Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?

    FDFMGA skrev 2016-04-02 13:46:52 följande:
    Fast handlar det verkligen om partiskhet, jag tycker snarare att det är exempel på att det ibland saknas tid eller intresse för lite mer djuplodande journalistik.

    Sveriges svar, det som kung Markatta tog fram, slår ju fullständigt sönder FN-argumentet om bilden av muslimer och din frågeställning kring rapporten borde vara given för en journalist som vill följa upp nyheten.

    Jag tycker du och Kung Markatta gjorde ett gediget journalistiskt arbete, något som även borde gjorts av åtminstone någon journalist. Och det skulle kunna bli en förödande kritisk artikel gentemot FN-tyckandet utifrån materialet här ovan.
    Vad det gäller partiskhet eller inte är det väl just det här som är den springande punkten: Ingen journalist har brytt sig om att leta, dvs journalister följer upp det som intresserar dem själva. Det är just det bl.a. jag har hävdat tidigare i tråden, att journalistkårens egna åsikter påverkar rapporteringen.
  • Mentat
    Flash Gordon skrev 2016-06-25 20:21:09 följande:

    "Opartiska public service" har lite problem med rapporteringen kring Brexit.

    Trots att alltså en majoritet röstat för att lämna har SVT och SR tydligen svårt att hitta röster som är positiva till Brexit. Frågan är om ens en av tio intervjuade under dagen varit antingen positiva eller åtminstone neutrala till valresultatet?


    Nja, inledningsvis åtminstone var det i princip enbart Nigel Farages uttalanden de visade så där hade du det du efterlyste. Det kanske har ändrat sig sedan dess men för Sverige är det klart att det är negativt även om det nog går att hitta britter som tycker att resultatet är positivt för dem.
  • Mentat
    ITpappan skrev 2016-08-04 07:46:02 följande:

    SD-tråd.


    Snälla, gör inte misstaget att inbilla dig att allt till höger om (s) är (sd)!
  • Mentat
    KillBill skrev 2016-08-31 22:24:14 följande:
    Oj, en nästan1 år text från Expressen!

    Här kommer två svar på ledaren (jag tycker att Johan Cronemans är mest intressant):
    www.resume.se/nyheter/artiklar/2015/11/23/svts-robert-olsson-svarar-pa-vanster-kritiken/

    www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-om-nagot-har-mediernas-vridning-skett-at-hogerhallet/
    Nåja, den dök upp på Expressens förstasida idag, det var inget jag letade efter.  Eller om det var deras ledares förstasida möjligen.

    Robert Olssons kommentar är ju totalt intetsägande. Inte ett spår av substans där.
    Croneman målar upp en halmgubbe, Erfors har inte krävt någon åsiktsregistrering. Det han noterar är att ett antal väldigt högprofilerade vänstersympatisörer har påfallande lätt att få anställning inom SR/SVT. Sedan kan vi fundera på själva om detta påverkar programutbudet, dessa programs vinklingar etc eller inte.

    Ja, jag hävdar (fortfarande) att SR/SVT är tydligt vänstervinklat. Jag har också bevisat det i siffror för länge sedan i tråden men inte ens det dög så jag räknar inte med att den som inte vill se det kommer att göra det nu. Jag tyckte bara att ledarartikeln var relevant i sammanhanget. Nu kan ni få återgå till det ni höll på med.
  • Mentat

    Ur dagens tablå:

    "Jan Myrdal

    SVT2 Idag 11:00 - 12:00

    Om programmet

    Dokumentär/Special Sverige

    Repris

    Ett porträtt av en författare och provokatör. Författaren Jan Myrdal är förmodligen en av Sveriges mest omstridda kulturpersonligheter. En del hatar honom, en del älskar honom, alla medger att han är en provokatör. Lena Einhorn presenterar ett porträtt av författaren, aktivisten och människan Jan Myrdal - ett porträtt som med ett unikt filmmaterial följer honom från barndomen till nutid."

    Alla som för ett ögonblick kan tänka sig att SVT skulle producera motsvarande program om t.ex. Vera Oredsson kan ju få räcka upp en hand...

  • Mentat
    nattuw skrev 2017-07-23 16:49:07 följande:

    Alla som vet vem Vera Oredsson är räcker upp en hand.

    Oavsett vad man anser om Myrdalarna så är de en del av den svenska nutidshistorien på ett helt annat sätt än Oredssorna.


    De som är intresserade av politik och har några år på nacken känner nog till dem. Ett skäl till att Myrdal är mer känd är just att han får väldigt generöst med tid och utrymme i media men för all del, ta någon annan som är lika långt ut på högerkanten som Myrdal är det på vänsterkanten då. Det är fortfarande lika otänkbart, just därför att SVT har en tydlig slagsida åt vänster.
  • Mentat

    Dagens inlägg på Text-tv är en intressant läsning för den som funderar på SVT:s opartiskhet eller ej. Eftersom inläggen på text-tv är väldigt flyktioga kopierar jag texten hit:


    Allt dyrare att besiktiga bilen

    Efter avregleringen 2010 har priserna
    för att besiktiga bilen stigit rejält
    fram till i dag. Det visar statistik
    från Transportstyrelsen.

    För sju år sedan kostade en bil-
    besiktning i snitt 300 kronor, i dag
    kostar den i snitt 450 kronor. Vissa
    besiktningsstationer tar uppemot 500
    kronor.

    När politikerna skrev sitt remiss-
    yttrande pekades på flera fördelar
    med att privatisera besiktningen.
    Konkurrensen skulle gynna konsumenten
    genom lägre priser, men så blev det
    inte.

    Några saker som man undviker att berätta:
    Tillgängligheten har ökat. Att få en besiktningtid är oerhört mycket lättare numera, det finns både kvällstider och tider på lördagar.
    Om nu kostnaden är problemet kan det ju vara värt att nämna att statliga Bilprovningen tar 475:- som normalpris, alltså över snittet enligt Text-tv:s egna uppgifter. Varför har staten höjt priset så mycket om det nu är oskäligt?

    Det enda man tar upp är negativa aspekter. Opartiskt? Jag skulle definitivt säga att det är så partiskt det kan bli.
  • Mentat
    KillBill skrev 2017-09-13 19:11:16 följande:
    Ett av målen med avregleringen och privatiseringen av bilbesiktningen var att det skulle bli billigare men men prisutvecklingen har gått i motsatt riktning och det bör rimligen lyftas fram. Dessutom har tillgängligheten framförallt ökat i storstäderna. I mindre orter har inte tillgängligheten ökat lika mycket.
    Vilket inte bemöter mitt inlägg om partiskhet över huvud taget. SVT lyfter enbart fram negativa aspekter, nämner inte att staten har höjt priserna (tydligen mer än snittet) och andas inte ett ord om ökad tillgänglighet.

    Opartiskt? Givetvis inte.
  • Mentat
    KillBill skrev 2017-09-14 10:24:54 följande:
    Om det opartiskt eller ej överlåter jag till andra att bedöma. Varför inte anmäla programet till Granskningsnämnden för radio och tv? www.mprt.se/sv/att-anmala/anmal-program/
    Det går inte. Det var inget program som sändes i etern, vilket är det enda granskningsnämnden tar upp. Innehåll på webb och text-tv täcks inte av granskningsnämnden.

    I program som sänds i etern kan de nog inte vara lika flagrant partiska, där handlar det mer om en svag men ständig bias. Det här var bara ett (för de allra flesta) uppenbart exempel.
Svar på tråden Anser du att public service (SVT, SR, UR) är opartiska?