• Daniel12

    Vad fan är grejen med Oxfile?

    Jag har tillagat den på olika vis, smakat av men kan inte för mitt liv begripa varför folk ser det som exklusivare och godare kött än andra, billigare köttvaror. Därför drar jag slutsatsen att folk gärna framhåller att de äter Oxfile för att visa andra att de har råd att köpa den dyrare maten. Själv tycker jag Oxfile smakar ganska neutralt och lite tråkigt, och då har jag provat olika kryddningar.

    Jag föredrar hellre fläskfile, som är mycket billigare, har en köttigare konsistens och som får mer smak vid olika sorters tillagning. Varför måste kött överhuvudtaget vara mört för att det ska passa medelsvensson? Är det bara för att "alla andra" tycker så eller är det en egen uppfattning?

    Varför överhuvudtaget denna skrytkultur över hur dyr mat man har råd att konsumera? Tror man att man är något för att man har råd att köpa det dyraste? Tror man att maten gör människan? För oavsett hur fin mat man äter luktar det du skiter ut i toaletten ändå lika illa. Tror man att man får finare avföring om man äter finare mat, eller vad är grejen?

    Har aldrig riktigt förstått..

  • Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?
  • CarinaL26
    Daniel12 skrev 2016-07-01 06:03:11 följande:

    Konstigt, Morsan och många av mina dåvarande kompisars föräldrar brukade ofta ha bambuskott i sina köttgrytor, tillsammans med skivade morötter. Kanske är det ett lokalt fenomen då eftersom så få känner till det.

    Tja, jag är ju lite av en nostalgiker när det gäller mat, så jag gillar den äldre husmanskosten. Det var redig mat som man blev stor och stark av - som min far brukade säga: "Är man stor och stark får man gå till folkets park, är man liten och klen får man gå till frälsningsarmen", samt "Ät och drick, så får du stor pick".

    Jag är inte uppväxt i någon mesig familj där man petade bort grönsakerna ur maten för att man inte tyckte om dem. Det var bara att ta av allt som var framdukat och se glad ut. Inte fick vi slänga mat heller, för det sågs som ett hån mot fattiga barn i Afrika. Det var så pass att jag och mina syskon tillochmed kunde åka på en omgång om vi var kinkiga vid matbordet eller fick för oss att slänga det vi inte orkade äta upp. Det ni, det har ni aldrig varit med om!


    Jag riskerade stryk så jag knappt kunde sitta efteråt om jag bråkade för mycket om maten. Jag vet PRECIS vad det innebär. Men trots det skäms jag inte det minsta för att unna mig mer lyxig mat då och då. För att det är GOTT!
  • EnAnonumius
    Daniel12 skrev 2016-07-01 05:39:00 följande:
    Det är ni unga som inte har varit med om hur det var förr. Det var vanligt på 70- och 80-talet att man hade bambuskott i köttgrytor överhuvudtaget. Många äldre minns inte heller, eftersom svenskens minne är kort, men JAG minns, ty jag är nostalgiker.

    Rullader är ju fortfarande populära i alla dess former, och dessa kan man kombinera lite hur man vill och känner för.

    Lägg NED detta med "hur det var förr". Och detta med "Det är att ni är unga".

    Jag var OCKSÅ med "förr" och hade en mor som var född på 40-talet och gick i lanthushållsskolan när hon var ung, trots att morsan var en liten asfaltsblomma.
    Själv är jag en 70-talist, och uppvuxen på riktigt klassisk svensk husmanskost baserat på svenska råvaror efter säsong.

    Sedan detta med bambuskott i gryta. Måste var någon "lokal grej" för det var svindyrt att köpa in bambuskott på 70-80 talet och var inte så vanligt i "hela landet" om du nu trodde detta med att blanda in asiatiskt (bambuskott) i svenska klassiska maträtter. 

    Ja rullader var heller inget ovanligt dock trots att jag växte upp på 70-80-talet själv så smutsade aldrig morsan ned sina rullader med att blanda bacon och fisk. 
    Däremot gjorde hon falsk kräftströmming. Det är också en form av rullader och till namnet trots så innehåller den inte en endaste kräfta heller, gôtt som fan ändå.

