sextiotalist skrev 2018-04-24 07:45:12 följande:
En intressant faktor, hur skulle veganer överleva om vi endast hade levt på det som vårt land producerar? Väldigt mycket av det som är basen i deras kost är ju faktiskt importerat.
I de flesta kulturer har man levt (och lever) på blandkost.
Alltså, veganer får mer än gärna välja sin livsstil, det gör mig ingenting och tack och lov är de veganer jag mött IRL toleranta och inser att det är deras val, utifrån deras livsåskådning. Det jag ogillar med vissa veganer är deras missionerande och minimerande av andra kostval än deras egna.
Jag har även några vänner på facebook som är veganer, inte ens de kör några kampanjer.
Min sambos ena barn lever ihop med en vegan, pga allergier så kan de endast äta en eller två måltider som innehåller samma ingredienser. Det är alltså allergi mot baljväxter, avocado, nötter, flera frukter etc. De flesta allergiker jag känner, är allergisk mot något inom växtriket.
En annan jag känner var tvungen att släppa vegankosten helt, då hennes kropp inte kunde ta emot vegetabiliskt järn och hon fick svår järnbrist. Inte ens B12-injektioner hjälpte.
Människans kropp är skapt för blandkost, det är få som klarar av att leva ett liv endast från växtriket, de flesta behöver tillskott av något slag.
Bra skrivet!
Ja, människan är skapt för blandkost. Mer specifikt: att äta det man hittar. Fick man tag i kött från något stort villebråd var det en lyckodag. Andra dagar blev det frön, nötter, fisk, små gnagare, frukt mm.
Jag är inte vare sig vegetarian eller vegan och tänker inte bli det heller. Med det sagt äter vi på tok för mycket kött idag. Jag minns inte hur mycket mer kött vi äter nu än på 70-talet men det är mycket mer. Vi kan alltså minska mängden.
Jag minns ett avsnitt av "Medicin med Mosley" som gick för inte allt för länge sedan. Där testade han både vegetariskt och köttrik kost och mätte olika värden i kroppen. Det man kom fram till där var att det bästa för kroppen var vegetarisk kost
med inslag av kött. Helt vegetarisk kost var alltså inte bäst.
Sedan beror det såklart på. Jag vill gärna att vi ska äta mer grönt hemma och mer fisk. Tyvärr är maken allergisk mot nötter, tomater, morot och diverse frukter och starkt känslig mot gurka, paprika och bönor. Kött och fisk, och kyckling, går bra.