Inlägg från: Anonym (anpassad) |Visa alla inlägg
  • Anonym (anpassad)

    Önskekost, orättvist?

    Anonym (hm) skrev 2018-08-14 09:13:26 följande:

    Vad är anledningen till önskekosten? Finns läkarintyg? Hur äter han hemma?
    Du kan inte se det orättvisa i hans kost i de andra barnens ögon?


    Är det på samma sätt orättvist att ett barn som sitter i rullstol får åka när de andra måste gå?

    Upplevda och äkta orättvisor är något alla människor måste lära sig att hantera. På förskolan går det lätt för personalen att berätta för de andra barnen att NN kan inte äta soppan, därför får han hamburgare. Även barn med svårigheter kring maten behöver få sina behov tillgodosedda på förskolan och därför få special-kost.

    Av den anledningen borde man också byta namn på önskekost till anpassad kost så att det framgår att det inte är nåt privilegium på grund av bortskämdhet utan en anpassning till en individs behov.
  • Anonym (anpassad)
    legomum skrev 2018-08-14 09:19:27 följande:

    Men hur kan du som förälder bara ge önskekost och inte vilja lära barnet äta olika sorters mat?

    Varför ge barnet problem helt i onödan.


    Vilket otroligt okunnigt uttalande. 

    Tänker du lika med ett barn som sitter i rullstol? Hur kan man som förälder bara låta barnet åka rullstol och inte vilja lära barnet att gå?
  • Anonym (anpassad)
    Anonym (Eh!) skrev 2018-08-14 09:59:04 följande:
    Han ska alltså äta pommes, pasta, pannkaka, hamburgare och pizza hela livet? Han lär inte bli så gammal i så fall. Det är inte en näringsriktig och allsidig kost.
    Det är definitivt bättre att leva på pommes och pannkaka än att inte äta något alls.

    Och det går utmärkt att leva på sån mat och ha hälsa och leva till vuxen ålder. Det är inte så att alla människor äter perfekt och näringsriktigt och allsidigt hela tiden heller. 
  • Anonym (anpassad)
    Anonym (hm) skrev 2018-08-14 10:37:48 följande:
    Nä precis. Jag har ätit skitmat hela mitt liv. Knappt sett åt en grönsak. Mycket färdiglagat från affärer osv. Pizza varje kväll... Jag är 41 år och har perfekta blodvärden, inga sjukdomar eller läkemedel, springer snabbt och lätt 10 km osv. Tur med gener kan man också kalla det :)
    Finns massor med människor som lever mer eller mindre på skitmat. Det är när känslan av orättvisa sätter in som det känns jobbigt. 
  • Anonym (anpassad)
    Anonym (Tanten) skrev 2018-08-14 12:08:09 följande:
    Jo, jag förstår att mycket som hittats idag inte existerade förr, på gott o ont iofs. Men åt gjorde alla. Funderar dock hur det kommer sig att det isf är "skräpmat" som duger? El äter vissa med SÄ (?hette de så) grönsakssoppa o laxfileer med rotmos? Som små vet man ju inte ens om att det finns hamburgare o pizza. Funderar bara. Inte vet jag om nåt barn spydde, inte vad jag vet av mina iaf. Åt gjorde dom, åt o var nöjda eller åt o klagade/grät. O mätta var alla. Tror dock det var "hårdare" förr - åt man inte så var dom ju jättehungriga om ngr timmar o då värmdes samma mat. Både på dagis o hemma. Men hur vanligt var det med glutenfritt o laktosfritt förr, fast de e ju en annan sak. Tror det fanns även då men ingen typ brydde sig.
    En orsak är att de barnen inte överlevde livets hårda skola, eller bara mådde allmänt väldigt dåligt och led.

    En orsak till att det är just "skräpmat" som fungerar är att den maten smakar likadant varje gång. Det gäller för övrigt annan färdigmat som köttbullar, potatisbullar etc. Och detta att det alltid smakar lika är en trygghet för dessa barn.

