Inlägg från: Moderno |Visa alla inlägg
  • Moderno

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    KillBill skrev 2016-03-23 18:53:57 följande:

    Har du läst artikeln eller baserar du bara ditt inlägg på Tinos kritik?

    Jag tycker att Jesper Strömbäcks framför kloka tankar och att den kritik som Tino Sanandaji framför är mycket märkligt.

    Menar Tino Sanandaji att Jesper Strömbäck, professor i journalistik, media och kommunikationsvetenskap saknar trovärdighet att uttala sig om huruvida media är vänstervriden, högervriden eller mörkar fakta pga att Jesper var huvudsekreterare i Alliansregeringens framtidskommission eller pga att Jesper har varit engagerad av en organisation som är kopplad till Svenskt näringsliv?

    Jag håller inte med om detta utan tycker att Jesper resonerar på ett objektivt sätt. Däremot ifrågasätter jag starkt den

    akademiska trovärdigheten hos Tino Sanandaji som så tydligt, gång på gång visar att han inte klarar av att förhålla sig neutral i debatten om invandring.


    Jag har läst den och tycker det finns några kloka synpunkter som lyfts fram. Men jag är också fundersam varför det inte finns någon forskning kring frågan om - och i så fall hur, i vilken omfattning etc - vissa saker mörkas i media (s.k. mainstreammedia, att det mörkas en hel del i alternativmedia kan man väl nästan utgå ifrån). Det skulle väl vara en utomordentligt intressant frågeställning?
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-03-23 21:12:51 följande:
    Någon typ av forskning finns det förmodligen eftersom Jesper skriver att
    "Påståendet att journalisternas politiska hemvist påverkar journalistiken i en specifik riktning (vänsterut) får inte stöd i den forskning som finns"
    Ser att du inte svarar mig, men jag syftade (bl.a.) på följande citat:

    "Menar man att medierna systematiskt och av politiska skäl väljer att inte rapportera vissa fakta finns det ingen forskning som stödjer idén att medierna mörkar." (Han lägger till i slutet att han "inte sett någon studie som visar att medierna systematiskt mörklägger")

    Det verkar alltså inte finnas någon sådan forskning och jag undrar därför om inte det är en kunskapslucka som borde fyllas.

    Låt säga att man med "mörka" menar att journalister väljer att inte rapportera om en faktauppgift som går emot en tes som man tidigare har drivit. Det skulle väl vara en intressant frågeställning att ta reda på vilka motiv som - i så fall - drev journalisten att inte lägga fram berättelsen (förrän konkurrensen nödvändiggör en publikation)? 

    Att det finns ett sådant behov verkar han själv framhålla (utöver de uttalanden som citerades), när han säger att "Hur medierna gör dessa urval finns det ofta skäl att diskutera och vara kritisk mot."  
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-03-23 20:28:09 följande:
    Hur lägger du upp den forskningen. Jag tycker det blir lite Arkimedes över en sådan frågeställning, det finns ingen fast punkt att rubba jorden från, det vill säga vad skulle den objektiva referensramen utgöra.
    Den frågan bör lämpligen ställas till professorn i journalistik och politisk kommunikation.
  • Moderno
    nordanvinden skrev 2016-03-23 22:50:14 följande:
    Lite problematiskt ditt resonemang där. För det första har de flesta människor en politisk hemvist och en ideologi. Förmågan att sätta fakta framför ideologi handlar om yrkesheder hos såväl forskare som journalister. Knappast om ideologi.

    För det andra så kan man inte forska på att något INTE förhåller sig på ett sätt. Det strider mot grundläggande vetenskapligt arbetssätt. Det man gör är att man har en hypotes. Denna hypotes försöker man sedan ta reda på om den är sann. Allra oftast kommer man fram till att det inte stämmer och då utarbetar man en ny hypotes som man sedan forskar kring. I bästa fall leder så småningom arbetet fram till en teori som i sin förlängning tidsmässigt blir en vedertagen teori. Denna teori betraktas som sann tills dess att någon med en annan hypotes får en större träffsäkerhet. Då ersätts den gamla teorin med denna nya teori. Men ingen forskare kan utgå ifrån hypotesen att en annan teori är fel eftersom en sådan hypotes är för dåligt avgränsad flr att ett meningsfullt forskningsarbete ska kunna utföras.

