• Anonym (my)

    Förträngda minnen av övergrepp

    border1 skrev 2016-08-13 17:26:28 följande:

    Man förtränger inte sådana minnen. I så fall har man aldrig haft ett minne om det. Antingen för att man vid händelsen/händelserna var för liten för att hjärnan skulle kunna forma minnen, eller för att man helt enkelt aldrig har varit med om något sexuallt övergrepp.


    Jag har varit med om övergrepp och misshandel i vuxen ålder. Kommer inte ihåg alla delar av det. Kommer ihåg vissa delar från situationer som uppstod, men långt ifrån allt.  Varför skulle man inte kunna förtränga såna minnen?
  • Anonym (my)
    border1 skrev 2016-08-15 14:36:22 följande:
    Det är som med alla minnen. Bitar faller bort, men vi minns ATT vi har råkat ut för exempelvis övergrepp eller misshandel. 
    Varför man inte förtränger hela sådana minnen är för att hjärnan inte fungerar så. Att minnas negativa händelser starkare än annat är något vi har ärvt från våra förfäder. 
    Men människor har också förmågan att disassociera, och koppla bort sinnet från kroppen under vissa stunder. Kroppen upplever händelsen men inte hjärnan. Men på något plan borde hjärnan väl ändå ha registrerat vad som hänt så att man kan plocka fram det genom kognitiva intervjuer t.ex?
Svar på tråden Förträngda minnen av övergrepp