Inlägg från: Flash Gordon |Visa alla inlägg
  • Flash Gordon

    Före/Efter Kristus eller Vår tideräkning?

    Aniiee skrev 2017-02-03 00:51:11 följande:
    Fler och fler använder sig av "vår tideräkning"/common era istället för Före/Efter Kristus/BC/AD. Helt ok, enligt mig....

    Men kanske lite vanskligt. Vilka är "vi", egentligen? Vad är "Common", egentligen? Visst är "efter kristus" kanske lite överreligiöst idag, och lika arbiträrt som "vår tideräkning", men det är i alla fall en hyfsat specifik punkt i historien, medan "vår tideräkning"/"common" är lite.... "ja, det här är min grupp och vi räknar så här och om du inte hör till vår grupp så vet du inte när vi talar om, om vi inte relaterar det till något annat." En grupp Elvis-fanatiker kanske räknar "common" från Elvis födelse? Eller, jag som älskar kokkonsten, kanske ska framhärda i att det är år 877 common?

    Nattliga funderingar.....

    Vad tycker ni? Kristus eller Common?
    Orden "vår tideräkning" är ju per definition relaterad till Kristi födelse (som den definierats) om det uttalas av någon i vår kultur (och förmodligen även om det uttalas av många andra från andra kulturer) så jag förstår inte problemet.

    Muslimer räknar från den där mohammed och har sin tideräkning på runt 1500-talet nu men det är ju bara en grej i deras kultur.

    Buddisterna räknar från Lord Budda och är på år 2550, ungefär.

    osv

    Men det är den kristna tideräknignen som dominerar världen över.

    Om man sedan lägger till BC/AD på engelska må så vara. På svenska säger vi ju ändå bara 2017 om detta år.
Svar på tråden Före/Efter Kristus eller Vår tideräkning?