Inlägg från: Anonym (j) |Visa alla inlägg
  • Anonym (j)

    M i Stockholm: Korta sommarloven- rätt eller fel?

    Jag är inte för 3- teminssystem. Jag tycker istället att vi måste få skärpa kraven på både lärare, barn och föräldrar. Varför är vi i skolan? För att lära oss. Vad har skolan för befogenheter kring de elever som inte kommer nå målen? I princip inga. Jag menar att det måste få finnas skolor för dem som inte klarar av "vanlig" undervisning. Det betyder inte att vi inte ska ha ett inkluderande arbetssätt där man i första hand ska försöka hjälpa eleverna på deras hemskola, antingen det är med en assistent eller bara med speciella anpassningar från lärarens sida. Det ställer också krav på lärarna. Om det alltid är en och samma lärare som inte klarar av att möta sina elever där de är så kan det vara läge att utvärdera dennes pedagogiska förmåga. Jag tycker att det är hemskt att vi har gått från att gömma undan alla med någon form av funktionshinder till att skicka in många av dem rätt in i vanliga skolan. Det är långt ifrån alla av dem som mår bra av det och då måste man lyssna!
    För de "vanliga" eleverna måste kraven höjas som sådant att om målet är att man ska lära sig multiplikationstabellerna och man håller på att rabbla dem, spela spel och sjunga dem i skolan och de ändå inte fastnar då får man göra en insats hemma också. Där måste förädrarna komma in och stötta. Inte ursäkta sitt barn utan snarare tänka att man hjälper sitt barn. Om hen kan detta nu i år 3 som skolan vill så kommer det underlätta för mitt barn senare.

    Det finns ALLTID undantag och det finns många lärare, elever och föräldrar där ute som sliter sitt hår och kämpar med barnens skolgång. Frågan är om dessa lärare, elever och föräldrar automatiskt blir hjälpta av ett 3- terminssystem? Jag tror inte det.

  • Anonym (j)

    Sen en annan sak... Sverige är väl också ganska unikt med att ha såpass lång lagstadgad semester och där det t o m ligger krav på arbetsgivarna att vissa veckor måste få tas ut på sommaren. Hur många vuxna är beredda att korta ner sin semester med en eller ett par veckor med argumentet att vi ska vara mer som övriga EU/ Världen och att vi skulle bli mer effektiva på jobbet och få gjort mer om vi bara var där mer...

  • Anonym (j)
    Anonym (Att det ska vara så svårt) skrev 2016-03-31 08:59:04 följande:
    Jag kan inte multiplikationstabellen men hade högsta betyg i matte. Att rabbla ramsor är INTE matematik, logik det är ramsa.
    Men suck. Roligt att ditt nick är "att det ska vara så svårt" när du inte kan förstå att det var ett exempel. Dessutom är det ju så att bara för att det är sant för dig behöver det inte vara det för alla. För många underlättar det att kunna t ex multiplikationstabellen eftersom man vid lösande av ett tal inte behöver lägga så mycket kraft och energi på att räkna ut vad t ex 5 x 8 är. Men fine. Ta bort det exemplet då och tänk läsning istället.
  • Anonym (j)
    Tow2Mater skrev 2016-03-31 18:19:56 följande:

    Detta handlar ju om läroplikt, inte skolplikt som ju Sverige har.
    Läroplikt har de t ex i Finland (där man också kan hemskola om man vill och anser det passar ens barn bättre).


    Det tycker jag låter bra (visste inte ens att det fanns läroplikt). Hemskolning tycker jag definitivt att man kan tillåta OM man följer upp det noggrant så att det inte är ett sätt för föräldrar att "skydda" sina barn från olikheter. Jag tycker inte att religion t ex ska få vara ett skäl till att man ska hemskolas men så är jag också emot religiösa friskolor antingen de är kristna, muslimska eller något annat. Jag är däremot väldigt mycket för religionsfrihet men tycker inte att det ska blandas samman med skolan :)
Svar på tråden M i Stockholm: Korta sommarloven- rätt eller fel?