Inlägg från: Anonym (Iris) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Iris)

    Lämnar barn på förskolan

    I Stockholm får man ha barnen på föris när man är på semester, var bor du? Tror du barnet far illa eller varför blir du ledsen ? Mitt råd är att bli lite snällare och mer tillåtande mot dig själv så blir du nog snällare mot andra också.

  • Anonym (Iris)
    pollyankan skrev 2018-02-09 14:34:07 följande:

    Tack! Äntligen vettiga svar.

    Vad säger ni om dettta då ni som svarade i början?

    Då har jag rätt alltså.


    Nej jag tycker fortfarande inte att du har rätt. Det är många kommuner som tillåter att barnen är på förskolan även när föräldrarna har semester. Det är många företag som erbjuder möjlighet till en friskvårdstimme i veckan. Även föräldrar ska kunna utnyttja den möjligheten naturligtvis. 
  • Anonym (Iris)

    Nu bor jag i Stockholm så jag får ha mina barn på förskola även om vi föräldrar har semester. Vi har haft barnen på förskola när vi varit lediga en vecka, helt underbart att få den tiden för varandra som par. Jag har även varit iväg en vecka med en tjejkompis när maken var hemma och arbetade och barnen var på föris.
    Vi lyckas ändå ge våra barn 8 till 10 veckor semester per år och de har aldrig gått mer än 30-timmars veckor. Både jag och mannen jobbar deltid och har flexibla jobb där vi kan jobba mycket hemifrån. Jag känner inte att vi belastar förskolan oskäligt mycket. 
    Det finns de som följer regler till punkt och pricka och sen finns det de som följer sitt eget samvete och sunda förnuft. Jag anser mig höra till den senare skaran även om jag nu faktiskt inte har brutit mot några regler i det här fallet.

  • Anonym (Iris)

    Jag ser inte skadan i att lämna barnen en vecka när man är ledig. Man har ju ändå sin plats, det är inte så att de tar in ett annat barn den veckan. Det är heller knappast något föräldrar gör så ofta att man hade klarat dig på färre personal. Så länge barnen mår bra och får den återhämtning de behöver så förstår jag inte varför man blir upprörd.

  • Anonym (Iris)
    Anonym (fast) skrev 2018-02-09 22:42:18 följande:

    Jag antar då att du lever ihop med barnets pappa? Så det blir ju visst skillnad för barnen, eftersom du inte är där när de är hemma. Och hur länge anser du att det är okej, jag menar ju äldre barnen blir ju mer inser de att du ju faktiskt väljer bort tid med dem för något annat.  Sedan handlar det ju om att det knappast är rätt att utnyttja skattefinansierad barnpassning för nöjesresor och dylikt. Tänk om alla tänkte så om sådant vi betalar skatt för då skulle ju snart inget fungera. 

    Är det lika okej att utnyttja förskolan så att jag kan vara hemma och ta det lugnt en vecka? eller varför inte vara ute och festa en kväll mitt i veckan och lämna barnen för att jag behöver sova? 


    Jag tror det är nyttigt för barn i alla åldrar att inse att föräldrarna inte enbart existerar för dem utan att även föräldrar vill göra saker för sin egen skull ibland.

    Jag skulle inte bli det minsta upprörd om du lämnade dina barn på föris för att sova ut om du behövde det. Mår du bättre av att gå ut en kväll så blir du nog en bättre förälder av det och jag tror inte att förskolan är en hemsk plats för barn att vistas på.
  • Anonym (Iris)
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 08:57:51 följande:

    Om du är förskollärare och inte alls ser min fördomsfulla!? koppling så är jag jätteglad. Barnen är det viktigaste i min värld och om det är så att de som inte betalar avgift sköter hämta/lämna prickfritt och allt är toppen så kan man ju undra varför ÖHT någon ska betala? Kanske dags att gå från maxtaxa till helt fri barnomsorg? Kanske dyker det upp inför valet?


    ? Nu har jag helt tappat din röda tråd. Hur kan du dra en sådan slutsats ? Alla betalar för att bidra till kostnaden. Det är knappast så att folk skulle sköta sig bättre om de inte behöver betala.
  • Anonym (Iris)
    halfbaked skrev 2018-02-10 09:48:22 följande:

    Men vänta. Vem tar semester och låter barnen gå på fsk? Barnen är väl en del av familjen?! Förstår det mer om man har vv och en förälder åker iväg på sin barnfria vecka. Men om föräldrarna bor ihop? Sen har jag svårt att förstå det här med att åka utomlands utan barn, iaf om båda föräldrarna åker samtidigt och fixar barnvakt till barnet/barnen. Blev lite ot.

    För att svara på TS fråga: nej det är inte ok. Yoga är ett fritidsintresse och då får man skaffa barnvakt!


    Yoga kan även vara friskvård och ske på arbetstid.
    Mina barn är självklart en del av min familj, min man också. Jag förstår inte varför det hindrar mig från att ge mig iväg på äventyr på egen hand ibland. Om vi åker på en solsemester så tar vi självklart med barnen. Om jag åker till Spanien för att klättra långturer så får de stanna hemma. 
  • Anonym (Iris)
    Anonym (fast) skrev 2018-02-10 10:09:49 följande:
    Jo det kan väl i och för sig vara sant. 

