• Anonym (L)

    Ni som är bra på svensk stavning, grammatik o.s.v. - finns det några saker i svenskan som ni ändå har svårt för?

    Ni som vet med er att ni har väldigt få stavfel eller grammatiska fel när ni skriver (på svenska), finns det något i svenskan som ni ändå kan bli lite osäkra på? Det kan vara saker som ni egentligen vet, men ändå ibland måste stanna upp inför. 

    Är inte ute efter en tråd där vi förklarar språkriktighetsfrågor eller hur felfri man måste vara för att räknas som "bra på svenska", är bara nyfiken på olika saker som kan kännas svåra även för den som sällan skriver fel. Sedan kan ju saker bli fel även om man tycker att man har bra koll på språket, men nu tänker jag främst på sådant man själv känner sig osäker på! Så fyll på med de grejer som gör er lite osäkra! Glad

    Ett par grejer som jag själv har varit tvungen att tänka till kring nyligen:
    - Stava till "abonnemang"
    - När det ska vara "tills" istället för "till"

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2018-04-11 14:25
    Ska bara tillägga att jag egentligen är ganska liberal i min syn på språket och inte bryr mig särskilt mycket om när någon gör "fel". Så menar absolut inte att man är dålig på svenska bara för att man har många stavfel eller så, och är inte ute efter att peka ut rätt och fel i språket. Tyckte bara att det var intressant att se för vilka grejer som det liksom är allra svårast att få en känsla för hur det ska vara! Kul med så många svar!

  • Svar på tråden Ni som är bra på svensk stavning, grammatik o.s.v. - finns det några saker i svenskan som ni ändå har svårt för?
  • Anonym (L)

    Kul att så många svarar! Flera av de sakerna ni nämner är inte helt självklara för mig heller. Typ den här de som/dem som-konstruktionen som flera har nämnt, tror dock att jag lärde mig en gång för alla för bara någon vecka sedan att båda är okej, men innan dess kunde jag vara osäker på det. FlörtFöre och innan är jag inte heller helt säker på. Jag kan inte minnas att jag brukar tänka på det så det är möjligt att jag ändå har en känsla för hur det ska vara, men jag kan inte sådär rakt upp och ner förklara skillnaden, verkligen inte. 

  • Anonym (L)
    Fru Ågren skrev 2018-04-10 19:37:39 följande:
    "Och det vart ljus", berättar gamla översättningen av Första Mosebok. Glad
    Vad roligt att det faktiskt står så! Hade ingen aning om det och då har jag ändå läst Bibeln en del (men äger ingen av den gamla översättningen). 

    Brukar inte själv säga "vart" med den betydelsen men jag gillar det, tycker att det låter fint! Glad
  • Anonym (L)
    Anonym (kluckan) skrev 2018-04-11 23:33:52 följande:

    Det finns två grupper av personliga pronomen: subjekten och objekten.

    Subjektsformerna är:

    Jag

    Du

    Han/hon/den/det

    Vi

    Ni

    De

    De motsvarande objektsformerna är:

    Mig

    Dig

    Honom/henne/den/det

    Oss

    Er

    Dem

    Så de/dem ska alltså användas så som man använder t ex jag och mig. "Jag slog honom", inte "jag slog han". "Vi träffade er", inte "vi träffade ni". "De är vackra", inte "dem är vackra". Du säger ju "jag är vacker" och inte "mig är vacker", eller hur? :)

    Man kan också tänka på engelskan. Du säger ju inte "them are cute", du säger "they are cute". Denna hjälpregel tror jag är tillämplig rakt av i de flesta fall. Engelskan har ju även "these" och "those", men de betyder ju "de här" och "de där".

    Alla som tycker språk är viktigt föredrar dock att du konsekvent skriver "dom" rakt av om du är osäker. Ett felplacerat "dem" ser för jäkla illa ut, alltså. Det är synd att så många har svårt för de/dem för det är ju egentligen ganska basic svenska - ingen infödd säger ju fel på t ex jag och mig! - och jag antar att problemet uppstått för att orden helt enkelt uttalas likadant båda två. Hur två ord som stavas de och dem kommit att uttalas "dom", det vet jag dock inte. Det är rätt konstigt.


    Tidigare trodde jag att alla rekommenderade att man skriver "dom" ifall man är osäker på vilket det ska vara, men nu har jag fått höra om en annan lösning som en del faktiskt förespråkar: att konsekvent använda "de" istället. Står lite om det här bland annat: blog.svd.se/sprak/2011/06/02/de-eller-dem/

    Jag vet inte riktigt var jag själv föredrar men jag tycker att det finns bra argument för att välja "de"! Även om det på samma gång känns lite konstigt eftersom det är längst från talspråket.
Svar på tråden Ni som är bra på svensk stavning, grammatik o.s.v. - finns det några saker i svenskan som ni ändå har svårt för?