• Ons 21 feb 2018 17:56
  10543 visningar
  48 svar
  48
  10543

  Stora tråden om IVF med PGD

  Vi har inte gjort PGD (då letar man efter en specifik gen/sjukdom) utan vi har gjort PGS (kollar efter normal kromosomuppsättning på alla embryon). Det har vi gjort vid kliniken AvaClinic i Riga när vi gjorde dubbeldonation där 2017.

 • Lör 3 mar 2018 17:50
  #3

  Kjoltyg-Vad heter genen som du och sambon har gemensamt? Vilken missbildning orsakar den?

 • Tor 22 mar 2018 16:13
  #7
  MariaLilli skrev 2018-03-22 15:17:48 följande:

  Hej Undrandesökande. 

  Okej vad spännande. Varför gjorde ni PSD? Läste på lite hur det skiljer sig från PGD. Men antar att ni fått betala för det själva? 

  Du får jättegärna berätta lite mer om eran resa. Hur lång tid det tog, antar att man får betala själv?


  Ja, vi betalar allt själva främst för att vi gjort dubbeldonation (både sperma och äggdonation) vilket är förbjudet i Sverige och därför kan man inte få söka ersättning av Försäkringskassan för det.

  Vi valde AvaClinic för att det inte är någon väntetid där, det ör lätt att ta sig dit, dubbeldonation är tillåtet där och främst att man kan göra PGS där.

  Vi valde PGS (kromosomtest på embryona dag 5 för att kolla att alla har normal kromosomuppsättning). Alltså INTE PGD (då man letar efter en speciell sjukdom). Orsaken till att vi valde PGS var för att jag tidigare fått 5 missfall pgr av embryon med kromosomfel (min man har dnafel och fragmentationsfel på sina spermier, kommer aldrig leda till levande födda barn, konstaterades i Riga då han fick göra sperm dna fragmentationstest). Vi valde dubbeldonation pgr av att jag är över 40 och det fanns spermafel.

  Men främsta anledningen för oss att göra PGS är att jag har probkem med överaktivt immunförsvar som också orsakar missfall. Så jag behövde göra PGS för att rensa bortt en felkälla till missfallen. Om vi visste att embryona var normala efter PGS och det ändå blev missfall, så skulle vi få fortsätta göra fler immunutredingar. Vilket vi sen gjort i London.

  Så vår historia i korthet: Inga barn sen tidigare, 6 missfall. Efter 3e missfallet en missfallsutredming i Sverige som inte visade något för de tog för få prover. Inte ens ett spermaprov togs. Efter missfall 4 reste vi till Aten och gjorde immunutredning på mig. Inga prover togs på mannen. Hittades koagulationssjukdom och överaktivt immunförsvar. Fick behandling med Intralipiddropp, Fragmin, kortisontabletter och trombyl. Men missfall ändå (nr 5).

  Reste till Riga, gjorde Sperm dna fragmentationstest (finns EJ i Sverige), hittades dnafel och fragmentationsfel. Gjorde dubbeldonation med PGS, fick 8 blastos, 7 normala. 2 sattes in, 5 till frysen. Immunmediciner och friska embryon, men missfall ändå (nr 6).

  Reste till London för ny större immunutredning av oss båda, hittades låga LAD-nivåer. Behöver göra 2 LIT-behandlingar (immunvaccinering) och sen göra om LAD-provet för att se att nivåerna gått upp tillräckligt.

  Sen kan vi göra nästa insättning. Så ser vår historia ut än så länge.
 • Tor 11 okt 2018 21:28
  #10
  Ida3434 skrev 2018-10-11 20:43:48 följande:

  Är kliniken på Sahlgrenska bra vid pga?


  PGA har jag aldrig hört talas om.
  Jag och min man har gjort PGS och det finns endast utomlands, ej i Sverige.
  De andra här i tråden har gjort PGD.
Svar på tråden Stora tråden om IVF med PGD
Logga in
Bli medlem