• Tom Araya

    Kommer Ryssland anfalla Sverige?

    Anonym (?) skrev 2016-09-18 21:09:59 följande:

    Ja vad tror ni, kommer Ryssland anfalla Sverige? I senaste uppdateringen på Aftonbladets hemsida står det hur svensk militär snabbmobiliserades till Gotland pga ett ökat hot från Ryssland. 

    Kommer det bli krig framöver tror ni?


    Det är omöjligt att säga, ingen vet vad som rör sig i Putins huvud för framtiden.

    En sak ska man dock ha klart för sig, det kan finnas skäl för Ryssland eller annat land att med militära maktmedel ta kontroll över delar av svenskt territorium vid en eventuell konflikt runt Östersjön som från början inte nödvändigtvis har med Sverige att göra.
  • Tom Araya
    Anonym (PelleStrojka) skrev 2016-11-21 23:08:13 följande:
    Kan ju bli på många andra sätt också. Tex att ett rysslandsvänligt parti väljs och övertar den politiska makten. Efter ett par år med försvagat eu-samarbete och ett usa som mer ser till sina intressen i sitt eget närområde, väljer landet att istället söka samarbete med Ryssland (som bla skedde på någon nivå i Grekland under krisen där). Din bild av ett blixtkrieg tror jag är felaktig.

    I ett worst case scenario bör vi därför hålla oss väl med Ryssland, utan att fördenskull helt ge efter naturligtvis. Dvs såsom sverige har agerat fram till dagens krigshetsande.
    Beskriv vad du upplever som krigshetsande i Sverige idag.
  • Tom Araya
    Anonym (PelleStrojka) skrev 2016-11-22 12:16:19 följande:
    Jag tycker stora delar av den här tråden innehåller krigshetsande argument (fast iklätt termer av försvar mot Ryssland).
    Har det någonstans i tråden uttryckts en mening att starta krig mot något land?
  • Tom Araya
    Tecum skrev 2016-11-22 21:18:14 följande:
     Så krigshetsandet fram till den svarta tisdagen 8 nov var omotiverat och mest taktik ägnat till att få fram mer pengar till försvaret .ÖB och "försvarsexperter" företräder ett särintresse och är alltså part i målet.
    Försvaret är inte mer av särintresse än någon annan verksamhet inom den offentliga sektorn, för vilka det inte alls ser märklgt ut att personal och chefer lobbar för att åtgärda brister.
  • Tom Araya
    Tecum skrev 2016-11-22 18:07:29 följande:
    Du har rätt, både om tråden och krigshetsande i allmänhet. Jag är 60 och har varit med om kalla kriget och gjort värnplikten, men maken till krigshetsande som idag har jag aldrig varit med om. Bara kolla på länkarna i tråden. Och ledarskribenter och proffstyckare som bjuder över varann i ökade försvarsanslag. Militärt våld ses som enda alternativet och det är något helt nytt i debatten. Diplomati och förhandlingar är helt borta.
    Om du tycker det från svensk sida är krigshetsande är jag nyfiken på din åsikt om Ryssland, som bedrivit upprustning i över 15 år, som är offensiva, på gräns till aggressiva i sin framtoning och hur de övar?
  • Tom Araya
    Anonym (PelleStrojka) skrev 2016-12-14 08:02:03 följande:
    Ja. Till exempel är trådens rubrik "Kommer Ryssland att anfalla Sverige?"
    Nej, det är en fråga och gäller dessutom initiativ från en annan sida, det är inte krigshets.
  • Tom Araya
    Tecum skrev 2016-12-14 18:56:10 följande:
    Nu har regeringen tvingat berörda kommuner att avstå från att upplåta hamnarna till North stream, då det påstås hota svensk säkerhet. Då är det logiska att hindra alla ryska båtar att lägga till i svensk hamn då de också kan ha spioner och kommandosoldater ombord. Tycker du att ett sådant agerande ökar svensk säkerhet och avspänningen i Östersjön? 
    Det är skillnad på att låta fartyg lägga till vid en hamn och att låta ett utländskt företag helt kontrollera en hamn. Du kan ju fundera på hur Ryssland skulle ställa sig till det ena eller andra på sitt territorium...
  • Tom Araya
    Tecum skrev 2016-12-14 17:59:57 följande:
    Två fel gör inte ett rätt. Ryssland har mycket riktigt en mer aggressiv framtoning än på många år, dock inte värre än under kalla kriget.
    Är inte det tillräckligt illa?
    Tecum skrev 2016-12-14 17:59:57 följande:
     Så varför plötsligt förutsätta att Ryssland har territoriella krav på Sverige och att vi hotas av anfall?
    För att möjligheten finns
    För att vi inte har en aning om Rysslands avsikter.
    För att man inte kan förutse sådana hot och rusta därefter, utan man måste vara rustad utifall att.
    Tecum skrev 2016-12-14 17:59:57 följande:
     Eller att den enda åtgärden isf är att stärka försvaret och möta hot med hot?
    Självklart måste man stärka försvaret, eftersom det är det enda som fungerar mot militära hot. Jag skulle inte kalla det att "möta hot med hot" eftersom Sverige aldrig kan nå den militära styrka som skulle kunna utgöra ett hot mot Ryssland. Det enda hot vi kan utgöra är hot mot en lätt seger om Ryssland väljer att anfalla, vilket i sig inte är ett hot mot Ryssland.
    Tecum skrev 2016-12-14 17:59:57 följande:
     Egentligen är det som hänt en återgång till läget som var mellan 1945-1990, visserligen en tråkig och oroande utveckling men inte skäl för att ropa krig, krig... 
    Ja, det är det och för det måste beredskap finnas.



Svar på tråden Kommer Ryssland anfalla Sverige?