• Anonym (Veganen)

    Till köttätare...

    Får ni inte dåligt samvete när ni sitter och äter till exempel gris? Jag vill att min man ska bli vegan precis som jag men han envisas med att äta kött. Idag åt han gris. Jag tog fram bilder på grisar och frågade om han inte får dåligt samvete, varav han svarar ?nej.? Får ni verkligen inte dåligt samvete när ni äter kött?

  • Svar på tråden Till köttätare...
  • sextiotalist

    En intressant faktor, hur skulle veganer överleva om vi endast hade levt på det som vårt land producerar? Väldigt mycket av det som är basen i deras kost är ju faktiskt importerat.
    I de flesta kulturer har man levt (och lever) på blandkost.

    Alltså, veganer får mer än gärna välja sin livsstil, det gör mig ingenting och tack och lov är de veganer jag mött IRL toleranta och inser att det är deras val, utifrån deras livsåskådning. Det jag ogillar med vissa veganer är deras missionerande och minimerande av andra kostval än deras egna.
    Jag har även några vänner på facebook som är veganer, inte ens de kör några kampanjer.

    Min sambos ena barn lever ihop med en vegan, pga allergier så kan de endast äta en eller två måltider som innehåller samma ingredienser. Det är alltså allergi mot baljväxter, avocado, nötter, flera frukter etc. De flesta allergiker jag känner, är allergisk mot något inom växtriket.
    En annan jag känner var tvungen att släppa vegankosten helt, då hennes kropp inte kunde ta emot vegetabiliskt järn och hon fick svår järnbrist. Inte ens B12-injektioner hjälpte.

    Människans kropp är skapt för blandkost, det är få som klarar av att leva ett liv endast från växtriket, de flesta behöver tillskott av något slag.

  • Anonym (Hmmm....)
    Vik945 skrev 2018-04-23 22:37:26 följande:

    Jag, som sagt... B12 tillskott/berikad mat.


    Som jag förstår det så har vi bakterier som producerar B12 som vi inte tillgodogör oss utan istället gör oss av med via avföringen.
    Hört talas som någon studie där man framgångsrikt behandlade/omvände B12 brist hos veganer genom att förse dem med B12 utvunnet ur deras egen avföring.
    B12 är ingenting som kött helt magiskt innehåller.


    www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7354869

    Undrar också om man teoretiskt sett skulle kunna få i sig nog med B12 från jord och smuts också.
    Men du nämner "naturligt", vilket kan diskuteras. Konstgjort är dock mer passande, men samtidigt dricker du kranvatten, äter onaturlig mat själv, använder tandkräm, medicin m.m. Onaturligt är inte nödvändigtvis något dåligt. Du har omöjligt logisk konsistens där så förstår inte varför du nämner naturligt?


    Om man måste äta tillskott för att klara sig som vegan är väl det ett tecken på att man äter fel mat?!
  • Anonym (Hmmm....)
    Vik945 skrev 2018-04-24 00:52:00 följande:

    Du förstår väl vad jag menar? B12 är inget som helt magiskt finns i kött.
    Det kommer från bakterier och finns i jord och smuts, avföring bl.a som djuren får i sig. Vissa av djuren kanske kan producera och tillgodogöra sig en viss del b12?
    Men många av djuren inom jordbruk får till och med tillskott av b12.

    Du hade ju felaktig information angående uppkomsten av b12 i avföring.


    Jag vet inte vad du vill ha sagt med ditt prat om naturligt? Du menar att vi i dagens läge inte kan få i oss b12 "naturligt" och då syftar du på en kost enbart av växter. Jag vet inte om det stämmer, vi kanske teoretiskt sett kan få i oss nog med b12 genom jord och smuts, jag är osäker. Är det tänkt att vara ett argument eller varför nämner du detta? Ser du något problem med att få i sig något konstgjort?


    Du vill alltså lägga in avföring i näringspyramiden? Fräscht.
  • Anonym (Hmmm....)
    sextiotalist skrev 2018-04-24 07:45:12 följande:

    En intressant faktor, hur skulle veganer överleva om vi endast hade levt på det som vårt land producerar? Väldigt mycket av det som är basen i deras kost är ju faktiskt importerat.
    I de flesta kulturer har man levt (och lever) på blandkost.

