Inlägg från: Anonym (Kvinnoforum) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kvinnoforum)

    Andelen lågutbildade män som blir pappor sjunker drastiskt

    Anonym (Inte status eller rikedom I SIG) skrev 2018-10-03 16:33:53 följande:
    Ja, visst är det lustigt att sextiotalist alltid har ett stort antal familjemedlemmar, släktingar, vänner, vänner till hennes föräldrar, kollegor o.s.v. som stämmer exakt in på de fakta som hon vill belägga. Och som inte ses någon annanstans...
    Eller så kanske det inte är så idylliskt som hon vill få oss att tro?
  • Anonym (Kvinnoforum)
    sextiotalist skrev 2018-10-03 16:19:16 följande:
    Det finns en tid mellan 1800-talet och internet. Så faktiskt, så har det funnits en period då man träffades i något sammanhang, märkte att man trivdes ihop, fortsatte att träffas (man kunde tom träffas utan att det vare en uttalad date, det du) och sedan var man ett par.
    Det lustiga är, när vi pratar om hur vi träffades (vi som har hängt ihop mer än 20-25 år) så är de flesta osäkra om vem som tog initiativet, av de som varit säkra så har det varit ungefär hälften där tjejerna tog initiativet, killen hälften.
    Jag och sambo är fortfarande inte överens vem som stötte på vem (vi skyller på varandra ;) ). Min syster var den som tog initiativet, min brors fru var den som tog första steget
    Människan är av naturen lat, egoistisk och bekräftelsetörstande. Alltså är det både bekvämt och bra för självkänslan att bli bekräftad via uppvaktning, vilket gamla normer åligger mannen. I vanlig ordning är det bara intressant med jämställdhet om det gynnar en själv annars är det ointressant. 
  • Anonym (Kvinnoforum)
    sextiotalist skrev 2018-10-03 16:56:43 följande:
    Undrar varför fler än jag är undantagen. Levde du själv då?
    Och nu var det dags att spela ut ålderskortet. Jag är bara 46 år så nej. Det var dock en nyhet att det skulle vara mer jämställt för 40 år sedan än för 30 år sedan. Jag är uppväxt i ett heteronormativt "finare" villaområde i en av våra större städer. Där var det rosa för flickor och blått för pojkar som gällde. Wahlströms röda böcker för flickor och de gröna för pojkar.

    Jag kan inte direkt påstå att min generation har blivit särskilt jämställd med åren utan de gamla normerna lever kvar bland både kvinnor och män. Jobbar inom försäljning och rör mig därför mycket bland folk och är ofta ute och representerar och kan inte säga att jag ser någon större skillnad när jag är ute. Har ett stort umgänge privat och kan inte heller säga att jag ser några större attitydförändringar utan det är gamla normer som gäller.   
  • Anonym (Kvinnoforum)
    sextiotalist skrev 2018-10-03 16:57:44 följande:
    Så dina erfarenheter är relevanta men inte mina?
    Jag noterar bara att dina åsikter avviker både från mina egna erfarenheter och det jag läst.
  • Anonym (Kvinnoforum)
    Anonym (G) skrev 2018-10-03 16:57:09 följande:
    Är den mer värd än Sextiotalists erfarenhet?

    Och antag att det är sant, vad är problemet? Vågar du inte ta första steget?
    Jag är gift och är inte direkt känd för att vara blyg. Frågan är snarare varför så många kvinnor är så hämmade och inte vågar?
  • Anonym (Kvinnoforum)
    Anonym (G) skrev 2018-10-03 17:23:43 följande:
    Du är gift och 46 år och din erfarenhet säger dig att få unga tjejer idag vågar ta första steget. Kan inte låta bli att undra hur du skaffat dig denna erfarenhet.

    Vem har sagt att kvinnorna inte vågar?

    Det har säkert blivit bättre bland yngre men förställningen att det är mannen som uppvaktar verkar enligt min son (18år) och hans kompisar leva kvar i praktiken.


     

  • Anonym (Kvinnoforum)
    Anonym (G) skrev 2018-10-03 17:32:47 följande:
    Och igen, om så är, vad är problemet?

    Problemet är att de gällande könsnormerna samt skolans utformning missgynnar pojkar vilket leder till att de inte är lika motiverade att satsa på högre utbildning. I slutändan leder det till det som tråden handlar om nämligen att män med låg status väljs bort vilket inte gäller kvinnor i samma omfattning.


    För kvinnor är det tydligen lika svårt att förstå som för män att förstå vitsen med jämställdhet.

