• elin1989

    Tror ni jag har rätt till CSN

    M1rella skrev 2016-07-27 00:17:30 följande:

    Det spelar ingen roll. Du är utskriven från Sverige. Att din mammas adress strå där är för att du har uppgett den som tillfällig adress i Sverige, inget konstigt alls. Men du BOR inte i Sverige och har så inte gjort på flera år. Du är med andra ord utvandrad/utskriven. Så nej, du har INTE rätt till CSN eller andra bidrag.

    Däremot så hade du förmodligen kunnat få csn om du hade studerat i Sverige, dvs en svensk utbildning även om du inte bor där.


    Du har helt fel. Man blir ju inte bara automatiskt utskriven från Sverige, man måste själv på något sätt informera skatteverket om att man har flyttat. Om TS inte har gjort så går det väldigt lätt att se om hon begär personbevis. Om det inte står utvandrad och ett specifikt datum så tror csn att hon bor i Sverige och hon kommer att få studielån.
  • elin1989
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-27 00:42:14 följande:

    Man måste inte heller bo i Sverige för att vara berättigad till CSN, och man måste inte heller läsa en svensk utbildning. Det går utmärkt att studera utomlands. Nu råkar det stå att man ska ha bott i Sverige i två av de senaste fem åren men tro inte att jag tänker låta detta stå och falla på en sådan fånig klausul.

    Jag ska bumpa min tråd när jag har fått mitt CSN beviljat.


    Man måste ha bott i Sverige två av de senaste fem åren för att få csn. Om du fortfarande är skriven i Sverige så kommer ditt csn bli beviljat, det enda de kollar på är personbeviset. Om du inte står som utvandrad där så kommer du att få csn. Hur skulle de veta hur länge du har varit i Holland? Om du däremot står som utvandrad sen 2009 och har jobbat sen dess så kommer du INTE att få csn.

    Tvärtemot vad vissa verkar tro i den här tråden så får inte skatteverket magiskt reda på att man bor utomlands om man inte talar om det för dem. Dock så ska man ju tala om för dem om man flyttar utomlands så det kan väl folk ha åsikter om. Min kompis har bott i London sen 2008 och är fortfarande skriven i Sverige.
  • elin1989

    Du kommer alltså att få csn beviljat, men det är enbart på grund av att du inte har följt reglerna och ändrat din adress! Som utvandrad skulle du inte ha kunnat få det!

  • elin1989
    M1rella skrev 2016-07-27 09:49:13 följande:

    Riktigt så enkelt är det inte. Ts bor inte i Sverige och har inte gjort det på 7 år. Ts uppfyller inte heller kraven för att få csn.


    Jo, så enkelt är det. Om TS hade följt reglerna och ändrat sin adress när hon flyttade så skulle hon inte få csn. Men eftersom hon inte har gjort det och fortfarande är skriven i Sverige så vet inte csn att hon har varit i Holland och csn kommer att bli beviljat. Jag bor utomlands sedan 2008 och står som utvandrad men det är för att jag har upplyst skatteverket om det. Min vän som har bott här lika länge ändrade sin aldrig adress, hon fick csn utan problem eftersom det enda csn kollar är folkbokföringen.
  • elin1989
    Anonym (U) skrev 2016-07-27 08:46:19 följande:

    Om man inte har jobbat svart i NL borde det väl finnas resistrerat hos dem att TS har jobbat där de senaste 7 åren och på så vis info som svenska skatteverket kan få reda på?


    Ja svenska skatteverket skulle säkert kunna få reda på det om de verkligen ville, men varför skulle de lägga tid och skattepengar på att ta reda på det? Jag har jobbat vitt utomlands i 8 år och skatteverket har hittills aldrig intresserat sig för det, inte csn heller!
  • elin1989
    M1rella skrev 2016-07-27 11:00:01 följande:

    Man blir utregistrerad automatiskt efter 5 år. Så ja, ts är utregistrerad och har då inte rätt till CSN.


    Nej det blir man inte. Hur skulle man ens kunna bli unregistered automatiskt? Hur skulle de kunna veta när man flyttade utomlands? Bara för att man inte har en inkomst i Sverige? Det stämmer inte.
  • elin1989
    M1rella skrev 2016-07-27 12:46:49 följande:

    Du förstod inte va?


    Förstod inte vad? Nej man blir inte automatiskt utregistrerad för att man har bott utomlands i 5 år, du har fel. Om man planerar att bo utomlands i mer än ett år ska man anmäla det till skatteverket. Eftersom ts inte har gjort det så är han fortfarande folkbokförd i Sverige. Hur skulle de få veta att han var i Holland menar du, om han inte upplyser dem om det?
  • elin1989

    Min vän får för övrigt svensk föräldrapenning av precis samma skäl, hon berättade aldrig för skatteverket att hon flyttade utomlands. Tillåtet, nej, men det går. På samma sätt som ts kommer att få csn beviljat trots att han enligt reglerna inte borde få det.

  • elin1989
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-27 14:44:26 följande:

    Japp, just så.

    Jodå jag tackar och tar emot bidragsdelen också.

    Jag kräver inget, jag frågar bara. Detta ligger i CSN:s händer nu.


