Inlägg från: Tomelilla15 |Visa alla inlägg
  • Tomelilla15

    Problem att vara ledig inför förlossningen med barn nr 2

    Hej,

    Har inte läst alla svar i tråden men den här frågan har upprört mig länge. Det är ett system som bara drabbar kvinnor eftersom vi är gravida och man är så hänsynslös mot kvinnor den jobbigaste delen av graviditeten. Det är helt logiskt att man ska få ha barnet hemma färre timmar först en tid efter förlossning tycker jag och behöver man vara hemma och vila innan fl så ska man inte behöva ta hand om ett äldre syskon. I vår kommun gäller 15 h från beräknad fl. De flesta kvinnor föder ju barn senare än beräknad fl och de, plus de som råkar föda på fl, ska då alltså ha en barnvakt som avstår från att jobba för att vara hemma många timmar i veckan med någon annans barn trots att det finns en fungerande förskoleverksamhet. Så jävla idiotiskt så man kan smälla av. Vad är samhällsnyttan liksom?

    Mitt råd:

    Alternativ 1. Säg inget till någon utan lämna barnet som vanligt. Ingen kommer kolla, vare sig fsk, FK eller arbetsgivaren.

    Alternativ 2. Försök få en sjukskrivning på heltid innan fl. om du inte får det - Kör på alternativ 1 ändå.

    Alternativ 3. Prata med förskolechefen om er situation. I många kommuner har förskolechefen rätt att besluta om fler timmar än 15 h om särskilda behov föreligger. Sista veckorna av en graviditet plus beräknad förlossning är såklart skäl nog.

  • Tomelilla15
    Mia86a skrev 2017-11-15 19:45:44 följande:

    Oj vad olika det kan vara. Jag jobbar själv min sista dag nu på fredag och är beräknad 28 nov. Har kollat med både förskola och kommunen och fått bekräftat att jag från och med måndag får vara ledig med föräldrapenning (för den nya bebisen) och samtidigt ha storasyster full tid på förskolan. Här får storasyskon gå heltid två månader efter att småsyskon fötts, därefter 25 h per vecka.


    Oj vad intressant. Snälla, säg vilken kommun. Vill gärna försöka få min kommun att ändra reglerna.
Svar på tråden Problem att vara ledig inför förlossningen med barn nr 2