Inlägg från: tvillingmammaVastmanland |Visa alla inlägg
  • tvillingmammaVastmanland

    Hur hantera hatisk tonårstjej

    Jinnna skrev 2017-12-28 23:23:06 följande:

    Hur ska jag hantera min tidvis hatiska tonårstjej som så fort jag inte gör som hon vill kallar mig elak, säger att hon haft en fruktansvärd uppväxt eftersom jag misshandlat henne psykiskt, att jag bara tänker på mig själv och aldrig borde ha fått barn? Jag anser själv att jag är en ganska ordinär ensam mamma, ingen stjärnförälder, men jag försöker göra mitt bästa. Dricker inte alkohol, drar inte hem karlar, skjutsar ungarna till olika aktiviteter, hämtar så de inte ska behöva åka buss sena kvällar etc. Jobbar heltid, så orken att ge uppmärksamhet kanske inte är den bästa alltid... Är detta en frigörelse process? Blir så jäkla ledsen och arg också.


    Jag tror att hon söker mer uppmärksamhet. Tonåringar är fortfarande barn och behöver mycket uppmärksamhet. Det räcker inte att man hjälper sina barn rent praktiskt man måste också ge dem uppmärksamhet och känslomässig närhet.

  • tvillingmammaVastmanland

    Rekommenderar denna bok, den gav mig mycket, finns att låna på biblioteket.

    https://www.sjobergsforlag.se/bocker/familj-relationer/upptack-din-tonarings-karlekssprak-gary-chapman

    Ja, man kan påverka sitt barn negativt psykiskt (misshandel är väl kanske ett starkt ord) utan att själv vara medveten om det, jag skulle vilja säga att det är både lätt och vanligt.
    Om man själv är trött och stressad och klagar på barnet väldigt mycket , ger det kritik för saker det inte gör rätt , vilket är lätt hänt när man har en tonåring. Man kanske till och med ibland avreagerar sin egen frustration på barnet.
    Ett känsligt barn kan ta detta väldigt hårt.
    Enligt psykologen som skrivit boken ovan kan man hantera detta genom att se till att tonåringens Kärlekstank alltid är fylld, då klarar de bättre olika påfrestningar som tex kritik från föräldrar men även från andra, som tex lärarare.

Svar på tråden Hur hantera hatisk tonårstjej