    Men du har ju egentligen inte rätt till CSN.. det kommer att bli beviljat men hade du följt reglerna så skulle du inte få det. Jag skulle också tackat och tagit emot men enda anledningen till att du får csn är ju att du inte har berättat sanningen...
  • elin1989
    Anonym (Anders) skrev 2016-07-27 15:46:57 följande:

    Jag tror att om man räknar ihop den sammanlagda tiden jag befunnit mig i Sverige de senaste fem åren så blir det ungefär två år. Jag är idrottare och det har blivit en del längre träningsperioder i Sverige. Dock inte bott här två år i sträck, som de ber om. Så du har helt rätt elin1989!


    På blanketten, kryssade du i att du hade bott i Sverige två av de senaste fem åren? Om du sa nej så kanske du får problem, trots att du är folkbokförd i Sverige. Om du sa ja så kommer det garanterat att bli beviljat!
  • elin1989
    Anonym (z) skrev 2016-07-27 15:42:04 följande:

    Nej det blir man inte. Jag har bott utomlands sedan 2008, 2015 fick jag i kontakt med skattemyndigheten veta att jag stod kvar som folkbokförd på den adress jag hade 2008. Den blankett som jag skickat in (avflyttningsanmälan) hade aldrig registrerats. Men nej, TS har givetvis inte RÄTT till CSN, om ts ändå får CSN beviljat är det pga att TS begår bedrägeri i sin ansökan.

    Hur skulle man automatiskt kunna bli registrerad som avflyttad??


    Precis, hur skulle skatteverket kunna automatiskt registrera någon som boende utomlands?? Vissa här verkar tro att skatteverket har något typ av sjätte sinne som liksom känner på sig när någon lämnar landet...
  • elin1989
    Notetur Nomen skrev 2016-07-28 00:08:37 följande:

    Alltså herregud. Jag citerar relevanta stycken från CSN:

    "I vissa fall behöver du inte uppfylla kravet på bosättning för att kunna få studiemedel.

    Det gäller om du

    ska studera inom EU/EES eller i Schweiz, är samhällsintegrerad i Sverige och omfattas av EU-rätten"

    "När CSN bedömer om du är samhällsintegrerad i Sverige, väger vi exempelvis in medborgarskap, tid som du bott eller arbetat i Sverige, familjeband och kunskaper i det svenska språket."

    "Du omfattas av EU-rätten om du

    har permanent uppehållsrätt i Sverige och ska studera inom EU/EES eller i Schweiz"

    Så det är solklart att ts har rätt till CSN enligt mig.


    CSNs hemsida är ganska otydlig men man måste ha bott 2 av de senaste 5 åren i Sverige för att ha rätt still studiemedel, även om man är svensk. Jag vet det då jag själv hade långa diskussioner med tre olika handläggare, när jag sökte csn efter att ha bott utomlands i sex år ( jag var dock folkbokförd utomlands vilket ts inte är). Jag fick avslag av just det skälet! Till slut fick jag csn i alla fall eftersom jag hade studerat utomlands med csn i fyra av de sex åren, vilket i csns värld räknas som att bo i Sverige... och på så vis kom de till slut fram till att jag uppfyllde kraven på bosättning. Men om jag bara hade jobbat under utlandsvistelsen hade det inte gått igenom, tro mig jag har diskuterat det här med csn fram och tillbaka upprepade gånger...
  • elin1989
    Notetur Nomen skrev 2016-07-28 00:53:33 följande:

    Det kan ju hända men isf följer de inte sina egna regler, vilka jag klistrat in och som inte framstår som ett dugg otydliga. Det står iaf klart och tydligt på csns hemsida att det finns undantag från bosättningskravet.

    "I vissa fall behöver du inte uppfylla kravet på bosättning för att kunna få studiemedel.

    Det gäller om du

    ska studera inom EU/EES eller i Schweiz, är samhällsintegrerad i Sverige och omfattas av EU-rätten (...)

    Sedan att du hade strul med CSN förvånar mig inte, får magsår bara av att tänka på dom


    Men TS omfattas troligen inte av EU rätten, läs själv här vad EU rätten innebär

    www.csn.se/lattlast/2.916/studera-sverige/annat-medborgarskap/1.4703

    Du behöver inte tro mig, men i de absolut flesta fallen så måste man ha varit bosatt i Sverige 2 av de senaste 5 åren!
  • elin1989
    Notetur Nomen skrev 2016-07-28 13:29:12 följande:

    Enligt CSN själva omfattas ts av EU-rätten eftersom han är svensk medborgare

    "Du omfattas av EU-rätten om du har permanent uppehållsrätt i Sverige och ska studera inom EU/EES eller i Schweiz."

    Och jag tror dig såklart att du hade problem med CSN men det var antingen för att reglerna ändrats sen dess eller för att de inte kunde sina egna regler. Jag har blivit nekad studiestöd två gånger av felaktiga anledningar, de är ganska inkompetenta.


    Men permanent uppehållsrätt är ju någonting man måste ansöka om, genom att till exempel bevisa att man har varit i Sverige under en viss tid. Det är ju inte heller något som man söker som svensk!
  • elin1989

    Permanent uppehållsrätt är inget man ansöker om som svensk, det du har kopierat ovan syftar på att en person från ett annat land än Sverige har rätt att få csn vid studier inom EU OM de har permanent uppehållsrätt i Sverige. Du verkar mena att man som svensk medborgare alltid har rätt att få csn, oberoende av var man bor eller hur länge man har bott utomlands. Och det stämmer inte!

Svar på tråden Tror ni jag har rätt till CSN