Inlägg från: riboflavin |Visa alla inlägg
  • riboflavin

    Ska jag sänka på pannan eller elementen

    Beror lite på hur elementen är kopplade också, har man som vi "seriekopplade" så stryper man cirkulationen till hela huset om man pillar på ett element. Vi hade samma problem förra vintern och investerade i en trådlös termostat att ha inomhus också, den kostade en slant men ger själslig frid och perfekt inomhustemperatur. Givaren ute startar en temperaturhöjning och den inne ser till att stoppa den innan vi kokar


    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • riboflavin
    Världsmedborgare skrev 2016-01-15 11:42:08 följande:

    Nä nu måste du ha missuppfattat nåt, eller så har din rörkrökare haft hjärnsläpp vid inst av dina radiatorer.

    Det finns det som heter 1-rörs och 2-rörs system men inget stryper hela slingan, så vad har du eg för konstigt i ditt hus?

    Ett 1-rörs sytem är att precis som det låter, bara ett rör används för att leda runt vattnet i slingan, men det stryps inte av om du stänger till radiatorn, vettnet leds genom en ventil, ofta sitter den i botten på radiatorn., seriekoppling.

    Ett 2-rörs system har 2 rör, där det ena är framledning och det andra retur för vattnet, och radiatorn kopplas då förstås in på båda dom rören, parallellkoppling.

    Problemet med 1-rörs är att returvattnet från den 1:a radiatorn leds in i framledningen till den 2:a radiatorn, vilket betyder att det är lite avkylt när det kommer till nästa radiator.

    Det betyder i sin tur att radiatorer långt från 1:a, måste ha en större yta för att kunna avge samma effekt.

    Det lämpar sig alltså inte till slingor med många radiatorer, högst 4-6 st, och det kräver mer anpassning och injustering än ett 2-rörs system.

    Vill du fördjupa dig så finns det massor på Nätet som behandlar 1 och 2-rörs värme system.

    Men bortsett från ovan, så är det det en god idé att inst en termostat inomhus, för det fungerar sällan bra med endast en utomhus.

    Det brukar vara väldigt svårt och t.o.m omöjligt att få till en jämn värme, speciellt om utomhus-temp hoppar upp ner från dag till dag.


    Radiatorer från 1820-taler, ett rör går in på ena sidan, och ut på andra, stänger jag ventilen så får nästa element inget vatten alls udda men förekommer.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
  • riboflavin
    Världsmedborgare skrev 2016-01-15 12:12:08 följande:

    Ha ha, ja då förstår jag.

    Låter i det närmaste hopplöst att få en jämn värme då, jag hoppas du isolerat i överkant så du kan ha riktigt låg framledningstemp.


    Ja, det verkar funka bra, inte vi som installerat, då hade vi nog bytt radiatorer, huset är litet, endast 3rum, annars hade det nog inte funkat.
    Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
Svar på tråden Ska jag sänka på pannan eller elementen