Inlägg från: Anonym (Hmmm....) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hmmm....)

    Till köttätare...

    Anonym (Veganen) skrev 2018-04-21 21:16:12 följande:

    Får ni inte dåligt samvete när ni sitter och äter till exempel gris? Jag vill att min man ska bli vegan precis som jag men han envisas med att äta kött. Idag åt han gris. Jag tog fram bilder på grisar och frågade om han inte får dåligt samvete, varav han svarar ?nej.? Får ni verkligen inte dåligt samvete när ni äter kött?


    Nej, lika lite som bönder på 1800-talet fick dåligt samvete av att äta uppdaterad grisen de fött upp och lika lite som lejonet som äter upp gasellen.
  • Anonym (Hmmm....)
    Anonym (Utbildad djurvårdare.) skrev 2018-04-23 11:54:27 följande:
    Jag kan ibland få dåligt samvete om nån säger typ "åh då äter du det lilla lammet som kunde sprungit och vara glad" men släpper ganska snabbt!
    Fast om alla vore vegetarianer hade inte lilla lammet sprungit runt och varit glad. För det första hade det inte funnits så många lamm alls och de som funnits hade varit vild, dvs det lilla lammet hade kunnat få sjukdomar det inte får nu och det hade kunnat bli riven och uppäten av vargar. Livet i det vilda är inte som i en Disney-film.
  • Anonym (Hmmm....)
    klyban skrev 2018-04-23 12:05:18 följande:

    Varför ska man få dåligt samvete?
    Det saknas en hel del i din TS som ens skulle ta och fundera på den.

    Jag har lärt mig med åren och ni evangeliska veganer ofta projicerar era egna känslor på djuret.
    Och tror andra ska göra det samma.
    Även att ni bara klarar svart och vitt förhållanden, och där finns det inte ens på kartan och göra det bättre för djuren som är till för konsumtion.
    Utan det BARA accepteras ett total stopp.


    Det är lite som när barn ger liv åt sina leksaker och andra döda ting. Ja, djuren är levande varleser, men de tänker och känner inte på samma sätt som människor.
  • Anonym (Hmmm....)
    Vik945 skrev 2018-04-23 14:59:21 följande:

     


    Helt rimligt att du kan äta levande varelser utan dåligt samvete.
    Men att du likställer en gris med en morot är det är det dummaste jag läst idag, förmodligen är det inte ett ärligt påstående från dig. Jag antar att du försöker ha logisk konsistens. 


    Växter saknar nervsystem och hjärna och känner därför ingen smärta såvitt vi vet. Att du har någon egen teori att dom känner smärta är orimligt. Du förmedlar ditt argument som att det är logiskt och självklart, förstår inte hur du kan tro att ditt argument är vettigt? 
    Du anser att det är samma sak att plocka och skära upp en morot som att döda och stycka en hund? Det har jag svårt att tro.

    Efter din egen logik borde du inte ha något problem med att äta människor heller om medvetande och kapacitet att känna inte har någon större betydelse än definitionen för "levande varelse", när det kommer till moral.


    "Dessutom vet jag att väldigt många veganer är drabbade av gullighetssjukan, så jag ger heller inte så mycket för deras argumentation av den aledningen."

    Intressant hur du använder en halmdocka för att avfärda argument medan du själv tar dina argument till det extrema för att undvika inkonsekvens. Oskyldig


    Thomas DI Leva sa i ett TV-program att han inte åt svemt eftersom han var vegetarian och inte åt sina vänner. Det kanske inte var så knäppt som det lät då. Svampar är smartare än man tror. Slemsvampar kan minnas saker, hitta bäst väg i en labyrint mm. Svampar pratar med varandra och även andra växter visar prov på intelligens. Så vad ska vegetarianer äta då? Fallfrukt?

    "Det finns fler organismer som är oväntat intelligenta. Anthony Trewavas, professor vid universitetet i Edinburgh, arbetar med intelligent beteende hos växter. Många växter har förmåga att väga in information från mängder av olika källor, innan de slutligen bestämmer sig för vart de ska sända sina skott eller rötter."

    "Det är fortfarande oklart vilka mekanismer som ligger bakom växternas intelligenta beteende. Men klart är att växter har effektiva metoder att känna av små förändringar i sin omgivning. De reagerar på ljus av olika våglängder, och känner av vilka mineraler som finns i jorden. Dessutom verkar de kunna lära sig och minnas, på samma sätt som slemsvamparna.


    - Varje cell har förmågor som liknar en enkel hjärna, det sker massor av kommunikation inuti celler. Till och med bakterier kan lära sig saker och minnas, om än mycket begränsat, säger Anthony Trewavas."

    www.dn.se/nyheter/vetenskap/svampar-ar-smartare-an-du-tror/

    "Forskarna jämför svamparnas kommunikation med människornas. Svampar talar samma svampspråk men på grund av olika dialekter kan alla svampar inte förstå varandra. Eftersom alla inte förstår varandra kan de inte påbörja en kommunikation som skulle leda till cellfusion."

    www.svt.se/nyheter/vetenskap/livsfarligt-for-svampar-att-ragga-fel

  • Anonym (Hmmm....)
    Vik945 skrev 2018-04-23 15:51:54 följande:

    Okej, så om du kan se den skillnaden hur likställer du då grisen med moroten?
    Och när du skriver känner, vad menar du då?

    Okej. Ja, jag tolkade det som att du tror de flesta veganer är drabbade av "gullighetssjukan" och därför avfärdar argument från veganer vilket jag inser är en misstolkning.


    Du kan ju läsa mitt inlägg ovan.
  • Anonym (Hmmm....)
    Vik945 skrev 2018-04-23 22:37:26 följande:

    Jag, som sagt... B12 tillskott/berikad mat.


    Som jag förstår det så har vi bakterier som producerar B12 som vi inte tillgodogör oss utan istället gör oss av med via avföringen.
    Hört talas som någon studie där man framgångsrikt behandlade/omvände B12 brist hos veganer genom att förse dem med B12 utvunnet ur deras egen avföring.
    B12 är ingenting som kött helt magiskt innehåller.


    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7354869

    Undrar också om man teoretiskt sett skulle kunna få i sig nog med B12 från jord och smuts också.
    Men du nämner "naturligt", vilket kan diskuteras. Konstgjort är dock mer passande, men samtidigt dricker du kranvatten, äter onaturlig mat själv, använder tandkräm, medicin m.m. Onaturligt är inte nödvändigtvis något dåligt. Du har omöjligt logisk konsistens där så förstår inte varför du nämner naturligt?


    Om man måste äta tillskott för att klara sig som vegan är väl det ett tecken på att man äter fel mat?!
  • Anonym (Hmmm....)
    Vik945 skrev 2018-04-24 00:52:00 följande:

    Du förstår väl vad jag menar? B12 är inget som helt magiskt finns i kött.
    Det kommer från bakterier och finns i jord och smuts, avföring bl.a som djuren får i sig. Vissa av djuren kanske kan producera och tillgodogöra sig en viss del b12?
    Men många av djuren inom jordbruk får till och med tillskott av b12.

    Du hade ju felaktig information angående uppkomsten av b12 i avföring.


    Jag vet inte vad du vill ha sagt med ditt prat om naturligt? Du menar att vi i dagens läge inte kan få i oss b12 "naturligt" och då syftar du på en kost enbart av växter. Jag vet inte om det stämmer, vi kanske teoretiskt sett kan få i oss nog med b12 genom jord och smuts, jag är osäker. Är det tänkt att vara ett argument eller varför nämner du detta? Ser du något problem med att få i sig något konstgjort?


    Du vill alltså lägga in avföring i näringspyramiden? Fräscht.
  • Anonym (Hmmm....)
    sextiotalist skrev 2018-04-24 07:45:12 följande:

    En intressant faktor, hur skulle veganer överleva om vi endast hade levt på det som vårt land producerar? Väldigt mycket av det som är basen i deras kost är ju faktiskt importerat.
    I de flesta kulturer har man levt (och lever) på blandkost.

    Alltså, veganer får mer än gärna välja sin livsstil, det gör mig ingenting och tack och lov är de veganer jag mött IRL toleranta och inser att det är deras val, utifrån deras livsåskådning. Det jag ogillar med vissa veganer är deras missionerande och minimerande av andra kostval än deras egna.
    Jag har även några vänner på facebook som är veganer, inte ens de kör några kampanjer.

    Min sambos ena barn lever ihop med en vegan, pga allergier så kan de endast äta en eller två måltider som innehåller samma ingredienser. Det är alltså allergi mot baljväxter, avocado, nötter, flera frukter etc. De flesta allergiker jag känner, är allergisk mot något inom växtriket.
    En annan jag känner var tvungen att släppa vegankosten helt, då hennes kropp inte kunde ta emot vegetabiliskt järn och hon fick svår järnbrist. Inte ens B12-injektioner hjälpte.

    Människans kropp är skapt för blandkost, det är få som klarar av att leva ett liv endast från växtriket, de flesta behöver tillskott av något slag.


    Bra skrivet!

    Ja, människan är skapt för blandkost. Mer specifikt: att äta det man hittar. Fick man tag i kött från något stort villebråd var det en lyckodag. Andra dagar blev det frön, nötter, fisk, små gnagare, frukt mm.

    Jag är inte vare sig vegetarian eller vegan och tänker inte bli det heller. Med det sagt äter vi på tok för mycket kött idag. Jag minns inte hur mycket mer kött vi äter nu än på 70-talet men det är mycket mer. Vi kan alltså minska mängden.

