Inlägg från: Lord Hans |Visa alla inlägg
  • Lord Hans

    Vad ska man ha för gräsklippare?

    Låt gräset växa, det är enklast.

  • Lord Hans

    Ni som tror att en robot skulle vara mer miljövänlig än en bensindriven kan ni styrka det med fakta?
    En robot kräver också energi, elenergi är inte miljövänligt, dessutom drar den mycket mycket mer än en bensindriven klippare. En robot kör ju mest hela tiden, dessutom klipper den på samma ställe många gånger fast det inte behövs.
    En bensindriven gräsklippare tar några få liter bensin på en sommar.

  • Lord Hans
    Anders 386 skrev 2017-05-22 08:59:56 följande:

    Det handlar inte bara om själva klippningen. Det finns så många andra fördelar:

    Miljön jämfört med bensindriven.
     


    Källa tack! Annars är det bara den vanliga propagandan.
    En robotklippare kör på slump och kan klippa över samma plätt tio gånger i onödan. Jag vill veta hur det kan vara bättre för miljön. En bensindriven drar väl ca två liter per 1000m2 på hela sommaren skulle jag gissa.
  • Lord Hans
    Anders 386 skrev 2017-05-22 13:39:19 följande:
    Det där är nog ganska komplext...  Beror faktiskt på hur elen är framställd. 
    Vill man vara lite extra "miljövänlig" så skaffar man förstås egna solceller - eller också köper du "lokalproducerad" el. Men eftersom man klipper gräs sommartid när vi inte behöver importera el så är det troligen garanterat fossil-fri el som du använder till klipparen. 
    Och så fort vi börjar prata förbränningsmotor så är vi nere på en verkningsgrad på ca 15% - resten försvinner som värme. En elmotor har en verkningsgrad på iaf över 50%. 
    Men pengarna du sätter i omlopp då? En robot är minst fem gånger så dyr som en traditionell klippare. Dessa pengar som du lägger ut går också till att smörja konsumtionssamhället. Köper du solceller så är vi uppe i tio gånger investeringen. Jag begriper inte hur folk kan tro att man är miljövänlig genom att konsumera massor?
Svar på tråden Vad ska man ha för gräsklippare?