Inlägg från: BaKu |Visa alla inlägg
  • BaKu

    Vi som blivit gravida efter IVF

    jaktenpaflow skrev 2019-04-03 16:52:51 följande:

    Usch vad jobbigt med akutbesök! Gick det smidigt? Skönt att magen funkar bättre, den är ju så otroligt viktig! Även om man gärna vill att de ska sova mkt på dagarna så är det ju såå skönt att nätterna funkar bra! Sover han mellan er? Liggammar du?

    Åh vad underbart att följa utvecklingsstegen! Antecknar ni något? Jag ångrat så mkt att vi inte dokumenterade allt med dottern! Och graviditeterna, hade lovat att göra det nu men icke...:/ Så lat och slarvig!


    Ja, det är lite otäckt att känna att man behöver åka in.

    Men det gick relativt smidigt. Hos oss åker man till vanliga akuten, men så här små barn får ganska direkt komma in på eget rum för att slippa väntrummet. Båda gångerna kollade en sköterska till oss direkt och gjorde väl bedömning av hur akut det är. Sen fick vi ju vänta på läkare ett par timmar för det var ju bara en barnläkare som täckte akuten, barnmottagningen. BB och förlossningen. Men gick ändå hyfsat snabbt och de tog oss ändå på allvar. Det är lite skillnad på när man kommer in med en småtting mot när man själv söker vård (har kronisk huvudvärk och tog flera år innan jag hittade en läkare som över huvud taget trodde på mig och som kunde diagnostisera mig).

    Vi har ett bed side crib som han sover i. Väldigt smidigt och känns säkrare än att sova emellan oss. Speciellt eftersom min man kan vifta runt en del när han sover. Så rekommenderas! Har liggammat ibland och det funkar, men slutar ofta med att jag antingen ligger obekvämt och får ont eller ligger bekvämt och somnar. Så nu sitter jag för det mesta. Men går bra. Har en kudde som jag formar sig skönt, men som är fast (med sånna små kulor i som det är i saccosäck). Så då kan jag sitta bekvämt i sängen , men ändå stadigt. Sen har han börjat äta snabbt på nätterna så ofta är han klar på tio minuter och då somnar vi båda snabbt om. Mannen hinner inte ens vakna.

    Försöker anteckna så mycket som möjligt. Skriver ibland ner lite snabbt i kalendern så kan jag fylla på i hans bok (sån där min första bok) när jag hinner.

    Graviditeten dokumenterade jag första tio veckorna typ och sen blev jag sämre på det. Önskar framför allt att jag tagit mer foton. Men nu fotar jag honom frenetiskt istället :p vi har en chattgrupp så vi kan skicka till familjen så de får se honom lite varje dag även om vi inte träffas. Min svärmor brukar alltid göra fotoböcker så är säker på att hon kommer göra minst en varje år :)

    Hur går det för dig nu?
  • BaKu
    tossaliten skrev 2019-04-05 08:32:24 följande:

    Hur mycket gick/har ni gått upp i v 17-18?

    Jag går in i v 18 nu och jag har gått upp 0.5-1 kg. Det kan vara att jag står stilla också för jag kan skifta lite normalt sett också, nåt kilo upp och ner från dag till dag beroende på hur mkt jag druckit osv dagarna innan.

    Är det normalt eller bör jag inte ha börjat gå upp ännu?


    Det dröjde till ungefär de veckorna innan jag gick upp något. Så länge bm inget säger så kan du vara lugn. Slutade med att jag gick upp 17 kg. Mest sista fyra veckorna.
  • BaKu
    jaktenpaflow skrev 2019-04-05 11:07:21 följande:

    Oj oj oj tjejer! Jag är i chock! Det blir bebis idag!!

    Skulle ju till läkaren för att få slutbedömning om jag får föda vaginalt eller om det blir snitt. Fick först träffa en läkare som hade svårt att tyda ultraljudet och hur nära moderkakan låg utgången. Så hon kallade in överläkaren som även var specialist på ultraljud och han tyckte den var väldigt nära utgången och flyttade över oss till hans rum där det fanns en mer avancerad maskin.

    Där såg han att moderkakan nästan gick ända fram till kanten på inte livmodermunnen(där bebisen ska ut). Sen började de kolla blodkärl och blodtillförseln och då kunde de se att det fanns blodkärl från bebisen mellan bebisens huvud (som ligger ner och trycker på utgången) och själva utgången. Så om förlossningen skulle starta så finns risk att det börjar blöda och då i värsta fall att det börjar blöda från bebisen. Så där och då säger dem efter att de förklarat detta att ?Därför gör vi kejsarsnitt på dig idag och tar ut bebisen????????? Varpå jag börjar gråta av chock, glädje, rädsla ja ni kan ju tänka er alla känslor.

    Sen tar de in oss i ett rum och går igenom vad som kommer hända. Får fasta i 6 timmar sen gör de snittet. Hjälp haha!


    Åh så spännande! Men vilken tur att de kollade dig igen. Håller tummarna för att allt går bra!
  • BaKu
    Inalina skrev 2019-04-04 16:16:55 följande:

    härligt att höra om en bebis som sover trots att du ammar och inte ger ersättning. då verkar han bli ordentligt mätt i alla fall :)

    låter sunt om ni vågar lämna ifrån er bebisen så tidigt några timmar- blir nog så för oss också då det kan bli skönt med lite 'egentid' på stan i sommar ett par timmar - men då får jag ju se till att det finns mat i en flaska om det behövs ;) (men lite orolig är jag ju redan att släppa lillan ur min syn - men det handlar ju om mormor eller farmor och ingen random person precis haha!

    ja man får nog beställa lite grejer till sig själv online kanske när bebisen väl är ute. jag köpte 2 jättefina amningsbhar på hm häromdagen som jag trodde jag skulle kunna ha nu med - men då var de alldeles för tajta runtom såklart (tänkte inte på att hela bröstkorgen utvidgas hehe) men dem ser jag fram emot att använda sen ;) och haha hemma kan man ju gå runt med öppen morgonrock typ 

    har ni kudde till er lille? har läst att en kudde som heter Candide är bäst i test för nyfödda - men här i schweiz tycker de bebisen ska sova utan...


    Ja, verkas som jag har ordentligt med mjölk för han går ju upp mycket i vikt också :) skönt att slippa krångla med ersättning. När vi var på sjukhuset förstod man också hur mycket problem ersättning kan skapa för så fort vi sa att han helammas så var de genast mindre oroliga. Det är ju fantastiskt att ersättning finns för de som behöver, men amning är (när det funkar) fantastiskt finurligt. Nu börjar jag dock känna av att han sover så länge på nätterna för brösten hinner bli sprängfyllda. Inatt vaknade jag när han brukar äta, men han var inte på väg att vakna så slutade med att jag fick gå upp och pumpa ur lite för att det kändes som det skulle explodera annars :p men det är ju helt klart ett lyxproblem.

    Oron finns där hela tiden. Å ena sidan är jag lugn med att lämna till mina föräldrar, men å andra sidan är jag så nervös. Det är dock löjligt egentligen för de har ju för sjutton klarat av att ta hand om mig :p i det läget ligger nervositeten nog mer i att jag ska vara ifrån honom. Spenderar ju minst 23 timmar per dygn med honom inom synavstånd. Enda är när jag ibland får tillfälle att duscha eller gå på toaletten. Han är verkligen en del av mig och känns konstigt att vara utan honom.

    Misstaget med bröstkorgen har jag också gjort. Men som tur var bara i provrummet. Det är svårt att fatta hur mycket större bh man kan behöva. Ser mig fortfarande som småbystad trots att jag har ganska stora bröst sen flera år tillbaka. Fick större bröst när jag vid nåt tillfälle la på mig vikt och konstigt nog förblev de stora när jag gick ner igen. Sen har ju graviditet gjort sitt. Men antar att de blir lite hängigare när hormonerna är tillbaka på normalt sen...

    Vi har en sån candidekudde, men används lite. Lånade en och använde mycket första tiden. Sen tyckte jag det var jobbigt att flytta runt den eftersom vi har flera ställen han ligger på. Så köpte två till. Efter det har vi knappt kunnat använda dem för lillen ligger inte direkt stilla på natten så efter en liten stund så är kudden inte under huvudet längre. Så nu blir det mest när han ligger på golvet, men har fått byta till en vanlig bebiskudde så han har lite mer utrymme innan han sprattlat av den. Nu har han väldigt runt huvud och har ingen direkt favoritsida att sova på så än så länge har vi inga problem med platt huvud. Han vänder ju även huvudet i sömnen så sover med huvudet åt båda sidor och med baksidan ner ganska jämnt. Sammanfattningsvis så anser man väl inte heller att kudde behövs här om inte huvudet får fel form om jag fattat det rätt.

    Viktiga är att man inte har massa saker de kan kvävas av i sängen... Vi har bara madrass och lakan nu. Babynestet började bli trångt och han sover bra utan så det har vi bara på dagtid numer...
  • BaKu
    jaktenpaflow skrev 2019-04-05 23:49:48 följande:

    Hej alla!! En liten update, idag kom lillebror med akut snitt i v 37+4. Bastant kille på 3100 Kg och 52 lång!! Allt har gått super och jag är så imponerad av alla läkare, barnmorskor sköterskor mm! De gjorde verkligen allt till en superfin upplevelse! Vi alla mår super och kan inte förstå att han är här!!:))


    Stort grattis! Ser fram emot lite uppdatering om hur första tiden går :)
  • BaKu
    Hoppomliv skrev 2019-04-06 20:16:30 följande:

    Hej igen! Jag fick missfall förra veckan och lämnar därför tråden. Hoppas på att snart vara tillbaka här hos er. Lycka till alla!


    Så tråkigt att höra. Hoppas vi ses snart igen och ta hand om dig så länge!
  • BaKu
    jaktenpaflow skrev 2019-04-06 20:22:09 följande:

    Tack snälla du:) Allt går supersmidigt än sä länge. Jag har inte blött så mycket ca 8 dl under snittet och 1,5 första timmarna efter det. Sen har blödningarna minskat och nu är det ett ganska sparsamt avslag tycker jag. Först var han inte alls intresserad av amning, tydligen kan det ta längre tid för bebisar som fött med snitt men nu är han helt tokig haha! Han blir frustrerad för att mjölken inte runnit till än... pickar, suger på handen och är arg. Hans värden är superfina och mitt snitt könns bra än så länge så vi åker nog hem imorgon.. Ska bli skönt men skrämmande att åka hem och plötsligt ha två barn att ta hand om?! Samtdigt som jag är rätt rörelseförhindrad pga snittet... Hur mår ni?:)


    Va skönt att det gått bra! Haha, ja de blir ju lätt frustrerade de små liven!

    Kan tänka mig det. Är ju sugen på att försöka få syskon relativt tätt, men är ju samtidigt fundersam på hur man tar hand om två. Är helt slut efter en dag med brorsdottern och då är vi många vuxna som hjälps åt. Men även så rädd att hon ska känna sig åsidosatt nu när bebisen kommit. Och då är hon ju inte ens mitt barn.

    Det går bra. Vi hade ju en jobbig förra vecka med magbesvär och 7-8 bajsblöjor (många diarré) och magont som gjorde att vi hamnade på akuten två dagar på raken. Antagligen nån form av magsjuka. Nu är bajset tillbaka på normal mängd och konsistens och inget magont heller. Men lite efterdyningar i form av pruttar som luktar som en gammal gubbes och bajs som är grönt och luktar illa. Förhoppningsvis återgår det till normalt snart också.

    Nätterna är så smidiga. Han sover länge, nu är vi uppe på pass på 6-7 timmar. Så pass att jag fått gå upp och pumpa ur mjölk för jag trott brösten ska explodera. Inatt fick jag väcka honom. Eftersom han växer som en tok (bajsblöjorna till trots, han gick upp drygt 100 g på ett halvt dygn trots typ 4 diarréfyllda blöjor) så tycker bvc att vi ska njuta av sömnen och inte oroa oss för att han sover så länge utan att äta. Enda är ju att jag vaknar numer men inte han och så ligger jag där vaken :p

    Enda är att det ibland är svårt att få honom att somna för natten. Han är ofta antingen pigg eller övertrött. Innan kunde jag amma honom till sömns, men nu somnar han inte alltid när han ätit så har fått börja natta honom på riktigt eller vad man ska säga. Går olika bra, men igår var en sån milstolpe där jag lyckades natta honom utan att amma, bära eller rulla vagn. La honom i sängen, lekte tills han började se trött ut,sjöng en vaggvisa (femtioelva gånger) och så somnade han utan gråt och sov över fem timmar. Gissa om jag somnade gott sen.

    Vi har även testat babysim. Så roligt. Var lite orolig för han har hatat bada hemma det sista. Innan gillade han det. Men han tyckte det var roligt. Så det blir roligt att fortsätta med.

    Mannen börjar komma in i papparollen och njuta av den. Han är så förälskad i sonen och tar för sig mer och mer. Nu har både han och sonen blivit mer bekväma med varandra och det tycker mannen är så roligt. Han kanske också trösta (om det inte är mat) och han kan läsa av vad som behövs. Så roligt att se. Sen är han glad att kunna avlasta mig mer. Han har ju varit en klippa vad gäller markservice, men han känner ju att jag fått dra det tunga lasset och han är glad att äntligen kunna göra nytta även där. Samtidigt tycker jag det är skönt att hinna hjälpa till med tvätten eller så nån gång ibland.