    Det du pratar om gällande kunskapen om hur det inte förhåller sig är däremot mer användbart i juridiska kretsar och är ofta avgörande i underrättelseverksamhet. Att någon ex INTE gör av med pengar på nöjen trots en bra inkomst kan tyda på att något annat är i görningen. Osv. Men. Fuck it. Det är ju detta som gör vissa påståenden så svåra att motbevisa. Hur bevisar man att media INTE springer makthavarnas ärenden. Det går naturligtvis inte med mindre än att varje journalist och mediemogul genomgår lögndetektortest. Däremot är det hur enkelt som helst att hitta indikatorer på att så är fallet eftersom det är en smalare hypotes. Om man vill övertyga folk om detta det bara att plocka dessa indikatorer och sammanställa dem oavsett om de pekar åt samma håll eller inte. Det räcker nämligen med att de pekar på att media styrs av politiker. Det krävs ingen konsekvens. Även om det vetenskapligt skulle vara svårt att forma en teori kring att medier de facto delar säng med politiker så är det lätt att framföra en sådan hypotes. Framförallt till de som inte håller med om verklighetsbeskrivningen.
    Menar du att det går eller att det inte går (syftar på den markerade meningen)?
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-03-24 08:21:54 följande:
    Kanske vi tolkar artikeln olika. Jag ser inte att journalistikprofessorn påstår att det finns ett objektivt kriterium från vilket det är möjligt att avgöra i vilken mån journalistiken är vinklad. 

    Jag hörde ett inslag nyss på Ekot där det nämndes att män dubbelt så mycket i tjänstepension som kvinnor. Inslaget var upplagt utifrån den värdering som antyder att detta är otillfredsställande, vilket underströks av att en moderat och en socialdemokrat intervjuades och gavs möjlighet att kritisera systemet. Däremot intervjuades inte någon representant för arbetsmarknadens parter som har konstruerat systemet.

    I övrigt handlade Ekot om attentaten i Belgien och då blev det än mer tydligt att journalistiken är en del av vår kulturella kontext, men tog klart ställning mot terrorism.

    Jag tror inte att journalistprofessorn anser att journalistiken ska vara absolut objektiv. 

    Den här tråden visar för övrigt att ju mer extrem man är i sina åsikter, dvs ju mindre man är en del av svenska värderingar, desto mer vinklad tycker man att journalistiken är.
    Jag tror ingen (realistiskt) efterfrågar fullständig objektivitet, eller är det så tror du? I så fall är det väl granskning av övervakningskameror (CCTV som i England) som ligger närmast till hands för att undvika någon som helst filtrering eller vinkling.

    Jag tänkte närmast på t.ex. följande. Låt säga att man med "mörka" menar att journalister väljer att inte rapportera om en faktauppgift som går emot en tes som man tidigare har drivit. Det skulle väl vara en intressant frågeställning att ta reda på vilka motiv som - i så fall - drev journalisten att inte lägga fram berättelsen (förrän konkurrensen nödvändiggjorde en publikation)?

    För egen del stimuleras jag av viss vinkling eftersom det är i frågor där någonting "skaver" som mitt intresse väcks att själv bilda mig en uppfattning. 
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-03-24 13:39:00 följande:
    Nej, min uppfattning är att public service fungerar alldeles utmärkt och att de förmår att spegla vår samtid utifrån det uppdrag de har.
    Instämmer.

    Jag finner tanken på absolut objektivitet absurd och anser att SR och SVT är partiska såtillvida att de såväl är produkter som förmedlare av svensk värdegrund.

    Instämmer (främst beträffande SR, eftersom jag sällan ser på SVT:s nyhetsprogram, eller överhuvudtaget egentligen). 

    Själv föredrar jag radio (P1) och min uppfattning är att den som lyssnar på P1 både får bredd och djup och att SR dessutom förmår vara opartiska utifrån den höger-vänsterskala som ryms inom svensk värdegrund.
    Så är även min uppfattning. Det ges där dessutom utrymme för nyansering då personer med 'avvikande' uppfattning ofta får komma till tals i olika sammanhang. Mer än så är inte rimligt att kräva, då även radio har begränsningar i tillgänglig tid m.m.

