Inlägg från: H4llongr0ttan |Visa alla inlägg
  • H4llongr0ttan

    Någon hundvetare här?

    Hej! Jag var med om en situation idag, han är en valp på 6 månader. Vi var hos veterinären och det kom in en annan hund i väntrummet.

    Min valp blev rädd för denna hund, valpen försvann under bänken och bara morrade och morrade mot denna han, lite skall också men inte mycket.

    Jag som är ny ägare visste inte vad jag skulle göra, hade inte sett detta beteende förut. Visst, jag har sett att han varit rädd för hundar förut men inte att han ligger och morrar så.

    Nåja, jag försökte få den ut från under bänken, jag tänkte jag skulle hålla honom i famnen. Det har han velat förut då han varit rädd, alltid kommit upp i min famn då.

    Men denna gång nu då, då visade han beteende att han skulle bita mig, han gjorde det inte men han högg lite sådär i luften medans jag drog bort handen.

    DET, beteendet gjorde mig rädd och ledsen. Att han vill bita MIG. Jag försökte hjälpa, gjorde jag fel? Vad SKA jag göra i en situation? Hur ska han bli som vuxen nu då om han vill bita mig i en rädd-situation? Hjälp?

  • Svar på tråden Någon hundvetare här?
  • H4llongr0ttan
    Anonym (husse) skrev 2018-04-13 15:40:20 följande:

    Ta inte upp hunden om det blir tjafs. Låt den sitta vid dina fötter, med kort koppel. Säg åt den att vara tyst.

    Att valpen uppträder annorlunda jämfört med tidigare skulle kunna bero på att den har uppnått "puberteten" så att andra hundar inte daltar med den längre. Den andra hunden skickade kanske en signal om att din hund skulle hålla sig på sin kant.

    (Småvalpar kommer undan med mycket, men när de blir äldre ställs det helt andra krav från andra hundar. Kan bli en del missförstånd vid 6 månader.)


    Tack för ditt svar och ditt råd! Tror dock inte just denna hund visade några såna signaler eftersom den satt lugnt , tittade knappt på min hund, såg iallafall obrydd ut. Den var 13 år och nästan döv sa ägaren!
  • H4llongr0ttan
    Dexter dot com skrev 2018-04-13 17:59:06 följande:

    Skulle tro att din valp blev stressad hos vet, rädd för den andra hunden och kände sig trängd under bänken när du försökte få fram den. I trängda lägen kan hundar reagera med att bli ännu räddare och visa att dom inte kan hantera situationen med morr och nafsningar vilket är helt normalt. Du måste lära dig i vilka situationer hunden blir osäker och känner sig trängd och undvika att utsätta valpen för dom.


    Tack, men finns det något jag KAN göra då? Eller SKA jag göra något ifall jag ändå hamnar i en sånhär situation igen. Då inte ens jag duger eftersom han ville bita mig, kan jag visa mitt stöd på något vis?
  • H4llongr0ttan
    Anonym (Ta aldrig upp) skrev 2018-04-13 20:09:02 följande:

    Det värsta du kan göra är just att ta upp hunden och dalta med den. Det skapar endast mer osäkerhet hos hunden, du säger praktiskt taget till hunden att situationen är läskig och då kommer hunden komma ihåg detta i framtida situationer likt denna. 

    Försök att vara neutral och lugn och säg antingen till hunden på skarpen eller ignorera beteendet. All annan form av agerande uppmuntrar bara hundens beteende.

    För att undvika liknande situationer så kan du öva på att när du t.ex. möter en hund på promenaden eller är i en park där andra hundar också befinner sig, ge godis och/eller leksak till hunden för att fokus ska ligga på dig och inte andra hundar. Då kommer hunden koppla andra hundar som något positivt (få godis) och kommer på så sätt inte ha problem med att möta andra hundar. Kan tillägga att det inte gör något om du inte får ögonkontakt med hunden i början, ge godiset iaf.


    Tack för tipsen, det är precis vad jag har undrat över. Ifall det är bra eller dåligt att *trösta* så att säga. För tidigare när vi varit i inhängnad hundpark o där hundar alltså är lösa, ofta har det gått ganska bra men ibland kommer det någon hund som han blir rädd för. Och då springer han undan med svansen mellan benen o ylar. I de situationerna har jag visat min famn till honom och han har sprungit upp i min famn så långt han kan nå. Jag har då i princip visat honom att jaa, dessa hundar ÄR super farliga? Är det så? Men ska jag låta honom springa undan gråtandes då eller rekommenderar du att inte alls ha honom lös där fastän det ju är det som är meningen då parken är inhängnad..
Svar på tråden Någon hundvetare här?