Inlägg från: AndreaBD |Visa alla inlägg
  • AndreaBD

    Bianca Ingrosso säger att farmor och farfar är kusiner!?

    NeilRheinsson skrev 2018-10-04 21:55:14 följande:

    Oj, jag lider med dig, jag vet en i grannbyn som är helt invalid efttersom den gentiska biten inte är rätt alls. Sorgligt att folk gör så mot sina barn liksom!!


    Allvarligt? Antigen trollar du eller så är nivån verkligen så lågt på det här forumet.

    Fakta är att anledningen att det är tillåtet i dem flesta länder med kusinäktenskap är just att det inte är någon större risk. Det var jättevanligt förr i tiden, även i Sverige. Problem blev mest när folk gifte sig med släktingar i många generationer. Att gifta sig med en kusin en gång höjer knappt risken alls.
  • AndreaBD
    MsFry skrev 2018-10-05 11:58:48 följande:
    För att inte tala om de europeiska kungahusen.

    Det är en vanlig tradition i typ alla världsdelar, främst bland rikare familjer. Det var ett sätt att hålla pengarna inom familjen helt enkelt.

    Många har nu tack och lov gått ifrån det men det lever kvar i en del länder. En bekant till mig gifte sig med en man från ett nordafrikanskt land (kristna) där släkten blev jätteglad över att få in nytt blod. Så visst behövs det nytänk i en del världsdelar (och diskussioner pågår där om detta även om du missat det). Däremot så missar man målet om man tror att det bara handlar om muslimer och islam.
    Japp. Man har ju också sett att det har blivit problem i vissa "slutna grupper", religiösa grupper ofta. Framför allt Amish och liknande (Mennoniter, m.m.). Där har det inte kommit in nytt blod alls nästan utan alla härstammar från ett ganska översiktigt antal människor som kom till USA för 150 år (ungefär) sedan. Men då handlar det ju om många generationer som nästan bara gifter sig med släktingar.

    Även det behöver inte vara ett stort problem - om de inte har några allvarliga recessivt ärftliga sjukdomar. Men i Amish-gruppen har de haft problem med t.ex. Cohens syndrom (som är dödlig i barndomen) och en annan som var lite mindre farligt, nån slags dvärgväxt. Viktigt också att man förstår att man inte FÅR dessa sjukdomar av inavel, utan att ett gen för en viss sjukdom har spridits till fler individer och det är då mer sannolikt att båda föräldrar har ett sånt gen om de är släkta. Och det är det som krävs för att barnet ska få sjukdomen, att båda har genet.

    Men ETT kusinäktenskap? Då ska man ha extrem otur och ha en riktig otäck sjukdom i släkten och att sedan båda har det genet - risken är bara lite högre än normalt.
  • AndreaBD
    KlunsSmurfen skrev 2018-10-07 11:57:15 följande:
    det beror på vilka gener kusinerna har
    fof.se/blogg/en-biologs-perspektiv-pa-kusingifte
    Det skrev jag också, kanske var det i det andra inlägget. Om man nu råkar ha en ärftlig sjukdom i släkten, så finns det ju större risk när båda parter kommer ifrån den släkten. Men i dem allra flesta fallen händer ju inget farligt.
Svar på tråden Bianca Ingrosso säger att farmor och farfar är kusiner!?