Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Kung Markatta skrev 2016-09-04 14:11:36 följande:

    Vårdvrålet skriver man om hos svt. Trots att skatteinbetalningarna aldrig i världshistorien varit så höga som nu så verkar pengarna gå till allt annat än vård:



    Jaha, en annan nyhet råkade visst komma med men den är väl symptomatisk för dagens lugna och trygga samhälle så den kan stå kvar.
    Jag tycker att det är bra att sjuksköterskorna protesterar mot den politik som går ut på att under inga omständigheter höja skatten, en politik som leder till att det blir omöjligt att höja exempelvis sjuksköterskors löner. Detta är en politik som på många håll (exempelvis i Stockholms län) stödjs av Sverigedemokraterna.
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2016-09-04 15:59:17 följande:
    www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skatt-pa-arbete/Kommunalskatter/

    Här är ett diagram som visar kommunalskatter, inklusive landstingsskatt, år för år:

     


    Som vi ser kan rimligtvis inte "för låga skatter" vara orsaken till de problem som uppstått inom vården på senare tid . Mer från ekonomifakta:

    Den genomsnittliga kommunalskatten, inklusive landstingsskatt men exklusive begravningsavgift, uppgår år 2016 till 32,10 procent. Det är mer än en fördubbling sedan 1960 då den uppgick till 14,63 procent.

    Landstingsskatten har överlag ökat snabbast - den nästan fyrdubblades från 1960 fram till slutet av 1970-talet.

    Även under senare år har tendensen varit stigande skatter.

    Intressant att du plockar fram ett diagram som i huvudsak visar kommunalskatt och som visar statistiken från 30 talet fram till idag (antagligen för att det ska se dramatiskt ut). Ja tror jag inte att de sjuksköterskor som nu protesterar sneglar på hur det var på jobbet för 80-90 år sedan utan hur det såg ut för 10-20 år sedan. De flesta sjuksköterskor har Landstingen som arbetsgivare och tittar på på landstingsskattens utveckling de senaste 10 åren så har den legat på en stabil nivå på omkring 11%. En utmaning för Sveriges Landsting är att de är arbetsgivare för många kvinnodominerade yrken som tidigare har varit underbetalda. I takt med att dessa kvinnors löner med all rätt ökar så tror jag att vi får acceptera att landstingsskatten ökar.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Kung Markatta skrev 2016-09-04 17:22:29 följande:
    Försöker du misstänkliggöra mig för att jag presenterar korrekt och fullständig statistik? Det är ju stor humor Glad

    Tittar du enbart på landstingsskatten har den utvecklats på liknande sätt som i diagrammet jag postade. Möjligtvis är ökningen där ännu mer dramatisk. Hur som helst blir det svårt att i statistiken finna något stöd för uppfattningen att det är för låga skatter som orsakat problemen inom vården.

    Jag tycker bara att det är ganska ointressant att jämföra dagens skattenivåer med skattenivån under en period innan Sverige blev en  välfärdsnation (från tiden då man kallade Sverige för lortsverige). Jag kan titta på grafen och komma till slutsatsen att det finns en korrelation mellan välfärd och skattesatser men det är ju inte det som du vill säga.


    Landstingskatten har legat på en relativt stabil nivå de senaste 10 åren och det är tydligt att dagens skattenivåer inte räcker till för att höja exempelvis sjuksköterskornas löner eller för att utöka personalstyrkan. Ett landstings största utgiftspost är kostnader för sjukvård och frågan är hur man ska klara av att öka personaltätheten och öka lönen bland de kvinnodominerande och underbetalda yrkesgrupperna om man inte gör det genom att öka skatten?


    I Stockholm har Alliansen styrt landstinget i 10 år och tro mig, de har hållit tillbaka alla former av skattehöjningar och misslyckats totalt med att förbättra vårdpersonalens arbetssituation.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-09-05 19:51:28 följande:
    Omkostnaderna ökar inte proportionellt mot vare sig prisökningar i samhället eller ökad folkmängd.

    Vi har haft högre skatteintäkter än någonsin under Aliansen budgetar. Trots sänkta skattesatser. De där dynamiska effekterna, du vet ...

    Så vi har mer pengar än någonsin att köpa välfärd för men vi vet också alla varför vi trots det inte har råd med välfärd. För att ett delområde på utgiftssidan dragit iväg nåt alldeles enorm de senaste åren.

    Du vet  mycket väl  att invandring INTE finansieras via landstingsskatten



    Vi vet bägge två att situationen har varit ganska oförändrad för vårdpersonal de senaste 10 åren. Det har iofs anställts mer personal det senaste året men långt ifrån tillräckligt. Kvinnolöner är fortfarande på tok för låga.

