Inlägg från: BaKu |Visa alla inlägg
  • BaKu

    Vi som blivit gravida efter IVF

    Ellencassandra skrev 2019-01-27 10:59:02 följande:

    Tack för tipsen :) myggnät å regnskydd har jag ordnat, men det där med hjulskydd visste jag inte om att det fanns :)

    Man har inte kudde i vagnen? Åkpåse köper jag nog till vintern, får ju bebisen till sommaren så behövs nog inte så mkt då.. :)


    Om man ska ha det så ska det vara en ergonomisk. Alltså inget fluffigt som barnet kan kvävas i. För sommarbarn räcker ju oftast med en filt eller nåt lakan. Får ju inte bli för varmt :)

    Tänk på kvävningsrisk när man försöker skydda mot solen också. Det rekommenderas ju att man inte hänger över någon filt, även om många gör det ändå...
  • BaKu
    Inalina skrev 2019-01-28 12:25:37 följande:

    Ja det kanske inte bara är i schweiz det är är någon våg av det där med naturliga födlsar (utan smärtlindring hua!!!)

    Jag har fått tips från en väninna att köpa Snorsug Näsfrida) och även en Pysventil (haha hade aldrig hört talas om något utav detta!!!) så kanske får köpa på mig i Sverige.. något ni köpt till lillen?

    Viktor är ett jättefint namn - men synd om det inte passar på er lille krabat! jag har en väldans massa pojknamn på min lista men det enda som är traditionellt och väldigt fint tycler jag är: Philip. Kanske kunde vara nåt? Även Alexander, Carl, Johan och Oscar är ju namn åt det hållet tanker jag?


    Haha, ja det är mycket saker man får lära sig när man ska ha barn. Och ärligt talat ännu mer de här första dagarna.

    Sitter och googlar saker varje dag. Försöker dock hålla mig till 1177.

    En sak jag lärt mig är att det är svårare att byta blöja på en pojk än en flicka. Pojkar kan tydligen kissa ganska långt redan tidigt. Imorse lyckades grabben, så fort jag lossat gamla blöjan, att kissa sig själv i ansiktet. Lärdom dragen att vara snabbare med att hålla för.

    Mannen går nu på blöjbytarkurs. Han hade aldrig bytt en blöja innan och det är ju lite knepigt. Speciellt när det sprattlas och gallskriks och helt plötsligt kissas på en...

    Vi har köpt en näsfrida. Vet att det var guld värt för mitt syskonbarn. Pysventiler var också helt nytt för mig. Vi har fått några som blev över efter syskonbarnet så får se om de behövs. En sak jag kom på som jag redan är glad vi köpte är en örontermometer. Visst så ger tempen i rumpan bäst resultat, men med ett grinigt barn känns det svårt. Igår tyckte jag lillen kändes febrig och var så skönt att kunna utesluta det på nån sekund utan att det var jobbigt för honom.

    Vi tog en tur till ullared och handlade massor av babysaker där. De har mycket bra saker till bra priser. Väldigt mycket kända märken och så klart en del egna. Beror ju självklart på hur långt ifrån man bor, men för oss var det värt resan. Också skönt att kunna bocka av mycket grejer tidigt. Sen köpte vi ju på oss en hel del förbrukningsartiklar som exempelvis tvättlappar. Och det var tur för hjälp vad det går åt :p

    Vi är inne på Oskar just nu. Alexander har också varit med på listan, men också bara Alex. Men det är så märkligt hur man kan känna att barnet inte är ett visst namn. Vi sa det i princip i kör kanske 20 minuter efter han tittat ut.
  • BaKu

    Just det. En sak som man sällan hör att man behöver köpa är bindor. Man blöder ju ganska mycket och ganska länge efteråt. Inte kul att komma hem och inte ha det redo. Jag snodde med några rejäla bindor från BB. Eller ja, det är typ blöjor. Efter nån dag räckte det med vanliga bindor, men då största storleken av nattbindor. Jag har visserligen inte "fyllt" dem, men det är mycket sittande och liggande i början och då är det skönt att veta att det sitter på plats och att det inte kommer utanför. Ladda också med Alvedon och ipren för det gör lite ont efteråt. För mig tycker jag det är mindre jobbigt än jag trodde innan, men det känns ju ändå.

