Inlägg från: Mascaraklumpar |Visa alla inlägg
  • Mascaraklumpar

    hypotetiskt dilema. Räknas det som mord om en läkare tar död på ett barn som födds i vecka 21?

    Angående vad som räknas som ett barn:

    "Dödfödda barn som föds efter vecka 22+0 handläggs som barn. Ett foster räknas som barn även före vecka 22 om det visar livstecken. Dessförinnan, t o m vecka 21+6, handläggning som missfall." 

    alfresco.vgregion.se/alfresco/service/vgr/storage/node/content/20094/Omh%C3%A4ndertagande%20av%20f%C3%B6r%C3%A4ldrar%20som%20f%C3%A5tt%20d%C3%B6df%C3%B6dda%20barn%2c%20IUFD.pdf?a=false&guest=true

    I sverige är passiv dödshjälp tillåten, medan aktiv dödshjälp är jämställt med mord. Man kan nog diskuttera etiken kring detta i all oändlighet. Säg att man exempelvis kommer fram till en klippa och en person hänger från kanten och håller på att tappa taget, och man enkelt (och utan risk för sitt eget liv) skulle kunna rädda personens liv genom att kasta ditt ett rep. Men istället väljer man att lungt stå och se på när personen kämpar för sitt liv och till slut ger upp, eller så går man dit och stampar på personens fingrar så att den släpper taget. I båda fallen väljer man medvetet att låta personen dö, och antagligen är paniken och lidandet för personen ungefär lika stor i båda fallen. Borde man då inte dömas till samma straff i båda dessa fall? På samma sätt kan man säkert ifrågasätta att det skulle vara mer humant att låta ett extremt prematurt barn ligga och kämpa för sitt liv i flera minuter än att påskynda förloppet - valet och den slutgiltiga konsekvensen är ju ändå detsamma (och det finns förstås även de som tycker att båda alternativen är lika fel som exemplen med klippan). 

    Det är komplexa frågor, och blandar man in abort i det hela så blir det ännu mer komplext. Men för att svara på din fråga så JA, det räknas som mord.
Svar på tråden hypotetiskt dilema. Räknas det som mord om en läkare tar död på ett barn som födds i vecka 21?