    Jag har ätit det EN gång i mitt liv, bacon makrill rullad, och det var INTE från min morsa och det var den mest vedervärdigaste jag har ätit. Skulle till och med föredra lever (som jag avskyr och nästan spyr av) framför en rullad blandat med bacon och fisk.

    Här är ett utdrag (jag har inte med allt men mycket)  på maten jag åt som barn:

    * Stekt salt sill med löksås (vit tjock) och potatis. (mums, älskade även som litet barn)
    * Stuvade makaroner med falukorv (c:a en gång i halvåret)
    * Stekta fläskkotletter med styvade ärter och morötter
    * Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås (gjord på fond av fläskkarrén) och potatis.
    * Kokt makrill med citronsås och potatis.
    * Stekt falukorv och bacon med löksås (tjock vit löksås) och potatis.
    * Levergryta med potatis och rödbetor (blä)
    * Köttsoppa från grunden med oxsvans eller älg. (Morfar var jägare)
    * Skaldjursgratäng med potatis.
    * Kokt torsk med äggsås och potatis
    * Köttkorv med sky och potatis
    * Rotmos och fläsklägg (mumsilimumsmums)
    * Pyttipanna gjord på klassiskt svensk sätt av "rester i frysen".
    * Spaghetti med köttfärssås (c:a en gång i halvåret)
    * Falsk kräftströmming med potatis. (gott)
    * Fusk lapskojs (mumsilimums)
    * Isterband (blärk)
    * Ugnsgrillad kyckling med potatis och brunsås.
    * Viltgryta (beroende på vad för kött morfar gav oss efter sina jakter).
    * Kokt köttben med sky och potatis.

    Min exman, en sen 60-talist, som är uppvuxen på i Skaraslättern hade heller aldrig bambuskott i älggrytan. Hans mamma lagade också klassisk svensk mat efter den svenska säsongen.


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • EnAnonumius
    Daniel12 skrev 2016-07-01 06:03:11 följande:
    Konstigt, Morsan och många av mina dåvarande kompisars föräldrar brukade ofta ha bambuskott i sina köttgrytor, tillsammans med skivade morötter. Kanske är det ett lokalt fenomen då eftersom så få känner till det.

    Tja, jag är ju lite av en nostalgiker när det gäller mat, så jag gillar den äldre husmanskosten. Det var redig mat som man blev stor och stark av - som min far brukade säga: "Är man stor och stark får man gå till folkets park, är man liten och klen får man gå till frälsningsarmen", samt "Ät och drick, så får du stor pick".

    Jag är inte uppväxt i någon mesig familj där man petade bort grönsakerna ur maten för att man inte tyckte om dem. Det var bara att ta av allt som var framdukat och se glad ut. Inte fick vi slänga mat heller, för det sågs som ett hån mot fattiga barn i Afrika. Det var så pass att jag och mina syskon tillochmed kunde åka på en omgång om vi var kinkiga vid matbordet eller fick för oss att slänga det vi inte orkade äta upp. Det ni, det har ni aldrig varit med om!

    Det du har svårt att inse och förstå att det som är "vanligt i ditt kvarter bland dig och dina vänner" måste inte vara det i hela landet. 

    Så det som är riktigt konstigt  egentligen är att du inte klarar av att lyfta din blick och se utanför dina snäva ramar och inse att ser något ut på ett visst sätt så måste det inte vara likadant för alla. Och du tjatar om din "livserfarenhet" också på detta, då skall man ha lärt sig via just livserfarenhet att folk är olika och man kan ha olika uppväxtförhållanden med även när det gäller matvanor.

    Jag har lagt in en del av min barndoms mat som jag åt som barn i inlägg #242.

    För den som är vaken så ser dem att det är en hel del fisk. Vilket var väldigt vanligt om man är född och uppvuxen i Göteborg mellan 1900-1980 talet att man åt fisk minst en gång i veckan i bland två till tre gånger i veckan. Vanligt fur kustbor.