    Tand och sjukvård finansieras genom landstingsskatten en skatt som i princip inte används till annat. Hur ska landstingen få råd att anställa mer personal i vården och hur ska  landstingen få råd att öka kvinnolönerna med bibehållen skatt? Vad har du för idéer? 


     


     


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-09-05 21:03:47 följande:
    Alla skattepengar kommer ur samma börs. Folkets.

    Alla kostander drabbar därför över hela linjen.

    Måste staten betala mer för någonting annat finns det mindre pengar kvar till statsbidragen till landstingen. Vilket i sin tur ger färre sjuksköterskor.

    .
    Inte för att jag nu begränsat mig till just landstingen när jag beskrivit hur samhället har mer pengar än någonsin i intäkter men ändå inte verkar ha råd.
    Men då håller du ju med om att sjukvården behöver mer skatteintäkter. 

    SDs budgetmotion i Stockholm 2017
    - Inte mer resurser till vården
    - inte mer personal i vården
    - ingen satsning på att få upp de låga kvinnolönerna
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-09-06 07:51:01 följande:
    Förvisso skulle de säkert vilja ha mer skatteintäkter men ett sådant scenario innebär ju inte med automatik att man behöver höja skatterna.

    Man kan till exempel lika väl ta nuvarande rekordstora skatteintäkter och fördela om dem.

    Du menar SDs förslag till massiv sänkning av statsbidragen till kommun- och landstingssektorn med på 56% något som kommer att drabba skolväsendet, åldringsvården och handikappomsorgen hårt?

    www.dagenssamhalle.se/debatt/massiva-besparingar-pa-vaelfaerden-i-sds-budget-17952


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-09-06 08:44:39 följande:
    Jag menar det jag skriver. Inget annat.

    Vi behöver inte höja skatterna för att öka resurserna till sjukvård. Om du nu vill fokusera på sjukvård.

    vi skulle istället kunna hejda den okontrollerade kostnadsexplosion som skett inom ett enskilt politikområde de senaste åren och omfördela de pengarna.

    Jaja,  men det parti som jag uppfattat att du stödjer föreslår massiva sänkningar av statsbidragen till kommuner och landsting vilket kommer att drabba välfärden. det måste du förstå.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Regeringen har sedan ett år tillbaka ökat investeringar på järnvägsunderhållet mot tidigare års nivåer.  I fjol blev det 0,6 miljarder och o år blir det 1,24 miljarder extra. I förra veckan aviserade man ännu större investeringar kommer göras på Järnvägsunderhållet och fick beröm tom från moderaterna (som under sin tid vid makten satsade alltför lite på järnvägsunderhållet).


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2016-09-06 17:04:29 följande:
    Jag har i ärlighetens namn ingen aning om vad det parti jag röstade på sist vill göra med skatterna och statsbidragen men jag utgår från att de vill hålla dem låga - eftersom det är vad Alliansen haft som åsikt förr.

    .
    Vad gäller SD, som du naturligtvis vill skriva om även i denna tråd, så är det där taget ur sitt sammanhang. Deras teori är att med sänkta kostnader för invandringen så minskar behovet av statliga bidrag till kommuner och landsting. Det är alltså inte så att välfärden får mindre pengar som du vill antyda.
    Du borde faktiskt läsa tokstollarna i SDs budget för år 2016-2019. Det är faktiskt helt makalös läsning. eller vad säger du om följande:

    - Mindre utlandsbistånd
    - Sänkta barnbidrag
    - Sänkt bostadsbidrag
    - Mindre pengar till funktionshindrade barn
    - Mindre pengar till lönebidrag i Samhall (drabbar funktionsdrabbad och handikappade)
    - Mindre satsningar på arbetsmarknaden
    - Sänkta bidrag till lärarlöner
    - Sänkta satningar för att få fler anställda i lågstadiet
    - Sänkt stöd till vuxenutvildningen
    - Sänkt stöd till energieffektiviseringar
    - Sänkt kommunstöd för bostadsbyggande
    - Sänkt investeringsstöd för anordnande av hyreshus och studentbostäder
    - Sänkta klimatinvesteringar
    - Sänkt ersättning till LSS (assistansersättning etc)
    - Sänkt statsbidrag till kommunerna (med 87 miljarder!)skulle drabba kommunala vetrksamheter såsom skola och hemtjänst mycket hårt

    Här kan man läsa mer:polimasaren.se/analys-av-sds-budget-2016/


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna