Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    FDFMGA skrev 2019-11-05 19:29:38 följande:

    Ärligt talat, så har jag inget emot att diskutera med folk som är här för att diskutera - det händer ju stundtals att du håller den linjen.

    Men måste man kokettera med att man fått sin sidfot raderad av en smurf - då kan jag bara känna löje och medlidande.

    Herregud, jag får en hel del inlägg borttagna och skulle någon roa sig med att anmäla dina inlägg och mina från de sensate dagarna fick vi väl plocka fram kulramen för att räkna dem om vi hade den läggningen.

    Men jag bryr mig inte och kommer heller aldrig att ha ett sådant behov av att kokettera att jag skulle klaga offentligt.


    Ja, det hade nog inte funnits mycket kvar av det meningsombytet om någon fick för sig att sålla bort olämpliga inlägg.

    Skillnaden ligger väl i att inte se sig som förmer.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Missermajser skrev 2019-11-05 21:12:08 följande:

    Mycket trubbiga verktyg måste jag säga....

    Politiska partier är nog de sämsta verktyg jag kan föreställa mig. Skulle jag vilja åstadkomma något i riktning mot min värdegrund så skulle samtliga nutida partier bidra med 10% och sabotera 90% av vad jag verkligen tror på.


    Jo tack. Där kan vi verkligen hålla med varandra. Jag tror inte att vi som varelser kan upprätthålla ett samhälle väl överhuvudtaget om det inte silas ner till blott ett par hundra invånare - som då har valt att söka sig dit för att det just fungerar som de vill och önskar.

    Genuina samarbeten -vs- konstlade samarbeten. En så enorm skillnad...
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Padirac skrev 2019-11-05 20:44:58 följande:

    Det är helt OK om du inte vill fortsätta diskutera premisserna för sina argument. Det kan kanske kallas att ha synats om du så vill.

    Jag vet inte för vems skull du skriver här - det låter som att du har helt andra motivationsfaktorer än jag har.

    Jag skriver för att jag tycker det är intressant att gräva i premisser, länka till fakta om falska påståenden och så är jag mot SDsvansens propaganda.

    Jag fann det märkligt med påståenden om att andra människor på jorden inte skulle ha upplevt upplysningen 'på samma sätt som vi västerlänningar gjort' med tanke på hur

    * många olika skilda åsiktsströmningar som finns i västvärlden,

    * hur västvärlden påverkat nationsbildningar och regeringssätt,

    * hur västvärldens kultur finns över hela jordklotet

    * att upplysningstiden skulle ha påverkat enbart de efterlevande i västvärlden

    * att ingen av de människor som lever i resten av världen skulle ha upplevt upplysningstidens efterverkningar på samma sätt som de efterlevande i västvärlden

    Hur menar du att upplysningen skulle ha skapat så olika åsiktsströmningar som nazism, fascism, kommunism och allt däremellan men att upplysnings efterverkningar inte skulle ha påverkat tex japansk politik och kultur eller i stort sett vilken annan politik och kultur som helst på jorden.

    Men det var kanske inte så du menade - istället tog du mina frågor som något annat än en möjlighet att gräva vidare - så till den grad att du undslapp dig ett litet hot om jag förstod dig rätt.


    Ett märkligt påstående? Du får gärna förklara hur man upplever en specifika händelser utan att befinna sig på plats eller ens i samma tidsera när man väl nås av strömmarna av dem. För att inte säga med fundamentalt olika utgångspunkter som i kultur, historia och världsbild.

    Har inte påstått att >>upplysnings efterverkningar inte skulle ha påverkat<< övriga kulturer (utöver den västerländska) utan nyckelord för det jag menar återfinns till och med hos dig själv - >>efterverkningar<<.

    När du plockar ner argument och tittar på premisser under lupp så ska det se likadant ut när du packar upp alltihop igen. På den punkten fallerar du totalt. Kontexter, innehåll och röda trådar i det som jag presenterar måste hållas intakta - om du inte specifikt, legitimt och med fakta bakom dig kritiserar dem.

    Ingetdera händer dock när du hux-flux lämnar tillbaka min diskurs bortom igenkänning och menar att dina antiteser skulle stämma bara för att de skär sig med mina.

