Inlägg från: Anonym (.) |Visa alla inlägg
  • Anonym (.)

    hypotetiskt dilema. Räknas det som mord om en läkare tar död på ett barn som födds i vecka 21?

    Det beror på i vilket land detta sker. I bla El Salvador, Nicaragua och Honduras räknas det som mord även om det är ett naturligt missfall.

    Men om man beaktar svensk lagstiftning måste man göra det fullt ut. Fram till v 22 är det ett foster och inget barn och således kan det inte vara mord. Om det skulle räknas som mord att utföra en abort, dvs att avbryta en graviditet innan fostret räknas som barn, skulle vi ha en liknande lagstiftning som i Nicaragua.

  • Anonym (.)
    Anonym (Emmet) skrev 2017-09-02 17:16:32 följande:
    Det har inte med veckorna att göra huruvida det är ett brott eller inte. Det är två delar, det ena är att i Sverige måste en människa vara född för att brott ska kunna begås mot denne. Spelar ingen roll vilken vecka, att aktivt döda ett foster/barn som har fötts är olagligt. "Problemet" med detta hypotetiska scenario är mer att ett foster som föds i v.22 aldrig kan överleva på egen hand, så att avstå från livsuppehållande återgärder är tillåtet då det inte är att aktivt döda. Men det har alltså inte med veckan fostret föds i att göra, utan huruvida fostret är fött eller inte och sjäov har möjlighet att överleva.
    Okej. Tack för att du förklarar på ett begripligt sätt. Glad
Svar på tråden hypotetiskt dilema. Räknas det som mord om en läkare tar död på ett barn som födds i vecka 21?