  • Anonym (Kvinnoforum)
    Anonym (G) skrev 2018-10-03 17:42:17 följande:
    På vilket sätt motverkar skolans utformning samt könsnormerna killar från att satsa på utbildning?

    www.google.se/search&oq=pojkar+normer+skolan&aqs=chrome..69i57.5987j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8


    En enkel sökning på Google gav hundratals träffar...


    Dra upp huvudet ur sanden... ;)

  • Anonym (Kvinnoforum)
    Anonym (G) skrev 2018-10-03 17:52:27 följande:
    Varken jag eller någon av mina söner upplevde/upplever detta i skolan så min erfarenhet är helt annorlunda än dina ospecificerade Google träffar. Kan du länka till en sida baserad på en välgjord vetenskaplig undersökning?

    Vill man så kan man... varsågod!


    www.genus.se/kunskap-om-genus/fordjupning-skola/skolprestationer/

  • Anonym (Kvinnoforum)
    Anonym (G) skrev 2018-10-03 18:24:01 följande:
    Nu är jag ofta extremt misstänksam mot genustänk men det framgår i alla fall att de håller med om att det är väldigt spekulativt vad som ligger bakom skillnader i prestation. Ja, det finns skillnader men jag tvivlar på att skolans utformning har det minsta med det att göra. Däremot tror jag olika grader förväntningar och uppmuntran hemifrån spelar stor roll. Men det är föräldrar och inte skola som klickar där.
    Inget fel på självförtroendet hör jag. Du vet bättre än de som forskar. Du framstår som en person som hellre äter upp sitt ena ben än erkänner ett fel ;)
  • Anonym (Kvinnoforum)
    Anonym (G) skrev 2018-10-03 18:59:20 följande:
    1. De erkänner själva att de spekulerar.

    2. Du verkar tro oväntat mycket på genusforskning för att vara antifeminist.

    Två av mina bästa vänner är lärare åk 7-9 sedan ca 20 år. De säger att de ser en mycket tydlig trend bland sina elever som överensstämmer med forskningen inom området.


    Du baserar din uppfattning på dig och dina söner.


    Jag väljer att tro på dem.


    Jag är för jämställdhet och hade ansett att det vore lika illa om det förhöll sig tvärtom. Stödjer detta i handling då jag är månadsgivare till en organisation som hjälper flickor i bl a Afghanistan gå i skolan. 

  • Anonym (Kvinnoforum)
    HerrMumin skrev 2018-10-03 21:46:50 följande:
    Vilken organisation(er) donerar du till månadsvis?
    Röda korset
  • Anonym (Kvinnoforum)
    fornminne skrev 2018-10-03 21:56:36 följande:

    Det klart att andelen lågutbildade och lågavlönade män som får barn sjunker. Kvinnor väljer - precis som män - det bästa de kan få. Utseende och pengar är inte allt, men ingen man skulle gå hem med en ful kvinna om han kunde få en snygg. Har aldrig hänt. Någonsin. Så varför förväntas kvinnor vara Moder Teresa? Idag har vi ett betydande mansöverskott i yngre åldersgrupper, främst till följd av de senaste årens stora invandring. Vi har alltså fått en skev könsfördelning. Dessutom kan kvinnor försörja sig själva idag, t om skaffa barn själva om de vill. Därmed väljs mindre eftertraktade män bort.


    Även attraktiva män väljs ju bort och förväntas hålla tillgodo med mindre attraktiva kvinnor.
  • Anonym (Kvinnoforum)
    Anonym (Bgra) skrev 2018-10-03 22:21:59 följande:

    Enligt artikeln tycks ju (om jag förstått rätt) inkomst vara ännu viktigare än utbildningsnivå. De går ju i viss mån hand i hand men lång ifrån alla välutbildade har ju en hög inkomst i Sverige. Det presenterades tyvärr ingen data på skillnader i inkomst i artikeln vad jag kunde se. Hade varit mycket intressant då det verkar vara större skillnad där jämfört med utbildningsnivån.

    Så frågan är då om män med endast grundskoleutbildning men hög inkomst har barn i större utsträckning än välutbildade män med låg inkomst?

    Sedan är väl frågan vad som räknas som hög inkomst i det här fallet, vid vilken inkomst börjar barnlösheten sjunka?


    Män förväntas tjäna lika mycket eller mer än kvinnan för att vara relationsmaterial.
Svar på tråden Andelen lågutbildade män som blir pappor sjunker drastiskt