Inlägg från: Anonym (Lärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lärare)

    Kunskapsskolan i Lund/Hbg: Erfarenheter?

    Har du ett barn som klarar av att ta egna initativ är nog Kunskapsskolan bra. Alla skolor har en skyldighet att hjälpa barn som är i behov av särskilt stöd dock.

  • Anonym (Lärare)
    trollets mamma skrev 2017-08-28 08:38:50 följande:

    Tack!

    Jobbar du på Kunskapsskolan eller någon annan skola?

    Ja, alla skolor ska hjälp barn behöver särskilt stöd. Men i praktiken skiljer det sig enormt mellan olika skolor. Det finns massor av skolor som skyller på att de inte har resurser och pengar - även om skolor egentligen inte får göra så. Så gör t.ex. skolan där min 12-åring går nu. Ibland är det bättre att byta skola än att ta omvägen att kontakta Skolinspektionen.


    Jag är ämneslärare och speciallärare, dock inte på Kunskapsskolan.
  • Anonym (Lärare)
    trollets mamma skrev 2017-10-06 17:03:57 följande:

    Tack för din länk! Det finns en till sida av myntet:

    www.di.se/nyheter/kritiken-mot-regeringen-hyckleri/

    Viktigast för mitt barn är att skolan ger mitt barn den utbildning som hon behöver i framtiden. Kunskapsskolan i Helsingborgd elever har exempelvis skyhöga betyg jämfört med andra skolor i Helsingborg och skolorna i Lund. Kan det möjligtvis bero på att bara de kloka föräldrar som satte sina 5-åringar i kö dit var de som var högutbildade och såg vart kommunala skolan var på väg?

    Skolpengen till friskolor går ofta till elevernas lärande medan kommunala skolors skolpeng går till för höga lokalkostnader för mögelskadade skolbyggnader.


    Snarare att friskolor tenderar till att sätta för höga betyg...

    Jobbar du själv i skolan eftersom du så tvärsäkert pratar om vart pengarna går?

    Forskningen säger att det där med att eleverna ska forska fram saker gör att de lär sig mindre än om den metod som det pratas så illa om, nämligen "katederundervisning"
  • Anonym (Lärare)
    Anonym (Skolförälder) skrev 2017-10-14 11:22:42 följande:

    Vi har barn i Kunskapsskolan och är jättenöjda. Vi upplever inte att det går ut på att barnen skall leta kunskap på egen hand, tvärtom är lärarna väldigt kunniga och engagerade. Skolan följer läroplanen och vi får hela tiden god information om elevens kunskaper jämfört med läroplanen.


    Då har de ändrat sig sen när jag läste på som allra mest om skolan och ändrat sig på 1-2 år sen min kollega jobbade där. Hon slutade pga att det var så "flummigt".
  • Anonym (Lärare)
    trollets mamma skrev 2017-10-14 11:00:24 följande:

    Tack för din input.

    Titta på hur mycket vinst per elev som Kunskapsskolan tar ut i snitt i Sverige under ett år och multiplicera med det totala antalet elever på Kunskapsskolan i Lund så går en summa att få fram. Jämför denna med skolpengen per elev på samma skola eller med kommunens genomsnittliga skolpeng. Titta sedan på summan som samma kommun går back på enbart kommunens egna lokalkostnader för skolor (och förskolor) under ett år. Dividera den summan på kommunens alla barn. (Siffrorna finns på nätet att googla fram och det gjorde jag av ren nyfikenhet.)

    Sen kan man börja jämföra belopp och proportioner! Inte är det Kunskapsskolan som slukar en massa av våra skattepengar.

    Många kommunala skolor och förskolor med mögelskador ska dessutom framöver flytta till nya lokaler i samma kommun - och skattepengar ska finansiera även det. Ta den totalkostnaden för detta och dividera med antalet barn på kommunens skolor och addera detta till det redan uträknade resultatet ovan.

    Friskolor i gamla välbyggda stenbyggnader har ofta betydligt lägre lokalkostnader per elev och kan lägga dessa pengar på själva verksamheten istället.

    Hade massmedia gjort den jämförelsen och publicerat vad pengarna i verkligheten går till så hade säkerligen många reagerat...

    Jag har jobbat i skolan, men gör det inte just nu. (Är varken ekonom eller rektor eller liknande.) Men jag har jobbat på både kommunala och fristående som är jättebra respektive mindre bra och sett lite av varje. Med tanke på vad kommunens skopeng går till så hade jag gärna satt mitt barn i en vinstdrivande skola helt utan dåligt samvete så länge skolan lär barnet det ska och samtidigt får bra betyg.

    Ja, mer katederundervisning skulle behövas igen! Men läroplanen ser ut som den gör och fokuserar mer på barnens eget "forskande" efter kunskap än hur jag hade velat att det såg ut. Flummet i lärarutbildningen har inte gjort det bättre heller.


    Nej läroplanen fokuserar inte alls så mycket på barns eget forskande som många tror.. Står inget uttalat om det i läroplanen så vitt jag vet. Har dock den inte framför mig just nu men katederundervisning har så negativ klang så många vill inte ta det ordet i sin mun..
Svar på tråden Kunskapsskolan i Lund/Hbg: Erfarenheter?