• Voodoodoll

    Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?

    Tow2Mater skrev 2016-05-02 01:23:25 följande:

    Flickor/kvinnor kan sluta bete sig som mesar, och istället meddela sig klart och tydligt och inte sända ut "dubbla budskap" som kan misstolkas.


    Väldigt fult att lägga över ansvaret från förövaren till offret.
  • Voodoodoll
    Tow2Mater skrev 2016-05-03 02:22:48 följande:
    Det finns ju kvinnor som inte ens själva är säkra på om de blivit våldtagna eller inte. Så om de inte ens själva kan definiera vad som hänt, hur ska mannen alltid kunna vara så helt säker på vad som händer, speciellt om han får tvetydiga signaler?

    En del historier finns ju t ex här på FL om du letar; "blev jag våldtagen?"
    Ja. Det är gott om män som normaliserar denna slags "hoppsan-sex". Kanske samma som de som tvingar sig till den?

    Min syster var med om en klockren våldtäkt för några månader sedan. Killen höll till och med polisgrepp på henne och hon sa nej och sluta och att hon inte vill upprepade gånger. Han bad om ursäkt för vad han gjort dagen efter. Hon reagerade inte ens över att ha blivit behandlad så. Hon mådde dåligt under tiden och ville inte men efteråt var det bara "äh en gång till då". Hon hade blåmärken överallt och kunde knappt gå. Men nä. Hon var inte våldtagen. Det "blev bara lite fel för killen". Fast hon sa nej. Fast hon inte ville. Fast han tvingade.

    Våld och sex emot kvinnors vilja är normaliserat.
  • Voodoodoll
    LindaSolis skrev 2016-05-03 10:34:13 följande:
    Jag är inte så säker på det. En rättsperson tror jag skulle vara mycket nyfiken över vad jag hade för avsikter med att springa in med en tröja klädd med anti motorcykel budskap på deras årsmöte. Det är ju hårfint om jag medvetet ville provocera dem eller inte vilket ju borde påverka ett eventuellt straff.
    Men vad har det att göra med våldtäkt om man medvetet vill provocera eller ej i en sådan tröja? Försöker du dra parallellen att kvinnor i kort kjol/som går själva på stan/annat försöker provocera fram en våldtäkt eller? Annars är ju liknelsen helt onödig.
  • Voodoodoll
    Tow2Mater skrev 2016-05-04 18:30:39 följande:
    Kan vi prova liknelsen "mamma med barn i bil" istället:

    Scenario 1: En mamma spänner fast sitt barn i bilstolen, en full idiot i trafiken kör på mammans bil och barnet dör. Vems är felet? Den fulle idiotens. Mamman gjorde vad hon kunde för att ta ansvar; genom att spänna fast barnet. Hon kunde ju ha avstått från att ta med sig barnet, men vi pratar ju om att minska risker, inte eliminera dem.

    Scenrio 2: En mamma struntar att sätta sitt barn i bilstolen, en full idiot i trafiken kör på mammans bil och barnet dör. Vems är felet? Den fulle idiotens. Men mamman tog inte sin del av ansvaret i att försöka minska riskerna genom att inte spänna fast barnet.

    Sa ansvarsfrågan måste ses skiljd från vems-är-felet-frågan.
    Men det är väl ändå inte jämförbart över huvud taget? Mamman gör ju både något fel och något olagligt som inte använder barnstol till sitt barn. Man för ju inget fel eller olagligt om man vistas där man kan råka på en man?
  • Voodoodoll
    Haskel skrev 2016-05-04 22:25:52 följande:
    Du förstår nog om du bara vill!

    Men låt mig för säkerhets skull ge dig ett annat exempel:

    Du parkerar din bil på en gata i stan. Du lägger din plånbok i passagerarsätet, och går sedan och hälsar på en kamrat. Du låser dock INTE bilen, med tanke på att det är lagligt att ha bilen olåst.

    När du kommer tillbaka är din plånbok stulen från bilen.

    Är du fortfarande helt utan ansvar???
    Jag förstår precis. Jag anser bara att det inte går att jämföra. För att det skulle bli applicerbart på våldtäkter skulle ju kvinnor behöva undvika män. Det är ju svårt med tanke på att de befinner sig på vägen till affären, i affären, på jobbet, på vägen till jobbet, på vägen hem från en väninna, på gymmet osv osv. Kvinnan kan ju aldrig hållas ansvarig för att hon vistas utomhus eller råkat på en man som våldtar henne.
  • Voodoodoll
    Tow2Mater skrev 2016-05-04 23:22:44 följande:
    De kan jämföras i perspektivet av vad man kan göra för att minska antalet våldtäkter, liksom att minska antalet dödsfall i trafiken.
    Men är det offret som ska hålla sig inne då som är lösningen menar du?
  • Voodoodoll
    Haskel skrev 2016-05-05 10:56:56 följande:

    Det märkliga, i diskussionen, är att ingen tycks inse att våldtäkter är ett brott, som begås av "brottslingar".
    Våldtäkter begås inte av män. Det råkar bara vara så att våldtäktsmännen/brottslingarna, till 99.9% är av manligt kön.
    Tråden handlade om att få ner antalet våldtäkter. Jag med flera, får mycket skit för att vi talar om ansvar och förebyggande.
    Men hur gör man för att i största mån undvika andra typer av brott? Jo, vi skaffar lås och larm, för att undvika inbrott och stölder. Vi håller oss ifrån platser/tider, där rån är störst. Vi undviker bråk med "skumma typer" för att undvika misshandel. etc etc.
    Man riktar sig alltså främst till eventuella offer, för att de ska ta ansvar i förebyggande. Nästan ingenting görs för att få människor att inte bli gärningsmän av olika slag.
    Det är även känt att ingenting av dessa säkerhetstänk, fullkomligt eliminerar brotten. Men det minskar dem, och minskar i alla fall risken att just jag/du blir utsatt.


    Hoppar någon på mig helt omotiverat och slår mig när jag är påväg till affären är det ingen som ifrågasätter att jag rört mig utomhus eller undrat vad jag haft på mig för kläder.
    Och vaddå våldtäkter begås inte av män? Det gör de ju.

    Ja. Tråden handlar om att få ner antal våldtäkter. Men är det rätt att begränsa kvinnorna då, så de inte blir våldtagna? Du pratar ju faktiskt om att ALLA kvinnor då blir begränsade i sin rörelsefrihet. Tycker du att det är rimligt? Det vore ju lika rimligt att begränsa ALLA mäns rörelsefrihet på grund av de procent av dem som våldtar.
  • Voodoodoll
    Haskel skrev 2016-05-05 12:14:56 följande:
    Jag vill inte tro att du är dum.
    Men tänk efter en gång. Vart är risken för våldtäkt störst: Mitt på öppen gata, med folk runt ikring, jämfört med en avsides plats på natten?
    Hemma eller hos någon man litar på, i jämförelse med att vara i en lägenhet med en/flera okända män?
    Att vara hyfsat nykter i trygg miljö, i jämförelse att vara medvetslös i otrygg miljö?

    Du kan inte helt sakna känsla för vad som är farliga och mindre farliga människor.

    Våldtäkter kommer ändå att ske. Men det är nästan alltid som "tillfället skapar tjuven".
    Våldtäkter sker ju dock rent statistiskt oftare både inomhus och av män man känner redan.
  • Voodoodoll
    Haskel skrev 2016-05-05 16:18:23 följande:
    Frågan är vad vi diskuterar?
    Pratar vi våldtäkter, eller "gråzonsvåldtäkter"?

    Vad gäller "gråzonsvåldtäkter", har även där kvinnor ett ansvar... nämligen var tydlig, i vad du vill och inte.
    Men som i allt annat bär aldrig offret skuld.

    Det jag diskuterat handlar om våldtäkter, av för offret, tämligen okända män.
    Är man osäker på om en person vill ha sex, har man inte sex med personen. Är man en person som har svårt att avgöra om en person vill ha sex eller inte, har man ett ansvar att inte sätta sig i sådana situationer att man kan "råka" våldta någon.
Svar på tråden Vad kan vi göra för att minska antalet våldtäkter?