    När man gör egna köttbullar så blir de lite olika i smak och textur, men köttbullar från Scan smakar alltid lika. Och ja, det finns de med SÄ som väljer tex lax eller kyckling och som även äter flera grönsaker och frukter, men de väljer ofta bort blandade rätter som grytor och soppor för att de vill veta exakt vad det är de stoppar i munnen och det är svårt med blandad mat. Det är det kända och trygga som är nyckeln. De barn som erbjuds sin anpassade kost och där man släpper på kraven att de ska "äta och hålla tyst" klarar ofta bättre att utöka sin repertoar. Och med ökande ålder kan många själva börja känna att de vill kunna äta som andra coh tränar på att våga äta sånt som känns otäckt.

    Jämför att du ska börja äta kackerlackor. Eller att du får välja att äta lax och kyckling som du gillar. Vad väljer du? Och vad skulle kunna hjälpa dig att börja gilla att äta kackerlackor? Tvång eller ett försiktigt närmande på dina egna villkor?
  • Anonym (anpassad)
    Anonym (Eh!) skrev 2018-08-14 12:22:38 följande:
    Nej, och de som äter skräpmat får följdsjukdomar och lever inte lika länge.
    Det är inte ett helt givet samband att skräpmat ger följdsjukdomar och för tidig död.

    Om man inte äter alls så går man däremot en mycket säker för tidig död till mötes. 
  • Anonym (anpassad)
    Glinda från Oz skrev 2018-08-14 12:25:55 följande:

    Han ska givetvis inte få äta sån mat oavsett diagnos. Jag förstår inte varför du vill att han ska äta så nyttigt heller.


    Varför ska han inte få äta mat anpassad för sin diagnos? Ska det gälla även vid allergier eller annan överkänslighet? Ät och håll käften liksom?

    Och vem bestämmer vad som är nyttig mat? Att inte äta någon mat alls är inte heller särskilt nyttigt. 
  • Anonym (anpassad)
    Anonym (Tanten) skrev 2018-08-14 12:49:59 följande:

    Men hur skulle det på dagis finnas resurser för detta? Säg om där är 5 barn med OLIKA önskemat?? Måste ju vara en omöjlighet att uppnå. Finns ju redan mycket att ta hänsyn till i samband med allergier. Ja, inte vet jag, men det här var nåt heeeelt nytt för mig. Dehär måste väl klassas som ett i -landsproblem .


    Det är inte alls någon omöjlighet att uppnå. Det är tvärtom en nödvändighet att uppnå för att alla barn ska må bra och växa och utvecklas. 
  • Anonym (anpassad)
    Anonym (Tanten) skrev 2018-08-14 12:42:54 följande:
    Hunger antar jag skulle få mig att äta kackerlackor,
    Det är jag inte alls så säker på, men vi kan väl hoppas på det :)
  • Anonym (anpassad)
    Bondbönan skrev 2018-08-14 14:58:40 följande:

    TS, jag ska ge dej ett argument att använda. Fråga dom varför de tycker att det är orättvist för de andra barnen att de får en varierad och näringsriktig kost. Fråga också om varför personalen vill ge barnen den synen på mat att det är "finare" att äta det som kallas skräpmat och varför de inte istället lägger fokus på att få barnen att uppskatta nyttig kost.


    Nej, det man ser via forskningen är att en sådan kost KAN ge följdsjukdomar osv, inte att det alltid medför det. 
    Och vad innebär det då i praktiken för det här barnet med så svåra problem kring maten att det finns läkarordination för anpassad kost? Jo, det innebär att det är bättre att äta den här ganska ensidiga, kanske halvdåliga, kosten än att inte äta alls. Så vad vill du egentligen ha sagt med dina påpekanden om kostens eventuella näringsvärde och vad det eventuellt innebär i risker för hälsan? Lite pekpinne? Lite skriva på näsan?
Svar på tråden Önskekost, orättvist?