    Mitt behov av ett radioannex till avpixlat där inslagen skulle präglas av ett rabblande av enskilda exempel på namn- och ursprungsnationalitetsangivna invandrare som begått brott är obefintligt.
    Instämmer. Däremot kan jag ibland ha ett intresse av att få en mer nyanserad bild än vad som framgår av "mainstream-media". Oftast tillgodoses detta intresse av mediabevakningen som sker på lokal nivå. Emellanåt kan det dock vara intressant att följa debatten på t.ex. Flashback och vid något tillfälle kan jag också besöka Avpixlat. 

    Q: Kan "alternativ-media" fylla en funktion genom att förmå "mainstream-media" att redovisa fakta i större utsträckning än annars? Eller hade nyhetsbevakningen sett likadan ut även om avpixlat m.fl. inte funnits?
  • Moderno
    FDFMGA skrev 2016-03-25 11:14:42 följande:

    Vad är det för fakta du saknar i media som du finner på avpixlat?

    Nej, jag tror inte medierna påverkas av att vi har en relativt stor grupp som tror att de har en agenda som innebär att de är del av en konspiration avsedd att dölja sanningen. Många är säkert medvetna om denna märkliga utveckling men lika medvetna om att det inte finns något annat alternativ än att fortsätta tillämpa vanlig journalistik. Indirekt berörs naturligtvis många i och med att det knappast finns några kvinnliga journalister som inte drabbas av hat- och hotbrev där det förklaras vad man borde - eller ska - göra med kvinnor som uttrycker åsikter som inte är "patriotiska".

    Men generellt tror jag att medierna kämpar med helt andra anpassningar än att förhålla sig till avpixlat. Om inte särskilt många år kommer det förmodligen inte att finnas många pappersdagstidningar kvar, dagstidningarna försöker finna överlevnadsstrategier som innebär att de kan fortsätta på webben.

    Tyvärr kanske det blir så att vi i framtiden får ett medielandskap där gränserna mot propaganda eller reklam är flytande, i så fall blir det än viktigare med public service.


    Det sägs att alternativmedia har högt besökarantal, men jag tror inte att nyhetssidor konkurrerar med varandra på samma sätt som papperstidningar eftersom det mesta är gratis. För många är nyhetssidor förmodligen komplement. Dock tror jag att alternativmedia kan påverka framtidens rapportering till viss del. Det måste väl finnas en del forskning om detta kan jag anta.

    För egen del kan jag tycka att nationalitet på våldsverkare kan vara intressant (etnicitet bryr jag mig knappast om). Det har ett nyhetsvärde om utländska medborgare begår brott i sverige, anser jag. Ibland redovisas sådana saker mycket tidigare i alternativmedia. Men anledningen till att jag besöker dessa sidor är främst att följa den många gånger ganska skrämmande diskussionen i kommentatorsfälten (samma diskussioner som ibland förekommer även här).

    Det är väl ungefär samma anledning som Lena Adehlson Liljeroth har fått utstå skarp kritik för den senaste tiden.
  • Moderno
    Kung Markatta skrev 2016-03-28 01:39:44 följande:
    Lite information om artikelförfattaren:

    no.wikipedia.org/wiki/Sigurd_Allern

    Sigurd Allern... var sentral ved stiftelsen av Arbeidernes Kommunistparti (marxist-leninistene), AKP(m-l) i begynnelsen av 1970-tallet. Allern var partiets leder fra 1973 til 1975.

    På grunn av sin tilknytning til AKP(m-l), var Allerns kandidatur til professorstillingen svært omstridt. Norges største avis, VG, tok på lederplass avstand fra Allern som professor. Flere mente at det var en fornærmelse mot ytringsfriheten å ansette en mann som i flere tiår hadde kjempet for at landet skulle bli et kommunistisk diktatur.

    Allern engasjerte seg kraftig under og etter den såkalte Valla-saken i 2007. Allern hevdet at dekningen i papiravisene, særlig VG og Dagens Næringsliv, var ensidig og dominert av Vallas kritikere. Han anklaget også avisene for å ha hatt politiske motiver i sin dekning.