    Och du kan inte låtsas som att kritiska punkter inte ens existerar - som att grupperna konservativa, nationalister och religösa inte ökar med immigrationen från konservativa, nationalistiska och religiösa länder och vad det innebär angående grupperna representation i Public Service när den står sig undermålig.

    Det har ingen som helst betydelse att exempelvis Syrien har västerländska influenser som en form av demokrati, praktiserar vetenskap samt övrigt du har nämnt - Syriens folk har likväl sin relativt extrema portion av nationalism och ökar samtidigt som grupp allra mest i Sveriges nutid. Vilket givetvis också innebär att fler och fler svenskar finner undermåligt med material i Public Service som representerar dem.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    RebeckaZ70 skrev 2019-11-05 20:31:55 följande:

    Så nu är det OK att dra in Israel/Palestina? Eller är det bara när jag råkar göra det som det är fel?

    Du måste ju såklart få lov att "kokettera" eller vad du nu kallar det när du försöker göra dig lustig över andra.


    Haha... :)

    När det kan liknas med att kasta iväg bumeranger och förvånas över att de ibland kommer tillbaka.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-11-21 13:16:01 följande:

    SD ledarenm Jimmie Åkesson säger i intervju i P1 nu på morgonen att en av public service främsta uppgifter ska vara att "förmedla gemensamma normer och värderingar".

    Är det bara jag som tycker att det börjar bli läskigt? Hur tusan kan partier som M och KD tänka sig att samarbeta med parti som hyser fascistoida idéer?


    K Markatta skrev 2019-11-21 13:50:00 följande:

    Statliga institutioner som förmedlar "gemensamma normer och värderingar".

    Tycker det låter som socialdemokrati.


    Nog finns det uttalade socialdemokrater som tänker i sådana banor (inlägg #2731):
    FDFMGA skrev 2019-10-31 16:47:16 följande:

    Det egentliga "problemet" är ju att public service inte ska vara värderingsfri eller värdeneutral utan spegla det somliga kallar grundläggande svenska värderingar.

    Ju längre man befinner sig från dessa grundläggande svenska värderingar, desto mer känner man sig också avlägsen från public service och uppfattar det som att public service är tendentiöst.

    Själv är jag lite mer till vänster än mitten av det svenska åsiktsspektrat och jag tycker förstås att public service är något högervridet.

    Men det kan jag leva med.


    Och nog ingen risk för att just denna socialdemokrat behöver känna sig ensam - det fantastiska ältandet om sådant som >>Rätt/fel värdegrund!!!<< har ju socialdemokratins anhängare, med etablissemangets omnejd, fått till en sådan meme att man idag kan köpa T-shirtar med sarkastiska tryck om saken och dito kaffemuggar.

    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-11-21 18:05:50 följande:

    Förmodligen inget man får lära sig på danskursen - men något som säkert de flesta kan förstå  utan någon större ansträngning.

    Nej, public service har inte till uppgift att vara värderingsfri. Hur skulle det se ut om man inte lägger några värderingar på företeelser som mord, våldtäkt, tortyr, diktatur med mera.

    Men det somliga kallar grundläggande svenska värderingar  ger ju utrymme för så oerhört många fler nyanser än den som råder i t ex hönshushögerns åsiktskorridor där minsta avvikande viskning för hönsen att kackla upprört, utan att de ens tycks förstå varför.

    Men har väl en i flocken börjat så sprider det sig prompt


    Hade du haft ett minne att räkna med så hade du kommit ihåg att jag höll med dig i sak...

    ...men gestikulera du vidare i luften med allsköns påståenden som ska uppfattas som att jag står bakom dem.

    Alltid ett nöje att ta emot dina trubbiga bidrag men numret du slår har ingen abonnent.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-11-21 18:03:44 följande:

    FDFMGA får svara för sig själv men jag tror inte att du fårtsått vad han menar.

    Hursomhelst så är det tydligt för alla som har läst och förstått PS  uppdrag att uppgiften inte handlar om att förmedla gemensamma normer och värderingar utan tvärtom betonas att PS ska vara självständigt i förhållande till staten, olika intresseorganisationer och andra maktgrupper i samhället, vara opartiskt och tillgodose skiftande behov och intressen hos landets befolkning

    Uppdrag

    Sveriges Radio har i uppdrag att sända radio i allmänhetens tjänst. Programverksamheten ska präglas av oberoende och starkt integritet och bedrivas självständigt i förhållande till såväl staten som olika ekonomiska, politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.