    Jag minns ett avsnitt av "Medicin med Mosley" som gick för inte allt för länge sedan. Där testade han både vegetariskt och köttrik kost och mätte olika värden i kroppen. Det man kom fram till där var att det bästa för kroppen var vegetarisk kost med inslag av kött. Helt vegetarisk kost var alltså inte bäst.

    Sedan beror det såklart på. Jag vill gärna att vi ska äta mer grönt hemma och mer fisk. Tyvärr är maken allergisk mot nötter, tomater, morot och diverse frukter och starkt känslig mot gurka, paprika och bönor. Kött och fisk, och kyckling, går bra.
  • Anonym (Hmmm....)
    sextiotalist skrev 2018-04-24 08:27:48 följande:
    Som jag skrivit innan, överätning är aldrig bra, för mycket och för lite skämmer allt.
    Det är en viss skillnad att ha en balans i det man äter mot att dissa folk för att de inte väljer att ha samma kost som en själv.
    Verkligen!
  • Anonym (Hmmm....)
    Anonym (Innouthitodit) skrev 2018-04-24 08:58:30 följande:
    Du brukar ju verka smart? Hur kan du då säga att växter reagerar ?precis som djur?? Att hitta att signaler skickas är inte samna som att ha en riktig hjärna och utvecklat känslocenter. Kanske är dilemmat kring köttätning din akilleshäl? Jobba med dig själv på det här området och återfinn din rätt att ses som balanserad och smart ;)

    Som svar på TS:

    Ja, jag fick väldiga skuldkänslor av att ära kött som tillslut skapade äckelkänslor som gjorde det omöjligt att fortsätta. Kändes plötsligt surrealistiskt att sitta och tugga på döda varelser fast jag inte behöver det. Har ett gammalt husdjur sedan tiden före jag slutade äta kött så jag köper fortfarande köttprodukter till denna, det är mitt sista kvarvarande dåliga samvete, men har man tagit fan i båten så ror man ju honom i land.
    "Det finns fler organismer som är oväntat intelligenta. Anthony Trewavas, professor vid universitetet i Edinburgh, arbetar med intelligent beteende hos växter. Många växter har förmåga att väga in information från mängder av olika källor, innan de slutligen bestämmer sig för vart de ska sända sina skott eller rötter."

    "Det är fortfarande oklart vilka mekanismer som ligger bakom växternas intelligenta beteende. Men klart är att växter har effektiva metoder att känna av små förändringar i sin omgivning. De reagerar på ljus av olika våglängder, och känner av vilka mineraler som finns i jorden. Dessutom verkar de kunna lära sig och minnas, på samma sätt som slemsvamparna.


    - Varje cell har förmågor som liknar en enkel hjärna, det sker massor av kommunikation inuti celler. Till och med bakterier kan lära sig saker och minnas, om än mycket begränsat, säger Anthony Trewavas."

    www.dn.se/nyheter/vetenskap/svampar-ar-smartare-an-du-tror/

  • Anonym (Hmmm....)
    Anonym (vegan jag också) skrev 2018-04-23 16:19:31 följande:
    herregud, varför skulle dom det...??! Vilken bisarr tanke. Lika bisarr som att tänka att människor med kapacitet att tänka fritt och söka information fortfarande väljer att äta djur.
    Nej, de har inte dåligt samvete, eftersom djur inte har samvete. De har inte den typen av medvetande. De som blir uppätna går inte heller runt och är oroliga för att de en gång kan bli uppätna (dock har de givetvis flyktinstink och de kämpar mot att bli uppätna om de blir jagade av rovdjur).

    På samma sätt är växter smartare än vi tror, men de djur som äter växter har inte ångest för det - och växterna har säkert inte heller ångest över att bli uppätna av kor.
  • Anonym (Hmmm....)
    Anonym (Biobonus) skrev 2018-04-24 11:00:40 följande:
    Vill man äta hälsosamt (allltså inte skräpmat och godsaker) så är kroppen bättre anpassad till tillagad blandkost, då vi inte längre har det långa tarmpaket från den tid då människan åt mestadels vegetariskt.
    Ja, vi kan ju inte idissla längre.
  • Anonym (Hmmm....)
    LFF skrev 2018-05-02 10:09:44 följande:
    Om inte njutning till mat är ett bra argument, hur kommer det sig då att 9 av 10 människor går i taket när jag säger att jag, rent generellt, inte tycker att mat är gott. Att jag gladeligen skulle ta ett piller för att få i mig det jag behöver hellre än äter mat? Så fort man kommer in på diskussioner om mat (både med allätare och vegetarianer/veganer) så är just "Men mat som är så GOTT!!!!!" det främsta argumentet som framförs.

    Så sluta snacka BS om att njutningen till mat inte är ett argument.
    Du har helt rätt! Om inte mat vore en njutning för de flesta hade vi inte haft problem med att människor åt för mycket mat och mat med för mycket fett och socker.


Svar på tråden Till köttätare...