    Lilleman är grymt social och pladdrar på hela dagarna. Hittills har han varit tidig med det mesta vad gäller utveckling. Fick höra att det är ganska vanligt eftersom jag gick över två veckor. Han är ju två veckor äldre egentligen. Vi får se hur länge om det håller i sig. Oftast planar det ut med åldern. Men hans kusin, som är född i tid har också varit tidig med allt. Så kanske kan fortsätta.

    Hur tar storebror (visst är det en kille du har sen innan) det nu när lillen kommit? Har ni bestämt namn?
  • BaKu
    jaktenpaflow skrev 2019-04-06 20:22:09 följande:

    Tack snälla du:) Allt går supersmidigt än sä länge. Jag har inte blött så mycket ca 8 dl under snittet och 1,5 första timmarna efter det. Sen har blödningarna minskat och nu är det ett ganska sparsamt avslag tycker jag. Först var han inte alls intresserad av amning, tydligen kan det ta längre tid för bebisar som fött med snitt men nu är han helt tokig haha! Han blir frustrerad för att mjölken inte runnit till än... pickar, suger på handen och är arg. Hans värden är superfina och mitt snitt könns bra än så länge så vi åker nog hem imorgon.. Ska bli skönt men skrämmande att åka hem och plötsligt ha två barn att ta hand om?! Samtdigt som jag är rätt rörelseförhindrad pga snittet... Hur mår ni?:)


    Just det...Tänkte påminna, om du har en gravidförsäkring (betalvariant) så glöm inte att anmäla dit. Akuta snitt brukar ge lite ersättning...
  • BaKu
    Inalina skrev 2019-04-10 17:18:07 följande:

    vad har du köpt för bröstpump? och köpte du den efter att lillen hade fötts? har sett att det finns både elektriska och 'vanliga' och funderar på om man ska köpa det innan eller efter - när man vet om det funkar liksom...

    har 2 BHar jag kan ha nu som räcker runtom också - så lever i dem så länge :) mina bröst känns inte jättestorta dock men det kommer kanske när mjölken är där :)

    ja kanske kan ha candide-kudden i babynestet - men skippa när hon ska sova 'för natten' så det inte ligger något onödigt i sängen. här rekommenderar de endast 'sovsäck' till bebisen - alltså inga filtar etc - det ser ut som en klänning som man knäpper på som funkar som en sovsäck till bebisen. vet inte hur vanligt det är i sverige? hade aldrig hört talas om dem innan i alla fall...

    hoppas lillen mår bra nu och att magontet gav sig!! Kram


    Jag har lånat en manuell, den enklaste varianten.www.apomera.se/butik/amningspump-1-st

    Den funkar utmärkt, men tänker man sig pumpa ofta eller man har svårt att få ur mjölken så hade jag nog satsat på en elektrisk eller mer avancerad manuell. De är ju dock väldigt mycket dyrare. Så jag hade kanske testat en enkel manuell först och sen köpt en dyrare om man känner att det behövs. Jag pumpar ju bara nån gång då och då och har ju lätt att få ut mycket mjölk så för mig räcker den här enkla.

    Tror man får känna sig fram lite med kudde och liknande. Gick ju bra ett tag, men vår kille är ju så väldigt aktiv. Men vissa barn är ju väldigt stillsamma. Såna säckar har jag sett, men inte använt. Vi kör faktiskt utan något. Han har pyjamas och strumpor och så har vi inte superkallt och hittills har han inte blivit kall. Har det varit lite kallare har jag täckt med filt som jag kilat fast under babynestet. Nu sover han ju utan det också, men upplever aldrig att han är kall. Men kan även här tänka mig att olika barn är olika

    Magen är klart bättre. Inte ont längre, men väldigt gasig och hans fiser såna stinkbomber. Haha.
  • BaKu
    tossaliten skrev 2019-04-10 17:30:14 följande:

    Tips från mig är att ha hemma innan bebisen kommer för OM du inte kan amma s har du ingen vidare lust att åka iväg och köpa en DÅ för då vill du bara ha ut mjölken :p

     

    Gällande bröstens storlek så växte mina rätt mkt under graviditeten men på den klassiska dag 3 så kändes det som de skulle sprängas! Bad t o m min dåvarande man att googla "om bröst kan sprängas!" haha haha haha


    Haha, ja det var helt sjukt. Dock kom det nån dag senare för mig, men såg ut som jag hade basketbollar som bara stod rätt ut. Helt sjukt :-P
Svar på tråden Vi som blivit gravida efter IVF