    Alla som sänder radio och tv lyder under radio- och tv-lagen. Därutöver har Sveriges Radio ett sändningstillstånd och årliga anslagsvillkor som utfärdas av regeringen efter beslut av riksdagen  Nuvarande sändningstillstånd gäller perioden 2014-2019. I Sveriges Radios uppdrag ingår bland annat:

    ·         Ha ett mångsidigt och brett programutbud och ett särskilt ansvar för det svenska språket.

    ·         Spegla hela landet och variationen i befolkningen utifrån ett jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Vara opartisk och saklig.

    ·         Att fortsätta att fördjupa, utveckla och vidga kulturutbudet.

    ·         Stärka musiken och verksamhet knuten till Berwaldallen, Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören.

    ·         Nyhetsverksamheten och samhällsbevakning ska utgå från olika perspektiv och utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter. Bidrar till mångfald i nyhetsurval, stimulerar till debatt, granskar myndigheter, organisationer och företag.

    ·         Erbjuda ett varierat utbud av program för barn och unga.

    ·         Tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning

    ·         Ha ett utbud på de nationella samiska, finska, meänkieli och romani chib, jiddisch samt andra minoritetsspråk.

    Några av grundförutsättningarna för Sveriges Radios public service-uppdrag

    Oberoende och integritet 

    Programverksamheten skall bedrivas självständigt i förhållande till staten, olika intresseorganisationer och andra maktgrupper i samhället. Sändningsrätten skall utövas opartiskt och sakligt samt med beaktande av att en vidsträckt yttrandefrihet och informationsfrihet skall råda i radion. Ingen utanför företaget kan påverka vad som ska sändas eller inte sändas.

    Tillgängligt för alla 

    Programmen skall rikta sig till och vara tillgängliga för publiken i hela landet samt i skälig omfattning tillgodose skiftande behov och intressen hos landets befolkning. Meningen med public service-uppdraget är att var och en skall kunna hitta något värdefullt och omistligt bland Sveriges Radios program.

    Mångfaldspolicy

    Sveriges Radio ska vara ett företag där olikheter i samspel är en tillgång. Alla medarbetare har samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter oavsett kön, etnicitet, trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.

    Språkvård

    I sändningstillstånden för SR, SVT och UR sägs det att språkvårdsfrågor skall beaktas i programverksamheten.


    Jag har läst deras uppdrag.

    Låt mig förtydliga: problemet med S:s, samt etablissemanget med omnejds, sätt att hantera >>grundläggande svenska värderingar<< utgår från elitism - där en slags kulturelit ska diktera vad dessa värderingar innebär respektive inte innebär.

    SD:s formulering ser jag bara som en omskrivning av >>grundläggande svenska värderingar<< men även i det här fallet misstänker jag att en slags kulturelit ska sitta och diktera vad dessa värderingar innebär respektive inte innebär.

    Men visst anser jag att statlig TV i Sverige ska stimulera >>grundläggande svenska värderingar<< - dess utgår dock från folket, bara från folket och från folket allena.

    Vi har sedan längesen passerat en teknikålder som gör det möjligt för folket att uttrycka sin åsikt och för att påverka exempelvis innehållet i Public Service. Men det verkar innebära alldeles för mycket demokrati för att falla Sveriges politiska och kulturella elit i smaken.

    Rävspelet känner inga gränser. Som om S och SD skulle skilja sig på minsta lilla kritisk punkt i det här avseendet - S skiter fullständigt i folkets opinion och jag vågar påstå att SD gör det samma.

    Inget riksdagsparti efterfrågar folket opinion om >>grundläggande svenska värderingar<>gemensamma normer och värderingar<<.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2019-11-21 18:52:14 följande:

    Sorry. jag brukar kanske inte läsa dina inlägg särskilt noga.

    Men jag kan hålla med om att numret jag ibland slår inte har någon abonnent.

    Samtidigt,apropå minne, så slår jag mycket sällan ditt nummer om du inte citerat mig innan. Det har jag förklarat några gånger.

    Men då är vi överens om att public service inte ska vara värderingsfri. Däremot har vi säkert helt olika uppfattningar om vad som ryms inom det uppdrag public service har.


