• Iowhannah

    Barn förr och nu. Funderingar kring trots.

    sextiotalist skrev 2018-04-17 06:17:09 följande:

    Oj. Vilket selektivt minne. För 30 år sedan hade även studenter telefonsvarare.

    Min generation trotsade i varje fall, trots att det var en hemmafruera, fast telefon har funnits med under hela min uppväxt.

    Min mamma konstaterade att spädbarn skriker mindre idag. När jag var nyfödd och spädbarn, så var det amning var fjärde timma och skrika sig till sömns .

    Detta med att barn under två inte tittade på tv, minns du inte debatterna?

    Tv " som barnvakt" diskuterades på forum för 15 år sedan och i tidningar långt innan dess. Den bilden om tv skulle jag mer datera 40 år tillbaka, då man endast hade två kanaler.

    Den bilden (förutom telefon och surfplattor) som du målar upp är så långt ifrån min bild. Då har jag en son som passerat 20 och är själv 55+.

    Jo, barn trotsade. Under 80-talet, när jag var 20+, så såg jag många gånger skrikande barn i affärerna och redan då gick historien om mamman som la sig ner och skrek i affären runt.

    Själv var jag ett barn som lade mig ner och skrek när jag inte fick min vilja igenom.


    Jag vill även lägga till att iPhone 3 släpptes 2007 så för tio år sedan hade en hel del smartphones. För 20 år sedan hade väldigt många en mobiltelefon. Jag fick min första för 18 år sedan (och då hade jag tjatat ett bra tag).

    Själv är jag född på 80-talet och både min syster och jag trotsade nog rejält (hon kunde hota våra föräldrar genom att säga ?ge mig den, annars säger jag AAAAAHHHH?).

    Jag tror helt enkelt att det handlar om föräldrarnas inställning till barnen (och sig själva). Mina föräldrar (i varje fall min pappa) hade strikta regler kring teve, vi fick bara se Bolibompa och filmer var ett undantag som enbart gällde på helger. I dag har man fortfarande valet att ha dessa regler för sina barn, det finns inget som hindrar en.

    Jag vet även att våra föräldrar visade mycket respekt och hänsyn för oss barn, vilket såklart gjorde att vi visade detsamma tillbaks, och detta är något jag tycker är jätteviktigt att föra vidare till nästa generation. Självklart trotsade vi ändå, och framför allt jag var expert på att hitta på allt möjligt bus som gav föräldrarna huvudvärk.
Svar på tråden Barn förr och nu. Funderingar kring trots.