Inlägg från: stolt pappa |Visa alla inlägg
  • stolt pappa

    Mina barns mor gör det omöjligt för mig att utnyttja mina föräldradagar

    Jag och mina två barns mor har separerat, vi har en 2-årig dotter och en 6 månaders son med gemensam vårdnad för bägge. Hon har även en 7-årig son från ett tidigare förhållande och en 12-årig son från ett annat tidigare förhållande.

    Vår dotter bor växelvist mellan oss och vår son bor hos henne och vi träffas i stort sett dagligen. Mina barns mor är nu föräldraledig och jag är ganska barnkär av mig och vill väldigt gärna vara föräldraledig med min son.

    Vi var överens om att jag skulle påbörja min föräldraledighet om ca 2 månader (eftersom jag måste meddela min chef minst 2 månader innan). Hon går dock inte med på att sonen bor hos mig under föräldraledigheten, inte heller att han övernattar hos mig regelbundet från att han fyllt 2 år, då går hon med på varannan vecka. Hennes förslag är att jag hämtar honom på morgonen och lämnar på kvällen vilket jag kan tycka blir lite jobbigt för både honom och mig men eftersom jag inte vill bråka med henne så tyckte jag att det var ok.

    Jag pratade med försäkringskassan och det visar sig att de beviljar inte föräldraledighet om inte barnet bor (övernattar) hos mig. Jag pratade även med min chef om att vara föräldraledig varannan vecka efter att han fyllt 2 år men med tanke på mitt arbete så förstår jag att han inte kunde lova mig det.

    Hur gör jag? Betyder det att jag i stort sett aldrig kommer att kunna vara föräldraledig? Någon som varit med om någon liknande situation?

  • Svar på tråden Mina barns mor gör det omöjligt för mig att utnyttja mina föräldradagar
  • stolt pappa
    Holma skrev 2016-08-02 10:03:08 följande:

    FK har fel , är du föräldrarledig ska du ha barnet den tiden du skulle ha jobbat , var barnet är på din lediga tid har inte dom med att göra


    Är du säker? Var kan jag hitta info om detta? Jag pratade med en handläggare igår som sa tvärtom.
  • stolt pappa

    Självklart vill jag helst att min son i huvudsak bor hos mig under föräldraledigheten för bekvämlighetens skull men orkar inte bråka med mina barns mor. Det kan bli en utdragen process att dra det till rätten och under den tiden så är jag säker på att hon skulle göra allt i sin makt för att hålla barnen från mig och hon drar sig inte för att ställa till med scener framför barnen vilket enbart ger dem negativa upplevelser.. så helst vill jag lösa detta på ett fredligt sätt! Barnen får skapa sin egen uppfattning om sin mors handlingar när de blir stora nog och då får hon förklara sina handlingar för barnen..

  • stolt pappa
    Holma skrev 2016-08-02 10:41:04 följande:
    Ring en annan handläggare , du är föräldrarledig från ditt arbete inte från din fritid . Hur många tror du aldrig har barnvakt ibland när dom är fl ?
    Absolut jag ska ringa igen!
    På ett sätt blir det ändå motsägelsefullt eftersom man kan söka för helger också utan att man jobbar då..
  • stolt pappa
    Carambolan skrev 2016-08-02 10:47:32 följande:

    Det rimliga är väl att hon i så fall lämnar barnen hos dig på väg till jobbet?


    Jo det hade varit skönt för mig, men hur skönt är det för sonen som ska upp tidigt "i onödan". Tror dock inte att hon kommer jobba. Hon lever på socialbidrag nu och jag har nu i efterhand förstått att hon aldrig jobbat, socialen kommer tvinga henne att söka arbete men hon har redan börjat fiska efter nån slags långtidssjukskrivning..
  • stolt pappa
    Holma skrev 2016-08-02 10:48:51 följande:
    Ja men du har inte betalt från FK i 24 timmar
    Tack för tipset.. ska kolla med dem igen.. återkopplar med svar!
  • stolt pappa

    Tack för alla svar!

    Det är självklart att hon vill åt underhållsbidraget (och andra socialbidrag för vår son) och att det är därför hon vill ha boendet.

    Jag har pratat med FK igen och denna handläggare säger att bara jag avstår från jobbet och umgås med barnet under min arbetstid så kan jag söka föräldrapenning, vad gäller helger så måste jag umgås med barnet även då.

