• JakobK

    Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?

    Med idéer från en annan tråd ("Alla män är potentiella våldtäktsmän") så startar jag här en tråd där vi kan diskutera och ge förslag på vad som kan göras för att minska antalet våldtäkter i samhället.


     
  • Svar på tråden Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?
  • JakobK
    CFly skrev 2016-05-02 09:13:56 följande:

    Bra JakobK. Gissar att du läste våra inlägg om att diskutera det verkliga problemet.

    Jag tror väldigt mycket ligger i uppfostran, skola. 


    Mycket tror jag även ligger i attityden om att kvinnor är försvarslösa offer som ska ha hjälp med allt. Om man får upp attityden att kvinnor är lika starka individer som män vilket de är, att de kan säga ifrån lika hårt som vilken man som helst. Det skapar en känsla av ett större värde och en större rädsla att ge sig på. 

    Något som har ett stort värde i någons ögon ger man sig inte på.

    Få upp kvinnor till likvärdiga män. Detta kräver övningar i att släppa in kvinnor men också att kvinnor själva inte förväntas få extra hjälp bara för att man är en kvinna. 

    En sak som inte talas så mycket om det är den psykiska ohälsan hos män/pojkar. De få ggr jag av någon anledning känt mig mer aggressiv mot det motsatta könet är när jag varit deprimerad eller låg. En man som är glad och lycklig begår inte lika ofta våldtäkter. Hur når vi de män som inte söker hjälp själva då män inte oftare gör det? 

    Kan man ha ungdomsträffar där kvinnor och män får chans att öppet prata tillsammans om sådana här frågor? Jag tänker mig att man ska komma ifrån vi och dem känslan. Men mycket viktigt med en icke-dömande attityd, en träff där man kan diskutera såna här frågor med ett öppet sinne, välkomnande sinne. 

    Jag har svårt att tro att man samma kväll går ut och våldtar en tjej man samma dag har haft en fika med och connectat med. 

    Jag bara spånar här fritt.. 


    Tack! Ja jag hämtade lite "inspiration" därifrån Flört Hoppas inte denna tråd får lika mycket tjafs som "Alla män är potentiella våldtäktsmän". Hellre när någon inte förstår någon annan, fråga om personen kan förklara en gång till hur den menar än att komma med mer aggresiva gensvar. 

    Jag håller med dig och flera andra här. Uppfostran är väldigt viktig och vilka värderingar pojkar får om flickor. Både från föräldrar och skola. 

    Jag gillar idén om ungdomsträffar där man pratar om problemet, men jag tror även på att män och kvinnor överlag skulle umgås mer tillsammans för att lära förstå varann och respektera varann, prata med varandra mer. Idag är det så många aktiviteter som är uppdelat män och kvinnor, t ex diverse sporter men även många andra intressen. 

    Så jag tror på förståelse mellan könen och respekt för varandra, och det genom undervisning och genom att män och kvinnor umgås mer tillsammans och gör saker tillsammans (som inte bara har med raggning och liknande att göra).

    Och ska också tillägga att detta är bara några lösa idéer jag har så det är inte hugget i sten precis. 
  • JakobK
    Tow2Mater skrev 2016-05-02 01:23:25 följande:

    Flickor/kvinnor kan sluta bete sig som mesar, och istället meddela sig klart och tydligt och inte sända ut "dubbla budskap" som kan misstolkas.


    Hur menar du då? Att om en kvinna sänder ut ett "budskap" att hon vill ha sex men egentligen vill hon inte vill ha det? Om det ligger något tvivel från någons sida så gäller det väl att fråga henne om hon vill?
  • JakobK
    Tow2Mater skrev 2016-05-02 17:33:59 följande:
    Båda har ett ansvar!
    Vid en ren och skär våldtäkt så tycker jag inte offret har något ansvar. En liknelse borde kunna göras med att om man blir rånad på stan. Har man något ansvar då? Det enda ansvaret man kan ha är i så fall att försöka skydda sig från rån genom att t ex gå vägar där det är mindre risk för att bli rånad. 

    På vilket sätt menar du att båda har ett ansvar?
  • JakobK
    Tow2Mater skrev 2016-05-02 21:05:30 följande:
    Man har ett ansvar att t ex bidra till tydlig kommunikation.

    Att försöka skydda sig från rån genom att t ex gå vägar där det är mindre risk för att bli rånad är ju ett ypperligt sätt att försöka minska risken för rån. Kanske att inte som ensam halvberusad kvinna följa med ett gäng berusade män hem efter krogen kan vara ett sätt att försöka minska risken för våldtäkt?