    Ja, du resonerar som om vi redan har gjort oss införstådda med >>grundläggande svenska värderingar<< medan jag resonerar som att vi grundligt behöver undersöka folkopinionen eller helt enkelt låta den uttrycka sig direkt genom ett lämpligt medium (som exempelvis Public Service) för att få reda på någonting sådant, att de >>grundläggande svenska värderingar<< som etablissemanget uttrycker representerar folket undermåligt och att de snarare berör en samhällselits tyckande och tänkande.

    Säg den meningen högt i ett andetag. Huh...
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    KillBill skrev 2019-11-21 19:59:28 följande:

    Etablissemanget, kulturelit..nu fattas det bara att du börjar snacka om kulturmarxism..


    Jag vet inte ens vad >>kulturmarxism<< innebär så risken finns att du får sitta med ett ofärdigt pussel och med frågan vad du håller på med. Jag ska dock Googla på saken...

    ...vad håller du på med? Sitta och försöka stämpla mig som judekonspiratör - någon som stryker över vokaler när han kommer på sig att skriva till judar om H-n-m.

    Fattar du inte att din kalla krigsretorik rubbar cirklar FÖR ATT och NÄR oskyldiga stämplas? - men det hör väl till saken, målet och syftet.

    Vilken värdegrund helgar dessa medel KillBill? Jag kan dock förstå att du verkar för din sak med sådana här medel istället för att proklamera det du står för med ljus och värme...

    ...för uppenbarligen går det inte, eller hur?

    Inte med en värdegrund som uppmanar en till att släcka all glöd utanför den egna lägerelden - då man hellre sätter världen i mörker än att se människor värma sig någon annanstans.

    Genom att odla skam där den inte hör hemma försöker du tysta den som har rätt att tala. Så intolerant och passivt aggressivt att det knyter sig i magen.

    Man kan ibland se dig flexa för Mänskliga Rättigheter och som du säkert vet så översätts en av artiklarna mer korrekt med ordet >>värdighet<<.

    Människor har dock inte rätt till värdighet om de kritiserar ett etablissemang och en kulturelit som KillBill gillar, försöker du säga utan att förstå det.

    Du hittar inte mig i ideologi eller för den delen i ideologiska konspirationer, KillBill. Den verkligheten har jag tvingats att förhålla mig till och för att kunna leva på samma villkor som övriga - och jag gör knappast ett bra jobb för jag trivs inte i det, med det och absolut inte för det... som i att verka för sådant så att även jag kan skapa förändringar på samma villkor som övriga. Det sista gör mig obönhörligt till en sämre människa hur jag än försöker... känns det verkligen inte likadant?

    Utan du hittar mig i affirmationer, i vardagsmagin och i det kosmos man har mellan öronen. Där trivs jag, där kan jag andas och där kan jag göra saker och ting vackra... inte minst mig själv.

    Jag vill leva som igelkotten, KillBill. I ett gryt och knulla runt i lövhögar. All värdighet jag kan tänkas behöva.

    Jag behöver inga samhällssystem, utopier, nationer, lagar eller regler men mina systrar och bröder verkar behöva det. Men varför kommer jag nog aldrig att på riktigt förstå.

    Här kommer dock det plågsamma som jag gång på gång måste svälja - även jag vill inte känna mig ensam, så jag försöker mig på allt det här ändå.

    Med all värdighet

    //Inte din eller någon annans fiende.
    Skriver i E-Prime.
  • Digestive
    Missermajser skrev 2019-11-22 08:01:55 följande:

    Jag tycker egentligen att public service uppdrag ska vara mångfald i fråga om sitt utbud. Det ska inte ens styras för mycket av trender utan återge den flora av företeelser som finns i hela välden och inom landet.

    Gå de på någon slags mainstream så fyller den ingen annan funktion än att bekräfta en bred massa. Där av är det kanske bra med en jämn fördelning av vänster och höger som styr oavsett opinion. 

    Jag vill ser och upptäcka sådant som jag normalt inte annars skulle se emellanåt. Både ny kunskap och nya tankesätt i teve och radio.


    Ja, det hade också smakat. Det kanske går att kombinera om man gör det på rätt sätt.

    Hur som haver så hade bådadera förslag gett en rikare flora än idag.
    Skriver i E-Prime.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?