    Vi har varit hos familjerätten ett par vändor i våras men varje gång mina barns mor inte blev nöjd så sa hon att vi får gå till tingsrätten och mötet har avslutats då tingsrättsbeslut står högre.

    Jag skulle gärna dra detta och mycket annat till tingsrätten men har redan drunknat i advokatskostnader, eftersom vi bodde tillsammans när vi blandade in advokaterna så kan jag inte använda hemförsäkringen för att täcka del av kostnaden och jag har ekonomiskt sett redan betalt en halv ny mindre bil till advokaten, vågar inte ens tänka på vad det skulle kosta att dra det hela vägen till rätten. Javisst det gäller mina barn så kostnad borde inte vara en fråga men jag har inte kunnat spara undan en krona till barnen det senaste halvåret och vill inte hamna i någon skuldfälla pga detta. Sedan det lugnat sig med advokater så har jag kunnat lägga undan bra med pengar till barnen och åkt på djurparker osv under semestern.

    Om jag förstått det rätt så har jag rätt att KRÄVA föräldraledighet fram till barnet fyllt 18 månader om jag säger till 2 månader i förväg. När barnet fyllt 18 månader kan jag inte längre kräva föräldraledigt utan det är en överenskommelse med min chef.

    Nästa steg blir att boka ett möte med familjerätten igen för att diskutera detaljerna kring föräldraledigheten, exempelvis jag hämtar sonen på morgonen och hon hämtar honom från mig på kvällen och hur vi gör med vår dotter som bor växelvist mellan oss under tiden osv.. Kan vi inte nå en överenskommelse så får jag helt enkelt skjuta på föräldraledigheten och mina barns mor får lösa situationen med arbete och socialbidrag på egen hand.

  • stolt pappa
    Alexi skrev 2016-08-03 09:34:34 följande:
    Vad gäller föräldraledighet efter 18 månader är rätten densamma om du tar ut fp. Dvs före 18 mån har du rätt att vara ledig oavsett fp men efter 18 mån är fp ett krav:

    3 § 2. Hel ledighet för en förälder tills barnet blivit 18 månader eller, under förutsättning att föräldern då har hel föräldrapenning, för tid därefter (hel ledighet med eller utan föräldrapenning, 5 §).

    5 § En förälder har rätt att vara helt ledig för vård av barn
    till dess barnet är 18 månader. En arbetstagare som har
    adopterat ett barn eller tagit emot ett barn i avsikt att
    adoptera det har rätt att vara helt ledig i 18 månader från
    den tidpunkt då arbetstagaren fick barnet i sin vård. Arbetstagarens rätt till sådan ledighet upphör dock när
    barnet har fyllt åtta år eller vid den senare tidpunkt då
    barnet har avslutat det första skolåret. Vid adoption av
    arbetstagarens makes barn eller av eget barn har
    arbetstagaren inte rätt till ledighet utöver vad som skulle
    ha gällt om adoptionen inte hade skett.


    En förälder har därutöver rätt att vara helt ledig medan
    föräldern får hel föräldrapenning enligt 12 kap. socialförsäkringsbalken. Lag (2014:948).


    Ah! Tusen tack! Det är ju skönt att inte vara stressad över det!
  • stolt pappa
    Alexi skrev 2016-08-03 09:32:06 följande:
    Men kan du inte köra i tingsrätten utan advokat  då? För det är ju främst det som kostar.
    Jo men jag har blivit "varnad" över att göra det utan advokat, det är väldigt lätt att man missar någon detalj så att man blir överkörd. Jag har funderat på det men är rädd för att jag sätter mig i klistret
  • stolt pappa
    Holma skrev 2016-08-03 09:21:24 följande:
    Om du inte ger henne dina föräldradagar kan hon inte vara föräldraledig när hennes är slut , det är dina dagar o ingen kan tvinga dig att he dagar till henne
    Hon har fått de 45 dagarna med lägstanivå för att rädda situationen fram till oktober eftersom hon höll på förlora lägenheten för att hon inte fick bostads och socialbidrag pga att hennes föräldradagar tog slut. Hon kommer INTE att få fler dagar. 
Svar på tråden Mina barns mor gör det omöjligt för mig att utnyttja mina föräldradagar