• Lilla hostan

    Gör det ont att föda barn?

    Jag förstår att du är orolig. Men tänk att de flesta som fött barn faktiskt väljer att göra det igen (och vissa igen och igen och igen och...). Värre än så är det oftast inte.

    Det är för de flesta mycket smärtsamt men det är, tycker jag, annorlunda med förlossningssmärta än annan smärta. Alltid annars när man har ont är det ett tecken på att något är fel och det finns därför rädsla och oro inblandat. Så länge förlossningen flyter på som den ska finns ingen anledning till oro. Istället kan allt fokus läggas på att slappna av så gott det går och hantera det som händer.

    Att oroa sig vinner man inget på, men att förbereda sig inför förlossningen - både fysiskt och mentalt - tror jag är viktigt. Det du gör nu är nog den absolut vanligaste mentala förberedelsen - du tar del av andras erfarenheter. Prata gärna med mödrar i din närhet. Det blir mer nyanserat när man pratar än när man skriver så här kortfattat.

    Du har frågat oss om det gör ont och då får du en viss typ av svar. För ont gör det. Om du istället frågar vad som är det bästa minnet, det finaste ögonblicket, de underbaraste barnmorskorna etc så får du betydligt mer upplyftande svar.

    Jag tyckte att det var väldigt spännande att föda barn.

Svar på tråden Gör det ont att föda barn?