    Alltså, veganer får mer än gärna välja sin livsstil, det gör mig ingenting och tack och lov är de veganer jag mött IRL toleranta och inser att det är deras val, utifrån deras livsåskådning. Det jag ogillar med vissa veganer är deras missionerande och minimerande av andra kostval än deras egna.
    Jag har även några vänner på facebook som är veganer, inte ens de kör några kampanjer.

    Min sambos ena barn lever ihop med en vegan, pga allergier så kan de endast äta en eller två måltider som innehåller samma ingredienser. Det är alltså allergi mot baljväxter, avocado, nötter, flera frukter etc. De flesta allergiker jag känner, är allergisk mot något inom växtriket.
    En annan jag känner var tvungen att släppa vegankosten helt, då hennes kropp inte kunde ta emot vegetabiliskt järn och hon fick svår järnbrist. Inte ens B12-injektioner hjälpte.

    Människans kropp är skapt för blandkost, det är få som klarar av att leva ett liv endast från växtriket, de flesta behöver tillskott av något slag.


    Bra skrivet!

    Ja, människan är skapt för blandkost. Mer specifikt: att äta det man hittar. Fick man tag i kött från något stort villebråd var det en lyckodag. Andra dagar blev det frön, nötter, fisk, små gnagare, frukt mm.

    Jag är inte vare sig vegetarian eller vegan och tänker inte bli det heller. Med det sagt äter vi på tok för mycket kött idag. Jag minns inte hur mycket mer kött vi äter nu än på 70-talet men det är mycket mer. Vi kan alltså minska mängden.

    Jag minns ett avsnitt av "Medicin med Mosley" som gick för inte allt för länge sedan. Där testade han både vegetariskt och köttrik kost och mätte olika värden i kroppen. Det man kom fram till där var att det bästa för kroppen var vegetarisk kost med inslag av kött. Helt vegetarisk kost var alltså inte bäst.

    Sedan beror det såklart på. Jag vill gärna att vi ska äta mer grönt hemma och mer fisk. Tyvärr är maken allergisk mot nötter, tomater, morot och diverse frukter och starkt känslig mot gurka, paprika och bönor. Kött och fisk, och kyckling, går bra.
  • Anonym (Allätare)

    Nej jag har inte dåligt samvete. Däremot vill jag att djuret ska ga haft ett bra liv när det levde. Just gris köper jag från en lokal uppfödare men det är svårt att veta hur eländigt tex en kyckling eller gris har haft det. Jag äter inte så stora mängder kött och skulle gärna betala för en produkt där jag visste att djuren haft ett bra liv, ja fram till att de slaktades då.

    Jag har mer dåligt samvete för dålig djurhållning än själva dödandet alltså. Jag har ibs och tillräckliga problem med maten utan att hålla en säskild diet, jag försöker variera kosten inom det jag tål. Tyvärr inte så mycket bönor och inte quorn, synd eftersom det är gott.

  • sextiotalist
    Anonym (Hmmm....) skrev 2018-04-24 08:07:24 följande:
    Bra skrivet!

    Ja, människan är skapt för blandkost. Mer specifikt: att äta det man hittar. Fick man tag i kött från något stort villebråd var det en lyckodag. Andra dagar blev det frön, nötter, fisk, små gnagare, frukt mm.

    Jag är inte vare sig vegetarian eller vegan och tänker inte bli det heller. Med det sagt äter vi på tok för mycket kött idag. Jag minns inte hur mycket mer kött vi äter nu än på 70-talet men det är mycket mer. Vi kan alltså minska mängden.

    Jag minns ett avsnitt av "Medicin med Mosley" som gick för inte allt för länge sedan. Där testade han både vegetariskt och köttrik kost och mätte olika värden i kroppen. Det man kom fram till där var att det bästa för kroppen var vegetarisk kost med inslag av kött. Helt vegetarisk kost var alltså inte bäst.

    Sedan beror det såklart på. Jag vill gärna att vi ska äta mer grönt hemma och mer fisk. Tyvärr är maken allergisk mot nötter, tomater, morot och diverse frukter och starkt känslig mot gurka, paprika och bönor. Kött och fisk, och kyckling, går bra.
    Som jag skrivit innan, överätning är aldrig bra, för mycket och för lite skämmer allt.
    Det är en viss skillnad att ha en balans i det man äter mot att dissa folk för att de inte väljer att ha samma kost som en själv.
  • LFF
    Anonym (Omnivor) skrev 2018-04-23 19:30:51 följande:

    Jag äter både kött och vegetariskt, köper läderkängor och ullkläder. Dvs kvalitet som håller länge och är bättre för miljön än de syntetiska materialen med skadliga kemikalier som ändå behöver slängas efter en säsong. Sen vill jag äta naturliga råvaror och inte kemiskt sammanställd quorn eller sojaprodukter som är gjorda för att efterlikna kött, eller för den delen korv och färdigköpta köttbullar heller. Jag äter det som är hälsosamt och det är knappast vegetariska köttsubstitut eller sojamjölk. Så ja, djuren som individer är mindre viktiga för mig än miljö och hållbarhet. Men veganer väljer ju sitt samvete före hälsa och miljö (både egen och andras), som ju är det större perspektivet.


    Nej, det om något är ju fasen helt idiotiskt! "Jag vill inte äta kött men jag äter gärna produkter som försöker likna kött i så hög grad som möjligt så jag kan äta min korv, mina köttbullar etc"
  • LFF

    På tal om hela gulligieringshysterin som så många veganer har. Jag älskar hästar (är tyvärr väldigt allergisk mot dem i levande form) och även fast jag älskar hästar så har jag just avnjutit en baguette med rökt hästkött på. Det är något av det bästa som finns (näst efter en välgrillad, blodig biff)!

  • Anonym (Hmmm....)
    sextiotalist skrev 2018-04-24 08:27:48 följande:
    Som jag skrivit innan, överätning är aldrig bra, för mycket och för lite skämmer allt.
    Det är en viss skillnad att ha en balans i det man äter mot att dissa folk för att de inte väljer att ha samma kost som en själv.
    Verkligen!
  • Anonym (Innouthitodit)
    Aniiee skrev 2018-04-21 21:23:09 följande:

    Nej, jag får inte mer dåligt samvete av att äta en levande varelse än du får när du äter levande varelser. Varför skulle jag få det? Du får ju inte det. Eller det kanske du får?

    Och ja, jag likställer den (fd) levande grisen med den (fd) levande moroten här. Det har många gånger bevisats genom div forskningsprojekt att växter kommunicerar och känner, precis som djur gör.

    Dessutom vet jag att väldigt många veganer är drabbade av gullighetssjukan, så jag ger heller inte så mycket för deras argumentation av den aledningen.

    Välj gärna att vara vegan. Det lägger jag mig inte i. Men om du vill att andra ska göra samma sak så måste du välja andra metoder än att visa upp en bild och säga "gullig, va? varför äter du upp honom?"


    Du brukar ju verka smart? Hur kan du då säga att växter reagerar ?precis som djur?? Att hitta att signaler skickas är inte samna som att ha en riktig hjärna och utvecklat känslocenter. Kanske är dilemmat kring köttätning din akilleshäl? Jobba med dig själv på det här området och återfinn din rätt att ses som balanserad och smart ;)

    Som svar på TS:

    Ja, jag fick väldiga skuldkänslor av att ära kött som tillslut skapade äckelkänslor som gjorde det omöjligt att fortsätta. Kändes plötsligt surrealistiskt att sitta och tugga på döda varelser fast jag inte behöver det. Har ett gammalt husdjur sedan tiden före jag slutade äta kött så jag köper fortfarande köttprodukter till denna, det är mitt sista kvarvarande dåliga samvete, men har man tagit fan i båten så ror man ju honom i land.
Svar på tråden Till köttätare...