    Så som man känner sig själv, så känner man ALDRIG andra.
  • Aniiee
    EnAnonumius skrev 2016-07-01 10:58:33 följande:
    * Stekt salt sill med löksås (vit tjock) och potatis.
    * Stuvade makaroner med falukorv 
    * Stekta fläskkotletter med styvade ärter och morötter
    * Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås (gjord på fond av fläskkarrén) och potatis.
    * Kokt makrill med citronsås och potatis.
    * Stekt falukorv och bacon med löksås (tjock vit löksås) och potatis.
    * Levergryta med potatis och rödbetor (blä)
    * Köttsoppa från grunden med oxsvans eller älg.
    * Skaldjursgratäng med potatis.
    * Kokt torsk med äggsås och potatis
    * Köttkorv med sky och potatis
    * Rotmos och fläsklägg 
    * Pyttipanna gjord på klassiskt svensk sätt av "rester i frysen".
    * Spaghetti med köttfärssås
    * Falsk kräftströmming med potatis.
    * Fusk lapskojs
    * Isterband 
    * Ugnsgrillad kyckling med potatis och brunsås. Gräddsås eller bea 
    * Viltgryta 
    * Kokt köttben med sky och potatis.
    Jag, som är lite yngre, åt ungefär det där (som inte är struket) som barn mellan -85 och -95. Dock hette sillen strömming, eftersom vi bodde i Stockholm och inte på västkusten.

    Kan lägga till saker som
    Lasagne
    Köttbullar/pannbiff och potatis&sås/potatismos/makaroner
    Soppa och pannkaka
    Makaronipudding
    Currytorsk

    Vi åt också mycket lamm. 

    Och bortskämda ungar som vi var så fick vi efterrätt minst 3 dagar i veckan, om man räknar med plättarna/pannkakorna. Efterrätter som kräm, bärsoppa, chokladpudding.....
    Demand to be challenged, to be offended, to be treated like thinking, reasoning adults!
  • Rymdmoln
    Aniiee skrev 2016-07-01 04:48:46 följande:

    När det gäller nötkött (som ju oxfilé är) så tycker jag personligen att entrecote och lår (innanlår ffa) är roligare och mer prisvärd än oxfilé. 

    Det handlar, igen kanske, lite om folks fantasi och hur väl man hanterar köttbiten. Lår går ofta i grytor, exempelvis, vilket är mycket lättare att rädda än en sönderstekt filé. 


    Tack för svar! Har svårt för entrecote tyvärr men ska prova göra en gryta.
  • Aniiee
    Rymdmoln skrev 2016-07-01 15:48:55 följande:
    Tack för svar! Har svårt för entrecote tyvärr men ska prova göra en gryta.
    Gör det =) Gör en gryta på strimmlat innanlår, lök, svamp, soltorkade tomater, vitlök, fetaost och creme fraice. Lite peppar, fond och soja (inget/mycket lite salt.... det är salt så det räcker).
    Demand to be challenged, to be offended, to be treated like thinking, reasoning adults!
  • Rymdmoln
    Aniiee skrev 2016-07-01 16:59:19 följande:

    Gör det =) Gör en gryta på strimmlat innanlår, lök, svamp, soltorkade tomater, vitlök, fetaost och creme fraice. Lite peppar, fond och soja (inget/mycket lite salt.... det är salt så det räcker).


    Åh tack för tipset :) ska göra detta ikväll när mina föräldrar kommer över på middag!
  • Aniiee
    Rymdmoln skrev 2016-07-02 15:00:40 följande:
    Åh tack för tipset :) ska göra detta ikväll när mina föräldrar kommer över på middag!
    Lycka till =)
    Demand to be challenged, to be offended, to be treated like thinking, reasoning adults!
  • K grrl

    Jag har alltid antagit att folk i gemen lagar till finkött för att de inte har kunskapen att tillaga annat.

Svar på tråden Vad fan är grejen med Oxfile?