    Men jag tänkte först och främst på kommunikationen mellan två parter så att man klart och tydligt kommunicerar sina viljor, utan att ge ut olika signaler som kan misstolkas.
    Ok, men jag har bara svårt att tänka mig att när två personer träffas på ett normalt sätt, och sedan har mannen sex med kvinnan mot hennes vilja, jag har då svårt att tänka mig att kvinnan inte säger ifrån och gör motstånd på något sätt som mannen kan uppfatta. Om han inte förstår hennes "signaler" då så är det ju ändå enbart förövarens fel. Men som sagt, vid dessa lägen så är ju kommunikation det viktigaste. 
  • JakobK
    Hen skrev 2016-05-02 22:19:16 följande:
    Säger samma sak till dig som till snubben ovan. Hur jävla svårt ska det vara att skilja på en kvinna som är kåt och en kvinna som blir våldtagen? Är du osäker, låt bli. Jävligt enkelt. 
    Ja jag har inte skrivit eller menat något annat, håller helt med!
  • JakobK
    Hen skrev 2016-05-02 22:30:12 följande:
    Sorry, reagerade på det här med kommunikation. Jag har råkat ut för våldtäktsförsök och blev paralyserad av skräck. Kommunikation var alltså uteslutet.
    Hade hans kompisar inte råkat komma och avbrutit det hela hade jag troligen hamnat i hans lista över ligg "döda som fiskar". Död som en fisk pga skräck, inget annat. Kommunikation var liksom inte ett alternativ, så det känns som ett hån när någon tycker att man borde ha kommunicerat bättre. 
    Ok jag förstår. Jag måste nog tänka om angående det med kommunikation, det är ju snanare en självklarhet att man lyssnar till sin partners alla signlaler vad den vill (tycker jag). Det jag ville få fram är väl att god kommunikation är en väldigt viktig del i det mesta, men jag förstår att när någon väl försöker våldta en så är kommunikaiton inte det lättaste och det kanske inte ens hjälper om man säger ifrån eller gör motstånd heller.  Men jag vet nog för lite om just detta för att yttra mig mer. 
  • JakobK
    LindaSolis skrev 2016-05-03 09:24:21 följande:

    Jag är lite förbryllad i frågan.

    Visst är det aldrig ett offers fel att ha blivit våldtagen. Lika lite som det är någons fel att ha blivit misshandlad. 

    Men om jag självmant går in i en bar där jag vet att idag är det den värsta motorcykelklubbens årsmöte och går där inne med kläder som visar att jag är anti motorcyklar. Sen kommer jag ut därifrån med brutna ben.

    Har inte jag något ansvar för att jag valde att gå in där? Risken för mig att bli misshandlad måste ju vara 10 ggr så stor mot om jag valt en annan bar. 

    Även om det aldrig är mitt fel att jag blev misshandlad och jag borde ju inte ha blivit det där heller. Men jag måste ju vara bra dum om jag inte inser att det är bra mycket större risk att bli det om jag gör som jag gjorde?


    Ja det är sant, men hur mycket ansvar som läggs på offret beror väl då på hur stor risken är att man utsätts för ett brott när man går till ett visst ställe eller agerar på ett visst sätt bland vissa människor? Man kan ju i de allra flesta fall inte veta när man blir våldtagen av någon så därför bör inte ansvaret läggas på offret. 

    Jag tycker man bör skilja på ansvar som läggs på offret, och försiktighetsåtgärder som folk kan ta för att minska risken för brott (som att inte gå ensam i en mörk gränd där många brottslingar bor).  Får känslan av att det blandas ihop ibland. 
  • JakobK
    Haskel skrev 2016-05-03 11:44:33 följande:

    Det är helt ofattbart att människor inte inser att de har ett ansvar. Alla borde väl inse att det inte är männens ansvar att beskydda alla kvinnor, så de inte blir våldtagna. Det ska männen givetvis göra om de kan, men det yttersta ansvaret ligger alltid på den enskilda medborgaren.

    En liknelse: Vem är ansvaret att du inte blir påkörd, när du går eller cyklar i trafiken? Vems är ansvaret att du inte drunknar, när du badar?

    Det är bara så enkelt, att i vår värld existerar det en fara, vid namn våldtäktsmän. Vi människor bär själva det yttersta ansvaret att passa oss för faror.

    Det har INGENTING att göra med våldtäktsmannens fel eller ansvar att göra. Bara för att en person har ett ansvar, eller begår ett fel, innebär det INTE att den andra parten gör rätt.

    Dock är min uppfattning, att kvinnor ändå är ganska försiktiga. Insikten om ansvar skulle därför, sannolikt, inte få ner antalet våldtäkter i större utsträckning.

    För att få ner antalet våldtäkter, skulle främst killar göras medvetna om sig själva. Testosteronet kan, liknas vid ett vapen. Det krävs ett stort ansvar att "bära" det.


    Vad är det för ansvar du pratar om i så fall? Kan du ge exempel? En våldtäktsman kan ju angripa kvinnor när de minst anar det, många lurar kvinnor att tro att de är trevliga för att sedan våldta. Jag kan också tänka mig att det finns kvinnor som lever i förhållanden med våldsamma män som av rädsla inte vågar göra något. 
  • JakobK
    Haskel skrev 2016-05-03 15:26:21 följande:
    Jag talar om ansvar, för att inte utsätta sig för onödiga risker.

    Enligt bör en tjej/kvinna, få/kunna gå ensam hem om natten, genom mörka parker, iförd enbart bikini. Om hon så önskar.
    Dock är det allmänt känt att riskerna ökar.

    Jag tycker inte att en våldtäktsman ska få mildare straff för det. Men tyvärr finns faran. Den som är ytterst ansvarig för sin säkerhet är en själv.

    Men bara för att man har ett ansvar att skydda sig själv, innebär det INTE att det är ens fel om skadan sker.
    Ja det förstås, ett ansvar att skydda sig så gott det går. Jag menar dock att det kan bli problematiskt att bara rätt och slätt säga att "kvinnor har också ett ansvar i att inte bli våldtagna", eftersom riskerna för att bli våltagen kan finnas lite varstans, i situationer där kvinnan inte kunnat ha något ansvar alls. Att säga så kan också låta som att man tar problemet lite för lätt (menar inte att du gör det). 
Svar på tråden Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?