Inlägg från: pyssel |Visa alla inlägg
  • pyssel

    Den heltäckande slöjan är inte acceptabel!

    Dorian Ertymexx skrev 2017-04-05 18:46:59 följande:

    Jättebra inlägg i debatten:

    www.metro.se/artikel/nej-jag-som-%C3%A4r-muslimsk-kvinna-beh%C3%B6ver-inte-r%C3%A4ddas-av-er


    Varför är det ett jättebra inlägg i en debatt som handlar om kvinnor som trakasseras, hotas, ofredas och får egendom förstörd för att de INTE följer den kulturella och religiösa norm som kvinnan du länkar till gör?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Dorian Ertymexx skrev 2017-04-08 18:53:39 följande:

    Jag är inte så brydd om slöjan. Slöjan skadar inte. Inte på det sätt som smink, högklackat, bantningshysteri och liknande gör. Det finns ett tryck för VISSA att bära slöja - men i vårt samhälle finns det MYCKET tryck för att sminka sig, klä sig enligt mode (oavsett om det får dig att förfrysa, svettas sönder, ha sönder dina fötter och rygg) och banta, banta, banta.

    Jag har hört ett talesätt om att först sopa rent runt egen dörr. Men det kanske är förlegat, det kanske är mer mode att först hacka på "de där andra", vad vet jag...


    Är du medveten om att samma skönhetspress ligger på unga kvinnor och flickor som lever i en hederskultur vare sig det är slöjpåbud eller inte? Att förutom att hormobbas av omgivningen får du höra av din mamma hur ful, finnig och fet du är om du är "obstinat". Jag har för mig att du skrivit att du jobbat i skolan(?). Hur involverad och uppmärksammad har du blivit på de unga kvinnor som lever med hedersförtryck? De där unga som har smink, tajt topp och jeans och vars föräldrar "älskar utbildning, Sverige, osv" och flytt talibaner eller IS, och ändå har järnkoll och gifter bort sina döttrar (och söner). Jag har många kollegor, särskilt män, särskilt inom samhällsvetenskaperna, som bröstar sig och mansplainar om svenska patriarkala föreställningar när någon kvinnlig lärare, ofta med invandrarbakgrund och obeslöjad, påtalar problemet. Men allra mest har jag totalt ovetande kollegor om hur många utlandsfödda elever (eller 2a generation) som lever med daglig kontroll och en kontrollerad framtid. Varför förminskar du detta? Och varför förminskar du de framsteg västerländsk feminism åstadkommer och åstadkommit? Till exempel att manliga kollegor inte får sitta där oemotsagda längre.
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Dorian Ertymexx skrev 2017-04-08 22:45:04 följande:

    Jag är medveten om detta. Är DU medveten om att det inte har något att göra med religion eller etniskt ursprung?


    Självfallet har graden och utövandet av hedersvåld och förtryck sin grund i kulturella och religiösa föreställningar. Hur menar du att det inte har något med det att göra? ( Eller du menar kanske att skönhetsidealet inte har sin grund i religiositet? Ja där är pressen på alla). Har du erfarenhet av att arbeta med hedersrelaterat våld på individ- och gruppnivå? Förstår DU skillnaden i elevhälsoarbete i att arbeta normkritiskt utifrån en västerländsk demokratisk plattform och att arbeta med hedersrelaterat förtryck med invandrade elever som trots 15 år i Sverige blivit övertygade av släkten att barnkonventionen och svensk lag är underordnade familjens vilja?
    Alla hästar hemma
  • pyssel
    Dorian Ertymexx skrev 2017-04-09 14:29:08 följande:

    Nej, det är inte alls "självfallet".

    Och jag upprepar - sådant sker även i ursvenska familjer.


    Vad grundar du detta på? Anser du dig mer kunnig än även de som har det nationella uppdraget?
    Alla hästar hemma
Svar på tråden Den heltäckande slöjan är inte acceptabel!