    ------------------------

    Han har alltså grundat ett kommunistparti och kämpat för att införa diktatur i Norge. I övrigt är han mest känd för att ha anklagat norsk mainstreammedia för att ha en alltför vinklad och politisk nyhetsrapportering.
    Även om han (Sigurd Allern) en gång kan ha förespråkat folkmord som en politisk ideologi, är det så länge sedan att det inte påverkar min bild av honom enbart av det skälet (bara min personliga uppfattning).

    Däremot är det ju högst intressant varför han anser att det är bekymmersamt att någon besöker sidor som t.ex. avpixlat. Om man läser på sr.se: "Svenska medier förtiger medvetet fakta om invandringen" står det att han undrar över vad de som besöker avpixlat "har för nyhetskriterier" och han vill också (vad jag kan förstå) kritisera paret Adelsohn/Liljeroth i debattinlägget på expressen "SD-inspirerad retorik lämnas ej oemotsagdför att de har en känsla hur medierapporteringen sker i de aktuella frågorna. 

    Men vore det inte mer intressant att - måhända självrannsakande - ställa sig frågorna:

    1) varför känner de som de gör (alltså paret Adelsohn/Liljeroth),

    2) är de ensamma om att ha den känslan, samt

    3) är det (särskilt om fler delar deras känsla) något som bör tas på allvar och föranleda förändringar i den journalistiska metoden?

    Jag tar inte ställning själv (jag är ju i det stora hela helt nöjd med public service och kopplar verkligen inte samman etnicitet med brott), men jag undrar om inte Sigurd Allern misstar debatten rörande framtidens nyhetsrapportering för en fråga om invandringens för- och nackdelar (jag tycker att det står klart att de makarna Adelsohn/Liljeroth har gjort helt tydligt att de inte delar SD:s politiska uppfattningar)?
  • Moderno
    KillBill skrev 2016-03-28 09:46:53 följande:

    Kritiken handlar inte om att det är olämpligt att besöka sajten Avpixlat, det skriver exempelvis professor Jesper Strömbäckhatt att han själv gör ibland (www.journalisten.se/nyheter/de-forstar-inte-hur-journalistik-gar-till). Kritiken handlar om att Sveriges förra kulturminister hävdar att media undanhåller sanningen. Lena Adelsohn Liljeroth var ansvarig minister för mediefrågor i Alliansregeringen under 8 år och skulle, om det fanns ett problem med att media mörkade sanningen, så hade möjligheten att verka för en förändring. Det gjorde hon inte. I den här artikeln av DNs Ewa Stenberg utvecklas kritiken. www.dn.se/nyheter/sverige/de-antidemokratiska-tongangarna-ar-skrammande/


    Visst kan det tyckas märkligt att Lena A.L. inte gjorde mer under sin tid som makthavare, om hon upplevde "mörkning" som ett problem. Det jag ville belysa var att Allern missar det intressanta i sitt inlägg, dvs om människor i allmänhet känner som Lena A.L. och vad medierna i så fall bör göra åt det, genom att förminska det Lena A.L. sagt i Kleens reportage till SD-argument. Jag kan inte uppfatta att makarna A.L. uttrycker sympatier för SD.

    Man skulle kunna formulera problemet såhär: forskning visar (under förutsättning att den gör det) att media inte "mörkar" (enligt lämplig definition). Trots det tror människor alltjämt att medierna inte redovisar fakta på ett opartiskt sätt (pga vissa intressen) och därför "mörkar". Är detta ett problem och vad bör man i så fall göra åt det? Det är väl ändå det som är kärnfrågan, inte om makarna egentligen är SD-företrädare och därför - med Allerns logik -måste villkorslöst gensägas.
  • Moderno
    Flash Gordon skrev 2016-03-29 10:14:53 följande:

    Hur då?

    Det vore ministerstyre att lägga sig i de media man själv äger, dvs Public Service. Privata medier skulle givetvis inte ta order av en minister.

    Därtill var det Reinfeldts öppna-era-hjärtan-syn som gällde så att antyda någonting annat hade förmodligen varit svårt.


    Vem styr över public service menar du?

    Är det inte bra om en minister vill kontrollera hur offentligfinansierad verksamhet uppfyller sina åtaganden, t.ex. genom en offentlig utredning? Vad menar du egentligen är ett ministerstyre?
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?