Inlägg från: jaolii |Visa alla inlägg
  • jaolii

    Efternamn och barn sedan tidigare

    Hej,

    Jag och min sambo fick en son i slutet av juni i år. Mitt första barn och hans andra då han har en 5 -åring flicka sedan tidigare som är hos oss varannan vecka. Livet startade något annorlunda för vår gemensamma son då han föddes med ett hjärtfel och fick opereras bara några dygn efter förlossningen.

    Till saken! Vi har pratat lite lätt om det här med val av efternamn till vår son. Förnamnet har vi alltid varit överens om och sedan så blev hans mellannamn ett gammalt släktnamn ifrån min sambo men efternamn kommer vi inte överens om.

    Min sambo vill såklart att vår som skall ha samma efternamn dvs hans som även hans dotter har men jag känner bara nej nej nej av många anledningar.

    Han tycker att det blir konstigt för hans dotter om inte "brorsan" heter samma som hon. Flickans mor fick även en son 3 veckor efter oss så det har varit något mycket för oss alla av olika anledningar.

    Jag känner att enda från att vi fick veta att vi väntade barn så har jag som fått dela allt med flickans mamma jag har som aldrig fått va gravid själv om man säger som så. Träffade man bekanta till min sambo så var det stora snackisen att har ni hört att de också väntar barn osv. I och med detta så känner jag att jag vill inte att vår son skall ha min sambos namn för det har han på deras flicka. Det känns liksom som om jag förlorar honom till dem. Jag har fått stå ut med så mkt pga hans tidigare relation och nu vill jag känna att detta är mitt barn.

    Jag vill inte klaga då jag älskar denna man och tycker att vi har gjort det bra i dessa svåra lägen men just detta med efternamnet kändes väldigt känsligt och därför vill jag höra hur tankar går hos andra kring detta? Kan tillägga att vi pratar lätt om giftemål men det är nog inget som sker inom en snar framtid.

    Stort stort tack på förhand ????

  • Svar på tråden Efternamn och barn sedan tidigare
  • jaolii

    Tack för kommentarer! Jag kanske skrev lite otydligt och blandade in en del annat men i huvudsak så var jag intresserad av hur andra tänkt för vi kan inte va de första som inte är överens om detta ????

    En tanke jag hade var att jag och sonen bär mitt och sedan så byts det den dagen vi gifter oss. Kan va en lösning kanske ????

  • jaolii

    Ny här från idag och märker nu att man ska inte lägga till nå gubbar för då kommer det bara en massa frågetecken haha :)

  • jaolii
    Anonym (Klara) skrev 2016-08-30 18:31:47 följande:
    Nä inte dubbelnamn men typ samma. Man kan alltså heta Anna Karlsson Engberg, dvs att Karlsson är mellannamn och Engberg är efternamn. Båda namnen skrivs ut på brev osv. Så ni kan ju ta pappans namn som mellannamn och ditt som efternamn så har ni ju bådas namn :) så har vi på vårt barn :) ( PS mellannamn är alltså Inte som du nämnt innan i Skatteverkets betydelse, där är alla namn som inte är efternamn förnamn ex Anna Klara Johanna Karlsson Engberg )
    Förstod det :) Men det är enligt pappan inget alternativ säger han :-/
  • jaolii

    Nä han tycker det ser konstigt ut och att det blir långt att skriva osv skit bökigt för egentligen ingen världssak men man känner liksom att varför ska jag bara ge med mig om det inte känns hundra :)

  • jaolii
    Anonym (Klara) skrev 2016-08-31 11:26:18 följande:
    Alltså bäst för barnet? Bäst för barnet är ovillkorlig kärlek. Inte ett efternamn.
    Håller med. Jag har skilda föräldrar och därmed syskon med annat efternamn vilket jag aldrig någonsin reflekterat över och aldrig någonsin känt någon skillnad mot dem med samma efternamn. Dottern till min sambo har ju även en bror hos mamman som inte kommer att ha samma efternamn som henne kommer de då att ha en sämre relation till varandra? Nja knappast! Jag tycker att argumentet att vi får samma alla den dagen vi gifter oss är väldigt rättvist :) och att jag skev tidigare att barnet är mitt var lite att ta i det är självklart vårt varken mer mitt eller hans. För mig så känns det fel i hjärtat att ta hans efternamn på vår son så blandas det med den tidigare relationen och deras gemensamma dotter, jag lämnas alltså som utanför då jag inte får samma efternamn som de andra. Att jag känner så här tycker jag inte är något konstigt i och med att jag bärt detta barn över 9 månader och fött det.
Svar på tråden Efternamn och barn sedan tidigare