigt. Lägger man ihop siffrorna så är det korrekt att säga att våldet inte ökar. Men om man tittar på fördelningen i landet framträder en annan bild. Det nedåtgående våldet är jämnt fördelat över landet medan skjutvapenvåldet nästan uteslutande sker i socialt utsatta områden. Människor i Fittja, Bergsjön eller Rosengård är väldigt oroade över ökningen av skjutningar, handgranatsattacker och organiserad brottslighet i deras områden."

    lup.lub.lu.se/luur/download&recordOId=8892185&fileOId=8892189

    "När det gäller de gärningspersoner som förövar dödligt skjutvapenvåld har särdrag hittats 10 Denna statistik har skapats på SCB:s hemsida. Se 3.Metodbeskrivning. 22 beträffande ålder, kön och sociala levnadsförhållanden vilka är överensstämmande hos både brottets gärningspersoner och offer och som i viss mån även kan likna gärningspersonerna vid dödligt våld (Granath 2015, s. 40). Generellt för både dödligt våld och skjutvapenvåld är att gärningspersonen ofta lider av personlighetsstörning, psykisk sjukdom, alkoholkonsumtion eller narkotikamissbruk (Granath 2011, ss. 34-35; Granath 2015, s. 40). Den främsta kopplingen som har hittats till de som är inblandade i det dödliga skjutvapenvåldet är att dessa vanligen är kriminellt belastade, gängmedlemmar, tillhör områden som bl.a. präglas av socioekonomisk utsatthet och i en del fall har utländsk bakgrund (Ekström m.fl. 2012, ss. 66, 89; Granath 2015, s. 44). Gärningspersonerna tillhör ofta ett lägre samhällsskikt och är marginaliserade i det svenska samhället. Samtidigt har de inblandade i det dödliga skjutvapenvåldet en svag anknytning till arbetsmarknaden genom arbetslöshet, förtidspensionering eller sjukersättning (Granath 2015, ss. 42-43; Rying 2008, ss. 74-75; Westfelt 2012, ss. 58-59)."

    www.bra.se/download/18.4a33c027159a89523b1b1349/1494922639143/3_Dodligt_vald.pdf

    "I majoriteten av fallen känner de inblandade varandra I 8 av 10 fall under 2000-talet var de inblandade släkt eller bekanta med varandra. Kvinnor dödades i nära 80 procent av fallen inom familjen medan motsvarande siffra för män var 20 procent. Det dödliga våldet inom familjen skedde nästan uteslutande i den egna hemmiljön. I de fall där kvinnor faller offer för dödligt våld (annat än i nära relation) handlar det ofta om andra familjerelaterade konflikter eller konflikter i missbruksmiljö. Andelen fall där de inblandade är obekanta har minskat något sett över hela perioden 2000–2013, från i snitt 13 procent av fallen under de första fem åren till i snitt 8 procent under periodens sista fem år. Skillnaderna i utvecklingen mellan de olika relationstyperna är sammantaget ganska små. Under 2000-talet har 57 procent av det dödliga våldet skett i bostäder. Att en så stor andel sker i bostäder hängger samman med att majoriteten av alla offer känner sin förövare."

    "Dödligt våld mot barn får mycket uppmärksamhet i medierna, och kan därför möjligen uppfattas som en brottstyp som ökar i samhället. I själva verket har denna offerkategori minskat under flera decennier, både i Sverige och i andra närliggande länder, såsom England och Finland (Rying 2004; Brå 2011a, Lehti m.fl. 2011, Pritchard 2012). Under 00-talet har det dödliga våldet mot barn i Sverige haft en fortsatt nedåtgående trend (figur 4)."

    "Antalet fall med skjutvapen har ökat över tid, en utvecklingstrend som har fortsatt under 2010-talet. Från åren 2010–2011 till åren 2014–2015 ökade andelen fall av dödligt våld som utförts med skjutvapen från omkring till 22 till 31 procent.13 Framför allt är det andelen dödligt våld med skjutvapen inom kriminellt relaterade konflikter som har ökat."

    Det våld som anges i citatet direkt ovan har ytterligare ökat, men från en nivå på 31% - det är alltså en omfattande del av det dödliga våldet som inte är gäng eller nätverksrelaterade dödliga skjutningar. Detta våld som alltså inte är gäng eller nätverksrelaterat har kontinuerligt minskat 

    fof.se/textruta/historiskt-sett-minskar-valdet

    "Våldet är inte längre en fråga om ordning utan om integritet.


    I internationellt perspektiv ligger Sverige liksom andra länder i Nordvästeuropa på mycket låga siffror när det gäller mord och dråp. Allt tyder på att våldet i Sverige har minskat kraftigt de senaste 500 åren. Medeltiden var extremt våldsam. Det hävdas i såväl svenska som internationella studier. Längre fram i tiden sjönk siffrorna. Under de drygt 250 år som vi har haft rimligt säker statistik har antalet mord och dråp legat påfallande stilla. Det har legat kring ett fall per år och 100 000 invånare – i afrikanska länder och på den amerikanska kontinenten ligger siffran runt 20, enligt WHO. I Europa liksom i Mellanöstern är siffran strax under 10. Men i Stockholm för 500 år sedan var antalet mord och dråp uppemot 80 per 100 000 invånare och år, enligt försiktiga beräkningar."

    Mord och dråp, dvs dödligt våld: kring 1 fall per 100 000 invånare. det blir ca 100 fall per 10 miljoner invånare, är det samma sak som 80 till 120 fall per 10 miljoner invånare? Ja, det ligger alltså precis som artikeln säger relativt konstant på en mycket liten nivå. Hur många procent eller promille av befolkningen handlar det om då? Det är varken hela procent eller promille, det är 10 fall på miljonen.

    Av dessa är det 2017 35% som begåtts med skjutvapen, det skulle i värsta fall vara 3-4 fall på miljonen år 2017 som utsatts för gängens och nätverkens dödliga våld.

    Som KM skriver ovan är det hittills 44 fall sv dödliga skjutningar. allt detta stämmer mycket bra med statistik och siffror.

    Samtidigt visar statistiken att övrigt våld som stått för 2/3-delar av det dödliga våldet kontinuerligt minskar.


  • Padirac
    Moderno skrev 2018-12-15 09:24:58 följande:

    Statistiken visar att ju mer befolkningen ökar, desto färre antal fall av dödligt våld per 100 000 invånare blir det. Det är möjligt att lösningen ligger där.

    Ett annat sätt att skapa en positiv trend beträffande brott generellt är att polisen inte upprättar lika många anmälningar, vilket kan åstadkommas både genom neddragningar och avkriminalisering.

    I kombination med ett minskat antal undersökningar hur folk upplever sin trygghet går det därigenom att skapa idealsamhället.


    Om du läser materialet och inte bara det jag citerat framgår det att våld eller dödligt våld varken avkriminaliserats eller sopats under mattan. Tvärtom, det som på tidigare ansågs vara struntsaker som tex Ekeroths slag i ansiktet på en man i krogkön utreds och tas till rättegång.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna