• Mojjan

    När "ska" ett barn kunna äta själv med sked?

    Olika utveckling från barn till barn, skulle jag vilja säga.

    Första ungen här hemma åt med fingrar (och fötter) och hela ansiktet till hon var 2,5 år gammal. Hon visste självklart vad bestick var, men lät bli att använda dem även om de låg framme. Vi ville inte "tvinga" henne att göra rätt , eftersom hon som litet barn hade utpräglad matproblematik med dietistkontakt och var oerhört selektiv med vad hon stoppade i munnen generellt, så hur mat kom in i munnen var irrelevant för oss. Förskolan hade inga synpunkter alls på detta, det var många barn som inte åt "perfekt" första 3 åren på förskolan.

    Andra ungen åt klockrent med bestick och kunde skära all mat själv när hon var ca 1,5 år gammal. Vi hade inte direkt övat något hemma, men hon snappade väl upp när storasyster åt...? (Det skiljer 4 år mellan barnen, så vi det laget åt självklart storasyster perfekt med bestick vid matbordet)

    Minsta barnet hemma är 1,5 år och har precis börjat ta tag i sked och gaffel och vill själv äta. 1 gång av 10 så träffar han faktiskt munnen med maten, men oftast är skeden upp-o-ner eller så väljer han att använda sina händer i alla fall. Matglad som en häst, så han får definitivt i sig maten ändå.

    Kort sagt - helt olika när de börjat med bestick även om de "uppfostrats" likadant. Så länge ungarna får i sig någon mat så har i alla fall vi inte brytt oss om hur det går till.

  • Mojjan
    Meriall skrev 2018-04-03 09:41:23 följande:
    Men då tänker du typ 2,5-3 år som gräns? Förstår att det är speciellt med SÄ, det har storasyskonet men lillan verkar äta det mesta som tur är :) Hon får i sig bra med mat så där är det lugnt.
    Ungefär någonstans där, ja. Hade tex inte reagerat om en 3-åring i vänkretsen hade haft svårt att skära maten själv och behövt sina föräldrar hjälpt.
    Jag tycker att man ibland glömmer bort att en 3-åring fortfarande är ett LITET barn. Många barn i den åldern har ju fortfarande blöja. Mina ungar har haft svårt att ens sitta still vid bordet som 3-åringar för de har såååå mycket spring i kroppen. Rent krasst så är det ju inte nödvändigt för artens överlevnad att kunna äta med bestick själv, så det har fått ta den tid det tar. Det finns viktigare strider att ta som förälder, känner jag nog spontant
Svar på tråden När "ska" ett barn kunna äta själv med sked?