Inlägg från: Johan75 |Visa alla inlägg
  • Johan75

    Varför knackar vi dörr?

    Jag har förståelse för missionerande om man är troende. Om man nu tror att det finns en himmel och ett helvete (jehovas tror ju inte på helvetet i den klassiska bemärkelsen) så är det ju inte konstigt ifall man är beredd att ta lite spott och spe när man försöker hjälpa människor till evigt liv (eller från evig smärta). Personligen har jag mycket svårare för försäljare som tränger sig på i mitt privatliv en enstaka religiösa personer.


    Behold, i come as a thief.
  • Johan75

    Det jag undrar över är hur effektivt det är med dörrknackning. Hur många nya vittnen får Jehovas via denna metod?Misstänker att det är försvinnande få.


    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Twin peaks skrev 2017-03-06 09:38:20 följande:
    Vi har 8,5 miljoner medlemmar världen över. Det skulle vi knappast ha haft om vi nöjde oss med att endast gå i kyrkan på söndagar en dag i veckan som de flesta gör. Nej man måste ut bland folket precis som Jesus.
    Men finns det statistik över hur dessa medlemmar kommer till er, och huruvida det ser olika ut i olika länder? Förs missionen på annat sätt än att knacka dörr? Finns det exempelvis utbildningar för hur ni närvarar på nätet? Dörrknackning känns som en ganska ineffektiv metod bara, men jag kan ju ha fel. Tycker mig även märka en minskning av just detta dörrknackande från när jag var yngre. 
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    Twin peaks skrev 2017-03-06 13:28:00 följande:
    Vi har samma metoder i hela världen och vi är framgångssrika. Någon statistik i detalj har jag dock inte. Men vi börjar mer och mer börja använda oss av nätet. Ja vi får lära oss både angående dörrknackning och nätet.
    Det borde ju, och det görs säkert, utvärderas. Har bara svårt att se dörrknackning som en effektiv metod, framförallt om den sker random. Det som funkar i vissa delar av världen kanske inte funkar i andra. Medlemsantalet i Sverge har ju i princip stått still ett tag medan det ökar i Asien, Sydamerika och Afrika.
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    kt h skrev 2017-03-09 08:59:26 följande:
    Jag blev ett Jehovas vittne på grund av dörrknackning. Det är självklart det mest effektiva sättet att nå ut till alla människor på jorden, eftersom dom flesta människor har ett hem. Tanken med predikandet är att ge alla människor en chans att ta ställning för eller emot Gud, innan Gud ingriper på jorden:
    Ser det inte som självklart. Inlägg på internet och andra publikationer lär exempelvis ha chans att nå betydligt fler än vad dörrknackning kan ge. Sen ger förstås dörrknackning en mer intim och personlig kontakt. 

    Men jag förstår idén med att det är viktigare att så många som möjligt får chansen än att så många som möjligt blir "räddade". Kan nog sympatisera med den tanken även om jag inte delar själva världsbilden. 
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    kt h skrev 2017-03-09 10:19:26 följande:
    Fast det är inte alla människor på hela jorden som har internet, men däremot har dom flesta ett hem.
    Inte i Sverge. Till och med hemlösa har ofta internet i telefonen. Sen är många hem även i flerbostadshus med portkod. Då blir dörrknackningen primärt för de som har råd med hus. 

    Men visst, fortsätt knacka dörr ni om ni anser det effektivt. Jag har som sagt inte så mycket mot detta. Men jag upplever helt klart en minskning av detta fenomen. Både hos mig själv och de jag pratar med.
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    kt h skrev 2017-03-10 10:39:04 följande:
    Fast Jehovas vittnen finns inte bara i Sverige, och enligt bibeln ska: "budskapet förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för alla folk"(Mt 24:14)

    Valet mellan en hemsida och inlägg på internet kontra besöka människors hem, är väl ganska givet vad som är effektivast om man vill nå alla människor på jorden?
    Ja, men min invändning var att samma metod kanske inte fungerade lika bra på alla platser på jorden. I Sverige bor många på ett sånt sätt att det i princip är omöjligt att knacka på deras dörr. Då är det inte ett särskillt effektivt sätt. 