    Kan också tipsa om att ta med eget toapapper i BBväskan. På sjukhusen är det oftast rivjärnspapper. Jag laddade också med extra mjukt papper hemma. Det svider som det gör vid toabesök. Jag har tvättat med papper som jag blött i iskallt vatten och sen baddat rent med torrt papper.

    Många tipsar om att kissa i duschen, men jag tyckte det var värre. Däremot är det skönt att duscha och tvätta rent därnere för upplevde att nästa toabesök alltid gick lättare.

    För mig var nummer två lättare än att kissa. Jag sprack lite bakåt, men bara ytligt så kan tänka mig att det är väldigt olika för olika personer. Men hade varit livrädd för nummer två och så gick det väldigt enkelt så för er som är oroliga så behöver det inte vara så hemskt. Var värre när man började bli lite gasig och det tryckte på.

    Ett annat tips är att frysa bindor och lägga i plastpåse. Jag tror man kan fukta den med lite vatten först. Det var skönt att ha första dagarna för att minska svullnad och smärta. Tänk bara på att det måste vara rent så man inte får infektion. Men de använde detta på BB så inget "farligt" kan dock vara bra att ta fram bindan lite i förväg för det var lite obekvämt med en som kom direkt ur frysen.

  • BaKu
    Inalina skrev 2019-01-28 13:59:15 följande:

    hehe jag har faktiskt hört det där om bebispojkar som kissar ner allt (o alla) måste vara svårt att ha skötbädden någon annanstans än i badrummet jag har aldrig bytt en blöja i hela mitt liv (och knappast min man heller!) så den där kursen kommer jag nog också behöva gå hihi! men youtube brukar hjälpa i många lägen när det gäller att göra saker man är ovan vid!

    termometer låter som en bra idé - får skriva det på listan över mindre roliga saker att köpa - man lär väl komma med värsta tomtesäcken ut från apoteket när man är klar...

    Kan tänka mig att Ullared är bra på bebisgrejer - jag satsar på second hand facebook grupper och blocket här för att komma ner litegrann i pris på saker o ting! Oskar låter toppen tycker jag! Har du några tjejnamn att tipsa om ? 

    bra tips om vad man ska ha med till BB förresten och första tiden hemma! 


    Eftersom vi har två våningar så har vi två skötbord. Det ena står i tvättstugan så där är ganska lugnt om olyckan är framme. Det andra står däremot i vardagsrummet. Får inte plats i vårt lilla badrum. Så där riskerar man ju soffan :p men oftast går det ju bra och man får ju helt enkelt lära sig och samtidigt stå ut med att den kanske inte kommer överleva närmsta åren. Vi har ju redan fått lite fostervatten och bebiskräk i den :p

    Jag lärde mig byta blöjor för ungefär tre år sen. Innan dess hade jag knappt hållt i en så liten bebis. Det tar några blöjor innan det sitter och det handlar mycket om att de känns så ömtåliga när de är så små. Hos oss visade de på BB så det är nog ett bra tips att be om hjälp där. De visade också navelvård och hur man badar barnet. Det är lite lurigt första gångerna. Badet har vi bara testat en gång sen vi kom hem och där har vi lite att jobba på. Lillen verkar inte gilla det alls.

    Haha, min man retar alltid mig för att jag handlar mycket på apoteket. Detta redan innan vi fick barn. Nu blir det ju inte direkt mindre.

    Vi har ju fått eller fått låna väldigt mycket saker och det är skönt att inte behöva lägga alla pengar på saker man använder så kort tid.

    Flicknamn har jag mängder jag tycker om. Om vi fått en flicka skulle hon heta Julia. Men gillar även exempelvis Cecilia, Elise, Sofia, Lilly, Emilia, Julie, Juni.
  • BaKu
    Ellencassandra skrev 2019-01-28 14:31:15 följande:

    Tänkte bara tipsa sig BaKu om att jag har hört när man ska byta på en pojke. Ta en blöt tvättlapp å torka lite vid nedre delen av magen. Tydligen ska det göra att pojken kissar då så slipper man fontänen i ansiktet :P men vet inte om det funkar. Var nåt baby hack. Du kan ju testa :D


    Tack för tipset. Vi testade utan framgång, men får testa igen för det kan ju funka i längden :) han är ju inte direkt glad i blöjbyte.

    Igår kom mannens nästa utmaning i blöjvärlden. En riktigt ordentlig bajsblöja som gjorde att mannen höll på att kräkas. Inte för lukten. Luktar ju sällan jättemycket i början. Men han är ganska äckelmagad och det slutade med att jag fick ta över och han lämna rummet så jag skulle slippa ta hand om två :p
    Ellencassandra skrev 2019-01-28 15:26:43 följande:

    Hihi vi har nog till 90% bestämt att vår dotter ska heta Juni :)


    Åh så roligt. Det är så fint!
    Ellencassandra skrev 2019-01-28 15:30:00 följande:

    Hur tänker ni kring kläder å så? Tycker det är så svårt. Dels måste man ju tänka på att det är sommar då man får bebisen. Men sen är det i början av juni, då vet man ju aldrig. Försöker satsa på strl 50 och 56, å tunna kläder. Men hur mycket ska man ha av allt? Haha. Det är ju så kul att köpa små kläder, så lär ju bli för mycket ändå men.. aa.


    Vi köpte/fick blandat i storlek 50-56. Mer i 56. Vi köpte inte så mycket innan för tänkte att det är bättre att köpa till om något saknas. Nu föddes ju sonen stor, men 55cm och 4200 g. Men han kommer i 50. Visserligen lär han inte göra det så länge, men 56 är ändå lite stort. Nu när han varit hos oss några dagar så börjar man komma på vad mer just han behöver.
    Inalina skrev 2019-01-28 15:44:49 följande:

    ja vi kommer nog också ha två skötbord - ett på badkaret och ett i sovrummet - där man kan klä på bebisen samtidigt också - men kanske är överdrivet i en tvåa... haha!

    ja vi kommer inte köpa ny soffa nu precis innan bebisen kommer - även fast jag velat haft en ny i flera år. Men då vi flyttar om ett år till stoor lägenhet får det bli nya möbler då! Ja men apoteket kommer man ALDRIG tomhänt ifrån - typ som ikea  helt omöjligt! 

    Så roligt att du säger Julia - det ligger som nummer 2 på vår lista just nu - nr 1 ligger Alice . och trea Josefin :) sen gillar jag Selma, Vendela, Olivia och Nora också... 

    Sover lillen i egen säng eller hur har ni gjort nu i början?


    Åh, så roligt! Får se om vi får fler barn och blir det en flicka så blir det säkert Julia.

    Vi har ett bedside crib. Tanken är att han ska sova där, men funkar inte riktigt ännu. Nu sover han i ett babynest bredvid criben i min säng. Förhoppningsvis så kan vi snart börja flytta över honom, men det är lika jobbigt för honom som för mig just nu :p
  • BaKu
    170909 skrev 2019-01-29 10:11:48 följande:

    Jag läser det mesta men loggar sällan in. SÅ jag kanske blandar ihop er nu. Men jag tror väl att det var du som undrade om barnvagnsbäddning och hur mycket och vilka kläder man borde skaffa.

    Till barnvagnen så bäddade vi med ett gammalt lakan som jag klippt till och hade runt madrassen bara och sen beroende på dotterns storlek och väder olika filtar och overaller. När hon var runt ett år och vi bytte till sittdelen så skaffade jag någon slags åkpåse från emmaljunga. Vilket var bra att ha när hon skulle sova på förskolan. visade det sig.

    Hon föddes under sommaren så när hon var ca 6mån så hade vi en liknande sådan här som hon fick ha i vagnen

    www.elodiedetails.com/se/stroller-stuff/babyoverall-powder-pink

    När det gäller hur mycket kläder man bör köpa så beror det på vilken typ av barn man får. Man kan få ett kräk och då kan man behöva mer kläder än annars, eller en som inte riktigt passar i blöjorna så det läcker väldigt mycket. 

    VI gjorde så för att jag är snål/ekonomisk/planerande att vi köpte en del och utgick från det och tänkte att behöver vi mer så kan vi köpa efter hand. 

    En kompis till mig köpte kläder i stl 50 ganska mycket innan, barnet hon fick var för stor för stl 50 och behövde 56. Det tyckte hon kändes trist. 

    Så man vet aldrig.


    Tack för tips med bäddning av vagn. Vi ska precis ge oss ut på premiärtur. Väntar på att lillen ska äta klart bara. Det har ju kommit massor av snö så är lite nervöst med just klädsel. Men vi har fårskinn i botten och utöver vanliga kläderna en ulloverall och så filtar på det. Är soligt och vindstilla så borde funka bra. Blir ju varmare i vagnen än vad man tror och det är väl vinden som är det värsta...
  • BaKu
    170909 skrev 2019-01-29 13:02:47 följande:

    Det är lätt hänt att klä på dem för mycket och har man locket på vagnen så att säga, vet inte vad det där lock-liknande skyddet heter och suffletten uppdragen så blir det varmt. 

    Första tiden var jag nervös för allt, så liten och det kändes som hon kunde gå sönder om vägen guppade för mycket, eller om man lyfte henne slarvigt etc. Nu vet jag bättre

    Och som man fått höra sen man var liten lager på lager är en bra ide och enklare att hitta temperatur då.

    Lycka till med premiär turen


    170909 skrev 2019-01-29 13:07:12 följande:

    Kan också berätta att promenaderna blev längre och längre, först bara prova att gå runt huset typ. Man vill ha nära hem ifall hon blir hungrig, behöver blöjbyte, eller hon är för varm eller kall osv. Sen utökade successivt till ca 5km slingan som går här. 


    Ja det känns ju som man kommer ha sönder dem när de är så små. Promenaden gick bra och vi gick en lite lagom runda i området. Hade ju med mannen och det gör det lite tryggare. Kändes som vi lyckades bra med mängden kläder. Han verkade inte ha något emot att åka vagn heller utan sov gott hela vägen och var väldigt nöjd när vi kom hem. Ser fram emot när man kan/vågar gå lite längre.

    Men han är världens matvrak. Halva dagen gör han inget annat än att äta. Ska bli intressant att se om han börjat gå upp i vikt igen. På torsdag kommer BVC på hembesök så då får vi se hur det gått :) men har han inte börjat lägga på sig blir jag förvånad för han äter som sagt konstant och mjölk verkar jag ha gott om eftersom det ganska snabbt börjar läcka om han skulle råka gå lite längre utan att äta.
  • BaKu
    Inalina skrev 2019-01-30 09:01:16 följande:

    Vad härligt att premiär-promenaden gick fint med lillkillen   förstår att det är lite 'större' oro när det är kallt ute och eventuellt halt/snö. men det där vänjer ni vid er snabbt! så bra att han äter!! och han kräks inte upp en massa heller? 

    haha skrattade lite när du skrev att din man var tvungen att gå ur rummet vid blöjbytet - jag är nog förmodligen den som är mest äckelmagad - dock mest med lukter vilket min man verkar klara rätt bra.. så det där blir spännande !


    Ja, det känns lite svårt nu på vintern. Men mest orolig är jag för alla baciller som härjar nu. Vi håller oss undan köpcenter och liknande, men nån gång måste man ju ge sig iväg till någon affär.

    Haha. Ja grejjen var att det inte ens luktade. Men igår fick han lite revansch när han klarade ett byte helt själv. Visserligen "bara" kiss och min mamma stod bredvid och övervakade, men behövde inte hjälpa till.

    Vi har kunnat besöka mina föräldrar vid två tillfällen nu och det har gått jättebra. De bor bara nån minuts bilresa från oss. De båda är så himla duktiga med småttingar så väldigt skönt att kunna komma dit och kunna gå ifrån och äta mat vid ett bord exempelvis och känna att lilleman ändå har det riktigt bra.

    Imorgon blir det hembesök av BVC och jag hoppas de har med sig vågen så vi får se om allt ammande gett något.

    Han kräks en del, men det börjar bli bättre. Innan var det mycket kräk efter varje måltid. Nu kräks han inte varje gång och det är oftare bara lite. Men han äter mer än vad som kan få plats så inte konstigt det kommer upp.

    Inatt har åter gått bra, men han har nog varit lite gasig så han har sovit lite sådär, vilket gör att jag också sover lite sådär. Men nu har han somnat på mig så passar på att äta och vila lite.
  • BaKu
    Inalina skrev 2019-01-30 10:11:25 följande:

    ja det är sant - förstår att oron är värre för att han ska bli sjuk såklart. Hur har du återhämtat dig efter födseln? känns det ok?

    så skönt att ha dina föräldrar så nära - min mamma kommer komma hit en vecka när lillan bara är några veckor gammal så då räknar jag också med lite avlastning... skönt med hembesök också! hur många såna får man?

    gjort min första beställning av babykläder på newbie nu, känns helt overkligt! tänk att man ska ha en egen sån där liten... känns ju nästan lika kul som o skaffa hundvalp haha


    Tack det är bra med mig. Jag känner att jag återhämtat mig bättre än jag trodde. Visst är man trött, men kroppen mår oväntat bra. Börjar kännas mindre i underlivet och blödningarna har ju helt klart minskat. Ryggen känner sig befriad och foglossningen försvann direkt. Känns magiskt att kunna stå och gå. Dock är ju både mag- och ryggmuskler som bortblåsta och konditionen har ju varit bättre. Men det kommer ju tillbaka. Sen har jag haft tur och inte kännt mig så påverkad av alla hormoner och baby bluesen har hittills hållt sig borta. Jobbigast är nätterna. Han sover visserligen relativt bra och skriker inte nåt nämnvärt, men man är ju inte van att behöva vakna så ofta och dessutom hålla sig vaken. Nu börjar jag lära mig sova lite samtidigt som bebis i alla fall. Sen funkar dagarna ändå bra. Är piggare än vad man kan förvänta sig efter den minskade sömnen. Men det lär ju bli tuffare när mannen måste börja jobba igen...

    Hmm... Vet inte, ett eller två besök tror jag. Men skönt de kommer hem första gången så man slipper dra iväg.

    Newbie är ju så fint och bra kvalitet till okej pris. Vi har bara handlat det hittills. Visst är det roligt. Sen inser jag nu att det är bättre att satsa på fina saker lite längre fram. Nu kör vi mycket pyjamas och det blir ju gärna nåt ombyte om dagen i och med alla spyor. Så pyjamas på både mig och bebben :p
  • BaKu

    Inatt hade jag världens feberfrossa och frös trots att jag låg och kramade mannen och hade dubbla täcken. Höll på att svimma när jag gick på toaletten så tog tempen och hade visst 39.1 graders feber.

    Ringde BB och de misstänker det är såriga bröst /mjölkstockning. Så nu är det sängläge och amma så mycket det går. Idag får vi ju även hembesök från BVC så hoppas man piggnar till lite till dess. Febern har gått ner lite i alla fall.

    Det positiva är att mannen får ta lite större ansvar för lilleman. Han får ta alla blöjbyten själv och hålla koll på honom mellan matningen. Konstigt nog är lillen extremt medgörlig idag. Än så länge i alla fall.. Precis som han fattar att mamma inre är helt hundra idag.

Svar på tråden Vi som blivit gravida efter IVF