Inlägg från: Anonym (Tjejkompisen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Tjejkompisen)

    Ni som har barn med autism och skaffade fler

    Jag hade mycket liknande tankar och funderingar efter att mitt första barn fick svår autism. Väntade i många år och kunde inte bestämma mig. Blev gravid men gjorde abort... sedan upptäckte jag att jag var gravid igen och det var för sent att göra abort. Så nu finns det ett syskon och hon är så liten än så jag vet inte hur det kommer att bli men är väldigt orolig förstås. Dock är kontakten mellan mitt autistiska barn som aldrig varit så intresserad av andra barn och lillasyster otroligt fin så där ångrar jag att vi inte skaffade syskon tidigare. Nu är det jättestor skillnad i ålder.

    Vi funderade också på könspgd innan för att autism ofta är lindrigare hos flickor men nu blev det en flicka av sig självt. Är hon frisk kan jag nog tänka mig ett till barn i framtiden.

  • Anonym (Tjejkompisen)
    Thinkerbell skrev 2017-03-28 10:56:19 följande:

    Hej!

    Tack för ditt svar!

    Grattis till dottern!

    HAr också haft mycket tankar om att försöka få en flicka eftersom riskerna minskar så mkt då. Har två pojkar, dne yngsta har autism.

    Vad jag vet går det inte att välja kön i Sverige, eller vet du om man kan få beviljat pga just risken för autism?

    Vad jag läst i senaste forskningen så verkar mammans ålder inte öka risken för autism direkt, däremot om pappan är över 40. Tycker du att min ålder talar för att vi ska låta bli? Vår son med autism är som sagt ganska välfungerande, men kan ju bli att nästa barn får mycket svårare eller annan skada. Är ju större risk för fel generellt med åldern också. Så svårt...


    Tack :) Min första är en pojke ned autism så det gjorde att jag hade fler såna tankar. Hade jag haft en frisk pojke hade jag kanske tänkt annorlunda om kön.

    Man får inte göra könspgd för autism i Sverige, jag har försökt få igenom det. Man kan utomlands men risken för autism verkar också öka av ivf så jag vet inte om det går på ett ut...

    Hur gamla är ni? Jag har aldrig hört att mammans ålder skulle öka risken för autism. Har varit med i en autismgrupp och alla mammor där var yngre. De flesta fel som kan bli pga mammans ålder kan man ju hitta med nipt etc.
  • Anonym (Tjejkompisen)

    Ser att det rör sig om lindrig autism i ert fall. Då hade jag nog vågat. Min son är social och så men har stora problem med tal, talförståelse och mat.

  • Anonym (Tjejkompisen)
    Thinkerbell skrev 2017-03-28 12:01:22 följande:

    Jag fyllde just 40 år och min sambo fyller snart 39. Har mest läst om att pappans ålder ökar risken, men andra risker ökar ju iochmed mammans ålder.


    Jo absolut. Jag tänkte att mammans risker kan man ju ofta märka tidigt iom fosterdiagnostik, medan det är omöjligt med pappans, därför värre... sedan beror det ju iofs på hur man känner inför fosterdiagnostik. Jag kommer troligen vara kring 40 jag med ifall det blir ett till och för egen del känns det ok. Sedan så är det lurigt med autism. Mitt barn har ju svår autism men när han blev till var pappan i 25årsåldern bara... och inget i släkten heller. Har läst att det är större risk med föräldrar då båda har hög IQ dock (det kan liksom slå över och bli autism) och vi är båda med i mensa så kanske det var det...
  • Anonym (Tjejkompisen)

    Hej igen! Mitt andra barn har hunnit bli lite äldre och jag ser vissa tecken på autism hos henne. Ännu svårt att säga då hon är liten fortfarande men jag blir inte förvånad om hon också får det. Det är jättekonstigt pga att hon har inte ens samma pappa (denna var kring 30 när hon blev till). Och jag har ingen autism i släkten, inga drag själv, jag är inte ens högkänslig liksom. Så förstår inte hur det har gått till om hon också får det. Men det är inte säkert än.

    Jag känner nu att jag skulle vilja ha ett tredje barn men tiden börjar rinna ut för mig då jag snart är 40 och tre barn med autism känns lite övermäktigt. Så vill liksom vänta och se hur det blir med dottern men ju längre jag väntar desto sämre... du förstår dilemmat.

  • Anonym (Tjejkompisen)
    Thinkerbell skrev 2018-07-07 22:30:31 följande:

    Hej, tack för att du skriver! Jag har funderat så mkt på möjliga orsaker sen vi fick diagnosen, man blir knäpp tillslut, man kan ju hitta så mkt som kan påverka, tex mammans kost, stress, hormoner, miljögifter, infektioner under graviditeten osv, förutom genetiska faktorer då. Jag tror jag är högkänslig, alltså känslig för intryck, stämningar, mkt empati osv, kan det hänga ihop med risken för autism? HAr tänkt att det snarare är motsatt, att man är väldigt känslig och uppfattar små saker socialt. Pappan är lite fyrkantig, fokuserar ofta på detaljer och svårt att lyfta blicken uppfattar jag det, kasnke kan vara autistiska drag som "förvärras" i nästa generation. Jag rä redn 41 så min tid har kasnke redan runnit ut, men som sagt, när jag inte vet så tänker jag ändå på det. Förstår att det är svårt beslut för dig om du misstänker autism hos din yngsta också. Min äldsta son är nog högkänslig men inget åt autismhållet


    Jag tycker högkänslighet är ett svårt begrepp eftersom som jag förstår det innefattar det både känslighet för den fysiska omgivningen (likt autism) och socialt (olikt autism). Både jag och pappan är känsliga socialt, snappar upp stämningar, påverkas av hur folk mår, ser lätt om någon hemlighåller något etc men vi är inte känsliga för tex ljud och ljus. Så jag tycker det är svårt att koppla ihop det med autism och får liksom ingen rätsida på det. Dock tror jag att det finns en koppling högkänslig = ofta särbegåvad och särbegåvning ökar risken för autism. Hur är det för dig och din partner?

    Jag har också nojat över d-vitaminbrist och infektioner (har gbs själv).
Svar på tråden Ni som har barn med autism och skaffade fler