    Jag tror inte heller att förskolan är en hemsk plats för barn att vara på, min egen son älskar förskolan. Men faktum kvarstår att i de flesta kommuner har man inte rätt till barnomsorg om man är ledig. Vill jag vara ifrån mina barn när jag är ledig så får jag skaffa egen barnvakt.

    Jag tycker det är en ganska trist attityd att strunta i de reglerna för sin egen höga nöjes skull. Att sedan som flera här gjort beskylla personer som påpekar detta som fel att de är avundsjuka och att de har väl inget att göra med hur andra familjer gör är ju också trist. Jag är inte avundsjuk bara för att jag påpekar att det är fel att att använda förskolan som sin egen privata barnvakt när det ju faktiskt är något vi alla oavsett barn eller ej bidrar till via skattesedeln.

    Tänk om alla skulle göra så, strunta i vissa regler för att det passar en, då skulle ju snart inget fungera. 
    Om alla tänkte igenom konsekvenserna av sina handlingar och fattade ansvarsfulla beslut därefter så tror jag samhället skulle kunna fungera alldeles utmärkt. Samhället skulle inte kollapsa om alla åkte bort en vecka någon gång medan barnen går på föris. Samhället skulle däremot kollapsa om alla struntade i att betala skatt. Det är skillnad på vilka regler man bryter mot. Vissa tycker jag att man med gott samvete kan strunta i andra inte. 
  • Anonym (Iris)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 11:26:15 följande:
    Ja det kan jag absolut förstå.
    Men du tycker ändå att det var fel av modsey att tillgodose sina barns behov av egentid med henne? Varför då? 
  • Anonym (Iris)
    Anonym (Förskollärare) skrev 2018-02-10 13:37:20 följande:

    Jag pratar dock om min roll som förälder. Som förälder hade jag aldrig valt att göra så.


    Men om du var änka med flera barn utan möjlighet till privat barnpassning och hade ett barn med behov av egentid med dig. Hade du då satt ditt barns bästa först eller hade du stått fast vid dina principer ?
  • Anonym (Iris)
    violis skrev 2018-02-10 18:46:12 följande:

    Men vad jag tänkt på när jag under årens lopp läst många sådana här trådar, det är att det ofta talas om hur man som förälder " behöver komma bort", få " vila upp sig" etc... Men barnen då tänker jag...De har ingen lagstadgad rätt till semester, de vistas i grupper på 15-25 barn (minst) jobbar föräldern heltid innebär det att barnen går 50-60h på förskolan ( 40 h arbetstid, lämnas och hämtas minst 30 min före/efter arbetste slut)..är barnet " för gammalt" för att sova på förskolan har det Ingen " rast" på hela dagen, sällan någon stans att dra sig undan och få en tyst/lugn stund...


    Nu känner jag bara föräldrar som anstränger sig för att deras barn ska ha det bra.

    De som jag vet som åker på nöjesresa utan sina barn en vecka eller några dagar, de har inte barnen på föris mer än 40 timmar och de har långa ledigheter tillsammans också.

    De vänner jag har som jobbar så mycket att barnen måste ha så långa dagar att de kommer upp i 50 - 60 timmar, de skulle inte semestra utan barnen eftersom de träffas så lite till vardags.

    Normala föräldrar behöver inte regler för att ta väl hand om sina barn.
  • Anonym (Iris)
    Anonym (Hepp) skrev 2018-02-12 11:35:37 följande:

    Tänker lite på sommarlovet. Har föräldrarna separerat så kan barnet många gånger få vara ledig hela sommaren då ena föräldern har semester första perioden och den andra 2:a perioden. Däremot om de bor ihop så är det väldigt viktigt att man har semester ihop och då får barnet mindre ledigt. Är inte det värre då än att barnet är en vecka på förskola (som barnet annars skulle iaf) när ena föräldern har semester.?

    Helt förståligt att man vill ha semester ihop om man bor ihop, men det betyder inte att man måste ha hela semestern ihop? Vad gör det om man har 1-2 veckor ensam med barnet?

    Prioritet är att (om man kan välja) se till att barnet är ledig så mycket från förskolan som möjligt på sommaren. Inte att hela familjen ska behöva ha hela 4-5 veckor ihop samtidigt.


    Varför är det viktigt för barn att vara lediga från förskolan så mycket som möjligt och just på sommaren? 
    Jag förstår inte varför. Visst är det bra med en sammanhängande ledighet men bör den vara hur lång som helst och varför måste det prompt vara på sommaren? Jag tycker att 4-5 veckor är lagom länge, 10 veckor är en väldigt lång tid för små barn. På sommaren är kvällarna långa och ljusa så det är lättare att göra roliga saker efter jobbet/föris. På vintern när allt är grått har jag ett större behov att vara ledig och vila upp mig och mina barn älskar att få en dos sommar mitt i vintern. 

    Jag tror det är jätteviktigt för barnen att föräldrarnas relation är bra och kärleksfull. Det är lättare att uppnå om man tar semester tillsammans. Det gynnar ingen om föräldrarna bara ser till Familjen AB och glömmer bort sig själva och varandra. 
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan