Inlägg från: Utvandraren2 |Visa alla inlägg
  • Utvandraren2

    Julibebisar 2018

    Haha, jag märker också av bitandet. Tandlöst än så länge (som tur är). Det gör nog ont ändå. Och den busiga uppsynen och leendet när man säger aj.

    Häromdagen blev hon tvärilsk när hon inte kunde nå en träkloss. Hon sprattlade och försökte komma framåt, men det gick inte. Men jag gav henne klossen. Så nu vet hon att grin=mamma kommer till undsättning...igen.

    Jag har inte riktigt koll på hur mkt hon äter på nätterna. Det är öppen buffe så att säga... Hon hittar tutten nästan helt själv, jag bara hjälper till lite.

  • Utvandraren2

    Dottern blev också sju månader 1/2. Hon kryper inte än, men övar frenetiskt. För några dagar sedan kom hon på att man kan rulla sig dit man vill. Hon snurrar runt på golvet och siktar in sig, sen rullar hon iväg. Känns som hon kommer att börja åla vilken dsg somhelst, men har iof känts så sen i julas. ^^/

  • Utvandraren2

    Ni i Sverige har verkligen världens bästa föräldraledighet och förskola!

    Här är det ENDAST förskolestart i augusti. Så jag har sökt nu, så får vi nog plats. Så från augusti måste vi betala 3000kr/mån för en plats vi inte kommer använda förrens i oktober. Min föräldraledighet är slut nu 1/3. Då tar jag obetald föräldraledighet till 1/8. Sen är hennes pappa hemma med henne till 11/11. Så kan hon få en väldigt försiktig och lång inskolning iaf. Kostar oss alla sparpengar och lite till, men det är det värt. Men får verkligen hoppas att jag inte blir påkörd av en bil eller ngt innan jag hunnit jobba ihop motsvarligheten till SGI igen...

  • Utvandraren2

    Vad är den vanliga tiden man är hemma i Sverige? Bland era vänner och bekanta? Här i Norge är det tills augusti året efter att barnet är fött. Så för de som är födda i oktober innebär det när de är 10 mnd. :(

    Jag vet att FL inte är representativt, eftersom många som hänger här är de som valt att stanna hemma längre. Men iallafall, hur länge är folk hemma? Jag har en känsla av att det hadde varit bättre att vi hade fått barn när vi bodde i Sverige.

  • Utvandraren2
    Iowhannah skrev 2019-02-19 21:27:49 följande:

    Bland folk runt mig är det rätt olika men det vanligaste verkar vara att man är hemma i 1-1,5 år. Personligen tycker jag att en ettåring är för liten för förskolemiljön men jag fattar att många inte har den ekonomiska möjligheten att vara hemma längre.

    Vi tjänar rätt bra så med sonen tog vi ut tolv dagar i månaden det första året, sedan fem dagar i veckan tills förskolestarten. Då hade vi typ 30 dagar vardera sparade. Den här gången har vi en hel del extrapengar att skjuta in så första året tar vi inte ut några dagar alls (eller, när vi bara hade en sjukpenning som övrig inkomst så tog sambon ut full fp), sedan fem dagar i veckan fram till förskolestart. Vi lär ha en hel hög sparade dagar då, att ta ut för att förlänga sommarlov el dyl (om hon börjar förskolan när hon är två år så har vi bara två år på oss att få ner de sparade dagarna till 96 stycken).


    Jag tycker också att det är alldeles för tidigt vid 12 månader! Det kommer att kosta oss både skjortan och byxorna att ha henne hemma till november. Då är hon iaf 16 månader. Jag hade helst väntat till 2 år. Hade vi inte haft bråttom med en till hade det gått bättre, då hade jag kunnat jobba halvtid. Vi kan inte spara föräldradagar, de försvinner när man får nästa barn. Nu måste jag börja jobba 100% i augusti för att tjäna in till ny föräldrapenning. Förlorar rätten till det när jag tar obetald ledighet.

    Usch. Får helt panik. Inser hur riktigt dåligt det norska systemet är. Tjänar riktigt uselt med, typ samma som jag hade gjort i Sverige.
  • Utvandraren2
    jennie08 skrev 2019-02-19 13:16:47 följande:

    I norge har man färre dagar men 100% på lönen väl?


    Ja, här kan man välja 100% i 49v eller 80% i 59v. 100% i 49v och obetald ledighet i 10v ger mer pengar totalt sett. Båds föräldrarna måste välja samma %. Därför var endast 100% aktuellt för oss. För barn födds från 1 juli 2018 är fördelningen helt tredelad. Det betyder att jag skulle börjat jobba 1 februari om jag tog min del och den gemensamma. Nu kunde jag förlänga med 4 v semester, men det är helt sjukt! Pappan har i realiteten MER ledigt än mamman om man delar den gemensamma delen lika. Mamman måste börja sin del 3 veckor innan BF. Därför tar jag obetalt fram till 1/8.

    Som ni märker är jag uppretad och jätteledsen. Tänk att alla sparpengar ska behöva gå till att få vara hemma tills hon är ett år. Nästa stackars bebis kommer att få vara utan mamma från 7 månaders ålder. Vi kommer inte hinna spara ihop nog. Helt otroligt att detta är Norge 2019!
  • Utvandraren2
    jennie08 skrev 2019-02-22 11:53:03 följande:

    Var tvungen att kolla upp med henne så jag inte fantiserade ihop något som inte stämde :) Men hennes äldsta började när han var 4 månader men det var för att han kunde gå på samma avdelning som hon jobbade på. Hon sa också att de har småbarnsavdelningar där de börjar från det att de är ca 9 månader. Så i 9 månader kan man vara hemma med 100% av lönen eller så kan man välja att stanna hemma i 1 år med 80% av lönen.


    Det stämmer delvis. Kom nya regler från 1 juli. Om mamman tar sin del och den gemensamma måste mamman tillbaka till jobbet när bebisen är 6,5-7 månad beroende på om man födde vid bf eller bf+14. Men pappan kan vara hemma i tre månader, alltså tills bebisen är 9,5-10 månader. Sen måste man börja att betala förskolan från augusti, oavsett om man väljer att utnyttja platsen eller ej. Många har därför inte råd med annat än att låta barnet börja då. Är det fött i november är det alltså 9 månader då.
  • Utvandraren2

    Här vaknas det också en gång i timmen. Ibland funkar napp och puss, ibland bara ammning. Ibland tar mjölken slut. Då blir hon otröstlig. Har börjat amma mer på dagarna nu, så att jag ska ha mer mjölk på nätterna. Är ju hemma utan lön nu, så då ska det minsann ammas, haha. Dyra droppar!

    Jag har inte vågat låta henne sitta så mycket, men hon fick börja sitta i tripptrapp-stolen för några veckor sen. Blev snabbt stadigare. För tre dagar sen testade jag om hon kunde sitta själv. Det gick jättebra! Så i förrgår så halvlåg hon på en kudde i soffan. Plötsligt gör hon världens situps och sätter sig upp! Hon så alldeles förvånad ut! Jag med! Älskade lilla tjej!

    Hon tror dock att hon sitter i babysittern ibland och slänger sig bakåt. Idag gjorde hon det på mattan och slog huvudet i mattan. Blev ledsen i några sekunder, sen var det över. Skär i hjärtat, men hon måste få lära sig så hon slutar att kasta sig bakåt. Bättre på tjocka mattan än på golvet!

  • Utvandraren2
    Iowhannah skrev 2019-03-11 09:42:28 följande:

    Det blir mycket småskador när de lär sig sitta, krypa och gå. Alice gör massvis av försök att krypa, oftast slutar det med att hon lägger sig på mage och skriker, ibland får hon för sig att krypa när hon sitter på en höjd (typ i knä eller så) och då kan det gå illa. Nyss satt hon i mitt knä och fick för sig att testa krypa, så hon slängde sig framåt och slog huvudet i en kista och ansiktet i golvet. Då gräts det rejält, kan jag säga! Sen fick hon napp och somnade.

    Jobbigt att behöva tänka på att barnsäkra igen, vi som just tagit bort det mesta eftersom sonen blivit såpass stor att han har lärt sig vad han kan/får göra och inte.


    Ajaj, stackars liten! Gick det bra med henne? Låter lite otäckt stt hon slog i huvudet och sen somnade. Då hade jag blivit orolig. Fast du är ju andragångsmamma, det är nog bara jag som är hönsig igen, haha.
  • Utvandraren2

    Oj så skönt att era bebisar sover så länge på dagtid! Det hade varit som en dröm! Här sovs det 2-3x30 minuter. Blir hon störd kan hon vakna efter 5 och vara klarvaken. Sover alltid i bil och vagn hur länge som helst sålänge den rullar. Men mamma får inte greja då!

    Hon sover också uppemot en timme om jag ligger brevid i sängen. Men får inte greja då heller, haha. Får bra med sömn själv iallafall, blir många dagslurar.

    Här har det inte dykt upp någon tand än, men känner att de ligger precis under tandköttet. Hon gnager på sin hand hela tiden nu, så spricker väl fram närsomhelst.

  • Utvandraren2

    Ojoj, då är nog inte krypandet långt borta!

    Lillfisen låg och sprattlade på golvet och var arg för att hon inte kom nånvart. Sen lärde hon sig plötsligt att åla bakåt och sen framåt. Sen två veckor sen så kryper hon på alla fyra. Idag stog hon plötsligt upp mot soffkanten när jag tittade bort. :O

    Hon har några favoritsånger vi brukar köra på babysången. När jag spelar dem sprattlar hon med benen och dansar, dvs böjer på knäna upp och ner om och om igen om hon står. Hon är verkligen festlig! <3

  • Utvandraren2

    Lilltjejen har haft sin första rejäla förkylning, med feber och allt. Dessutom har jag stukat handleden rejält. Har gått med den i en och en halv vecka, ska åka till läkarmottagningen imorgon, det har inte blivit bättre. Men det är väl inte så konstigt, är ju stört omöjligt att låta leden vila med en liten bebis som just lärt sig resa sig upp. Tur jag är på besök hos föräldrarna, så får jag lite avlastning. Bävar inför att vara ensam hemma med henne en hel dag, det kommer att bli svettigt.

  • Utvandraren2

    Hur man stukar en handled:

    1: Lägg handen under en bebis på 9kg.

    2: Försök dra ut handen snabbt. Handen sitter fast, men armen fortsätter ur. Den knäpper till i leden.

    3: Volia! Ett styck stukad handled.

    Jag gick aldrig till doktorn. Handen är 99% säkert stukad sa min mor sjuksköterskan. Hade säkert gått över fortare utan alla dessa lyft. Men imorgon kväll kommer hennes pappa hit, så då ska jag inte lyfta henne mer på hela påsken.

  • Utvandraren2

    Jag fick ju inte njuta av sommaren alls i fjol, så jag har hela tiden levt på hoppet om den bästa sommaren nå sin i år. Jag och pappan och dottern, kanske enda sommaren det bara är vi tre. Så åkte jag hit till Sverige och nu har det varit kallt och snöigt. Hemma har det varit ca 10-15 grader varje dag och gräsmattan har klippts. Jävla skit. Sen blev det ju varmt även här, men då skulle det ju vara feber. Nu hoppas jag att äntligen få njuta lite, bara jag inte blir sjuk jag med nu.

    Bitter, ja. Känner att en stor sak som hållt mig uppe genom denna exceptionellt regninga vinter har varit tanken på hur gött vi ska ha det i sommar.

    Min väninna vars man varit hemma nästan hela tiden sedan födseln i juni har börjat jobba nu. Själv börjar vår bästa tid nu, med mycket ledighet tillsammans. Klart det har varit jobbigt att vara själv, har varit avundsjuk på henne som inte behöft lyfta ett finger hemma, bara varit med bebisen. Inte tvättat eller städat eller ngt. Men nu ska jag (vi) njuta.

  • Utvandraren2

    Oj vad era bebisar kan! Lillan ställde sig upp för en vecka sen. Hon skulle också prompt ställa sig upp utan stöd. Nu står hon ganska stadigt, bara väntar på att hon ska gå iväg, haha.

    Hon säger tack, pappa och mammamm (som jag menar ändå är mamma). Varsågod försöker hon säga, men det blir mest hmmvmm. Men ljudet åtföljs alltid av ett tack.

    Hon fick en bollpool, hon älskar den. Bästa leksaken. Hon älskar också att vara på stranden och leka i sanden.

    Jag ska börja jobba 1 augusti. Fast jag ser framemot att jobba så har jag plötsligt drabbats av FLslutsstress. Jag vet att hon kommer att ha det gött med sin pappa, vi har varit hemma en månad alla tre nu. Men iallafall. Tänk att vara borta 7,5 timme per dag, fem dagar i veckan. I resten av hennes liv. :(

    Vi har varit hemma alla tre hela juli. Hennes pappa har tagit över mer och mer, så jag har fått ha sovmorgon och egentid. Så himla skönt att få avsluta FL så!

  • Utvandraren2

    Oj vad era bebisar kan! Lillan ställde sig upp för en vecka sen. Hon skulle också prompt ställa sig upp utan stöd. Nu står hon ganska stadigt, bara väntar på att hon ska gå iväg, haha.

    Hon säger tack, pappa och mammamm (som jag menar ändå är mamma). Varsågod försöker hon säga, men det blir mest hmmvmm. Men ljudet åtföljs alltid av ett tack.

    Hon fick en bollpool, hon älskar den. Bästa leksaken. Hon älskar också att vara på stranden och leka i sanden.

    Jag ska börja jobba 1 augusti. Fast jag ser framemot att jobba så har jag plötsligt drabbats av FLslutsstress. Jag vet att hon kommer att ha det gött med sin pappa, vi har varit hemma en månad alla tre nu. Men iallafall. Tänk att vara borta 7,5 timme per dag, fem dagar i veckan. I resten av hennes liv. :(

    Vi har varit hemma alla tre hela juli. Hennes pappa har tagit över mer och mer, så jag har fått ha sovmorgon och egentid. Så himla skönt att få avsluta FL så!

Svar på tråden Julibebisar 2018