    Sen är jag fortfarande nyfiken på ifall ni knackar på hos lika många unika svenska hem idag som för 20-30 år sedan. Min känsla är att ni inte gör det. Själv har det gått årtionden sedan någon från Jehovas ringde på min dörr, och liknande erfarenheter hör jag från mina vänner - att det var vanligare förr.
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    kt h skrev 2017-03-10 10:30:10 följande:
    Ett bättre exempel är att vi två går i skogen och hittar en sten som ser ut som en spjutspets och du säger att detta har uppstått genom naturliga processer, varpå jag hade replikerat att den är tillverkad av en människa. Ingen av oss kan bevisa hur den uppstod, men mest troliga är att den är skapad av en människa eftersom naturliga fenomen inte kan forma en så komplicerad struktur, och ändå är en spjutspets otroligt mycket mindre komplicerad än dom sammansatt molekyler som ett liv är skapat av.

    Arkeologer tar för givet att spjutspetsar kan bara ha skapats av en människa, och dom skulle skratta åt dig om du kom med påståendet att naturen skapar spjutspetsar, och skulle kräva att du bevisar din teori. Det är helt uppenbart, logiskt och förnuftigt att dom fynd man gör av spjutspetsar är skapade av människan, inte av naturen.

    Om man då tar ett annat exempel med en mer komplicerad struktur än en spjutspets, men ändå en otroligt enkel konstruktion i jämförelse med det enklaste livet, en urna av lera, med symboler på sidorna. Visst, du hade kunnat påstå att naturen skapat denna urna, och att jag inte kan motbevisa det, men vad är mest troligt? Du påstår att möjligheten finns med tanke på att naturen haft miljarder år på sig att skapa denna urna, men är det ett trovärdig argument?

    Om vi ska närma oss komplexiteten i struktur för livet, så får vi ta till konstruktioner som en klocka, eller en dator. Hur kan naturen skapa en så komplicerad struktur som en dator? Hur kan naturen skapa en så otroligt komplicerad struktur som livet är?

    Detta har alltså ingen kunnat bevisa eller ens teoretiskt kunna förklara, det talar starkt för att liv inte uppstår spontant i naturen, utan måste ha byggts upp en intelligens.
    Ah - urmakaranalogin. Var ett par år sedan den dök upp återkommande. https://sv.wikipedia.org/wiki/Urmakaranalogin
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    kt h skrev 2017-03-12 21:41:09 följande:
    Jag ska bara ta upp en synvinkel till för att förtydliga detta. Som sagt, Rikard och jag går i skogen och hittar en spjutspets, han påstår att det uppstått genom naturliga processer, jag påstår att en intelligens skapat spjutspetsen och om han påstår att spjutspetsen uppstått genom naturliga processer, så har han bevisbördan på hur naturen kan skapa en sådan komplicerad struktur.
    Nåja, ni har båda en bevisbörda. Ni påstår (i exemplet) saker båda två.

    Är det livets uppkomst du försöker knyta an till med denna liknelse så är det snarare så att Rickard påstar att han inte vet var spjutspetsen kommer ifrån medan det är du som påstår att du har någon slags kunskap om detta. 

    Är det inte livets uppkomst utan bara komplicerade strukturer som vi pratar om - ja, då är det ju evolution som Rickard skrev. 
    Behold, i come as a thief.
  • Johan75
    kt h skrev 2017-03-13 10:31:09 följande:
    Ja det är livets uppkomst jag talar om, abiogenesis, alltså om hur atomer har klumpats ihop till byggstenar, och byggstenar klumpats ihop till mer komplicerade strukturer tills den livlösa materien, alltså atomer och molekyler bildat ett liv.

    Jag tycker det är uppenbart att det är det jag hela tiden har talat om, inte om evolutionen då livet redan uppstått. Även där finns det saker att diskutera, men nu jag bara talat om abiogenesis. Att jag "svänger mig med så fina ord" är för att vara tydlig med vad vi pratar om.
    Ja, då tycker jag din liknelse blir lite olycklig. Då säger Rickard att han inte vet varifrån spjutspetsen kommer och du påstår att den tillverkats av en intelligens. Då har du bevisbördan. 
    Behold, i come as a thief.
Svar på tråden Varför knackar vi dörr?